Regionalne > Esbjerg, Haderslev, Kolding ...
czy jest ktos kto mieszka w Kolding i okolicach ??
czerwoneczka_25:
Witam wszystkich zaiteresowanych tym postem :-X. Co prawda nie mieszkam w Danii, ale mam tu rodzinę i zdarza mi się odwiedzać tą okolicę. W chwili obecnej jestem na etapie pisania pracy magisterskiej na temat współczesnej polonii duńskiej, moim planem jest opisać życie Polaków zamieszkujących właśnie w Kolding i okolice ponieważ akurat tam najczęściej bywałam. Mam mały kwestionariusz ;D i nadzieje że znajdzie sie kilku chętnych aby podzielić się swoimi refleksjami na temat życia w Danii, przeżyciami związanymi z adaptacją w nowym miejscu. Czekam z nadzieją na odzew. Pozdrawiam. Magda
szczupak:
przy budynku dworca kolejowego jest szkola fryzjerska tam firma kjears sciaga fryzjerow z polski do pracy co miesiac jest tam nowu grupa polakow oni sie szkola przez miesiac a potem rozjezdzaja na jutlandie i tak na okraglo wiec tam zobacz sie z nimi jak wiem to nowa grupa z lodzi bedzie tam juz 8.9 pozdrawiam jak cos wiecej to pytac
Agaaaa:
Ja mieszkam w Vejle. To nie tak daleko od Kolding. Na razie szukam pracy.... Pozdrawiam
kaputski:
Czesc Moj maz pracuje w Bastrup kolo Vamdrup Chcemy cala rodzina przyjechac i zamieszkac w Danii Mamy jednak duzo watpliwosci Jakie beda poczatki Jak dzieci zaaklimatyzuja sie Corka jest w szustej klasie a druga ma 2 latka Czy jest gdzies blisko szkola? A ja sama chcialabym rowniz pracowac chociaz 5 godzin dziennie Czy udaloby mi sie?Chcialabym tez wiedziec jak duzo kasy potrzeba na miesiac aby sie utrzymac tzn: dom ,auto, szkola, zycie oplaty, i reszta.Moze Ty moglabys mi to troche przyblizyc Bardzo bylabym wdzieczna.Pozdrawiam
magda32:
Hej,
mój mąż pracuje w Holt - to jest zaraz za Basrup.
Kapustki, jeśli chodzi o życie w tamtych okolichach, to może być ciężko znaleźć ci jakieś zajęcie. Z tamtąd wszędzie jest daleko. Jeśli chodzi o szkołę to ja sama również sie orientowałam, mam syna w wieku 6 lat. Nie wiem czy dziecko dałoby sobie radę w duńskiej szkole nie znając języka. Napewno łatwiej byłoby mieszkając w Kolding.
Spędziąłm tam trochę czasu i orientuję się już trochę jak to wygląda.
A swoją drogę może gdzieś z twoim mężem spotkaliśmy sie przypadkowo w Vamdrup na zakupach? Kto wie.
Tymczasem pozdrawiam serdecznie.
Magda.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej