poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kredyt hipoteczny w euro  (Przeczytany 5192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ae

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
kredyt hipoteczny w euro
« dnia: 10 Lip 2010, 10:47:22 »
Moze ktos przerabial ten temat
Splacam w Polsce kredyt w euro i tak do Polski przelewam korony tam wymieniam w kantorze na zlotowki,zlotowki wplacam do banku i bank przewalutowuje to na euro.Na roznicach kursuw kupna-sprzedarzy mam w plecy calkiem ladna sumke.Moze ktos ma lepszy pomysl.
Pzdr.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: kredyt hipoteczny w euro
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lip 2010, 11:35:10 »
POgadaj z bankiem czy mozesz im w euronach placic, ale watpie zeby sie zgodzili - to dla nich strata pieniedzy.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline behemot

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lip 2010, 12:48:04 »
Specem nie jestem, ale.. tak na zdrowy rozum - chyba najlepiej założyć w tym banku konto walutowe (w EURO - http://m2m.konta-internetowe.pl/konta-walutowe ) - robić przelewy w koronach na to konto a później z tego konta na spłatę kredytu w euro...
Taka dygresja - jeśli chodzi o produkty bankowe to Polska wyprzedza Danię o jakieś 5-6 lat - np. jeszcze pół roku temu ani w Danske Banku ani w Nordeii nie można było założyć sobie np. lokaty walutowej we frankach czy w funtach (jako osoba fizyczna - a argumentowane to było faktem "że to zbyt ryzykowne" - i najlepiej wpłacić swoje pieniądze do specjalistycznego funduszu który swoje 5-10% będzie pobierał i "profesjonalnie" zajmie się naszymi pieniędzmi ;) ).
Sposób zabezpieczeń (przy logowaniu się) duńskich kont internetowych pozostawia też wiele do życzenia (generalnie takie "zabezpieczenia" były w Polsce 5-6 lat temu) - także za każdym razem jak się loguję odczuwam lekką niepewność czy aby moje pieniądze nie są już na jakimś koncie na Antylach Holenderskich, Arubie, czy na Kajmanach ;)
Idę się opalać :) Miłego weekendu :)

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lip 2010, 15:40:58 »
Podpowiedź:
Kurs korony duńskiej jest na stałe powiązany z kursem euro i wynosi zawsze 7,44-7,45 koron za euro.
Dla niewstajemniczonych:
 W Danii zarabiamy w EURO waluta nazywę się koroną, ale to tylko nazwa.

Jedną z opcji dla Ciebie jest zakup euro w duńskim banku (oczywiście od tego też są pobierane prwizje) i wpłata tych euro na rachunek kredytowy w Polsce.

PS Złoty nie jest powiązany z euro - kurs może się znacznie wachać, tak jak to miało miejsce w 2009 (np. 1 euro za prawie 5zł)

PS2 Czy są jacyś eksperci walutowi na forum, jakie są wasze prognozy? Czy polski złoty będzie się nadal umacniał wględem korony i euro?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lip 2010, 00:20:46 »
letniak zaniechaj aktywnosci w dziedzinie nauki jaka jest ekonomia ;)

behemot przynajmniej zaznaczyl, ze specem nie jest, stad mozna mu wybaczyc takie informacje ;)

ae tak to dziala, ze bank zarabia na spreadzie walutowym, a uzyskanie mozliwosci splaty bezposrednio w walucie (obcej) kredytu jest praktycznie niemozliwe. Jedyne co mozna podpowiedziec to przesylanie zlotowek (zamiana koron w dunskim banku) - poniewaz dunskie banki maja naprawde niezle kursy. Aczkolwiek nalezaloby sie jeszcze troche pobawic w wyliczenia i sprawdzac roznice kursowe miedzy dunskim bankiem a kantorem. Wiadomo, ze jesli przelewasz zlotowki to dochodzi dodatkowa opalata w wysokosci 40zl (Nordea) lub 25zl (Danske). Zatem musialabys tak kalkulowac, zeby przelewana kwota i roznica kursowa pokryly owa nadwyzke, co jest raczej niemozliwe w przypadku mniejszych kwot 2000-3000DKK.

Ja nie bawie sie w kantory od dluzszego czasu i praktycznie nic na tym nie trace, aczkolwiek nie chodzi tylko o pieniadze, bo nie chcialoby mi sie biegac z gotowka. Wszystko mozna zalatwiac przez internet ;)

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lip 2010, 15:45:53 »
Oki krakers, dzieki za info. Nie miałem pojęcia iż kredyty denominowane w euro należy spłacąć w złotówkach. Po prostu nie mam takiego kredytu.

Mam do Ciebie pytanie dodatowe:

Czy dobrym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu w duńskim banku na mieszkanie położone w Polsce. Zyskujemy fradrag, nie musimy wymieniać walut. Jakie są inne za i przeciw takiego rozwiązania.
Kredyt walutowy
Kredyt walutowy to kredyt uruchamiany przez bank i spłacany bezpośrednio w walucie obcej, na przykład euro czy frankach szwajcarskich. W umowie kredytowej i na harmonogramie spłat kwoty wyrażone są w wybranej walucie. Także nie występuje koszt różnic kursowych. Konieczne jest posiadanie konta walutowego do obsługi takiego kredytu hipotecznego. Ten rodzaj pożyczek na mieszkanie opłacalny jest zwykle dla osób zarabiających w euro czy frankach szwajcarskich. Trzeba jednak przyznać, że bardzo niewiele banków udziela kredytów walutowych. Oferty takie zwykle kabusewane są do klientów private banking’u.

Kredyt denominowany
Jest to najczęściej spotykany rodzaj kredytów przeliczanych do walut obcych. Kwota kredytu na umowie wyrażona jest w walucie kredytu (na przykład euro czy frankach szwajcarskich) jednak kredyt wypłacony jest w złotówkach. Co więcej, kredyt wypłacony jest po kursie waluty w dnia uruchomienia. Może to więc prowadzić do pewnych trudności. Chodzi o to, że jeśli w między czasie kurs waluty naszego kredytu spadnie, wtedy wypłacona w złotych kwota będzie niższa niż wnioskowana. Przy kwocie kredytu równej 300 000 PLN denominowanego do euro spadek kursu  waluty o 10 gr. (z 4 zł do 3,9 zł) zmniejszy kredyt o 4 000 PLN.

Ma to szczególne znaczenie w przypadku kredytów na budowę czy innych wypłacanych w transzach. Ze względu na długi okres wypłaty kredytu, pojawia się większa możliwość zmian kursów waluty, a co za tym idzie różnic w kwocie wypłacanych transz. Oczywiście niektóre banki wprowadziły kilkuprocentowe bufory bezpieczeństwa, jednak przy niestabilnej sytuacji gospodarczej może to nie wystarczyć na ewentualne wahania kursowe.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lip 2010, 16:09:27 »
Z tego co wiem bank w danii nie udzieli ci kredytu na zakup badz budowe nieruchomosci polozonej po za jej granicami.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lip 2010, 16:09:27 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lip 2010, 17:12:00 »
W takim razie źle wiesz. Pierwsza z brzegu oferta:

http://www.nordea.dk/Privat/Bolig/R%C3%A5dgivning+om+bolig/Bolig+i+Norden/28992.html

Jeszcze niedawno widziałam tam ofertę dotyczącą mieszkania w Polsce, teraz jej nie widzę.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lip 2010, 18:03:51 »
Taka informacje wlasnie posiadam z nordei,bylem sie pytac o kredyt na miszkanie i doradca krdytowy powiedzial mi ze nie udzielaja krdytow na takie cele polozone np.w polsce.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lip 2010, 18:40:11 »
Bardzo durni Ci doradcy, mialem ta sama odpowiedz w Tastrup, ale pouczylem Panią, że przecież cała Dania kupuje apartamenty w Berlinie i wakacyjne posiadłości w Hiszpanii. No więc kazała mi przynieść listę wydatków to sprawdzimy czy mogę zaciągnąć u nich kredyt. ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lip 2010, 18:40:11 »

Danske Bank euro

Zaczęty przez robi2007Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6877
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2009, 22:38:02
wysłana przez Kliingon
Euro 2012

Zaczęty przez andrejosDział Hydepark

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 12736
Ostatnia wiadomość 06 Gru 2011, 15:19:54
wysłana przez Juta
Referendum 51 % jesta za strefą euro

Zaczęty przez DunhillDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 19136
Ostatnia wiadomość 25 Mar 2010, 19:48:55
wysłana przez keny79
Euro- zadymy

Zaczęty przez SGRWDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6482
Ostatnia wiadomość 13 Cze 2012, 23:35:06
wysłana przez tylda
EURO 2008 - gdzie można obejrzeć mecze

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5033
Ostatnia wiadomość 11 Cze 2008, 13:12:34
wysłana przez giuseppe_Randers