Ogólne > Hydepark

pobyt staly

<< < (9/28) > >>

Jomir:
REGULA 100 punktow nie dotyczy UE! Nalezy tylko zmienic miejsce skladania podan, z urzedu emigracyjnego na Statsforvaltning.

parabola2:

--- Cytat: Jomir w 02 Paź 2011, 22:57:48 ---Gdy obywatel UE przyjezdza do Danii poczatkowo otrzymuje pobyt na czas nieograniczony, pod warunkiem, ze bedzie sie tu mogl sam utrzymac, lub ma kogos kto go utrzymuje.
Po 5 latach mozna starac sie o zamiane takiego rodzaju pobytu, na pobyt na czas nieograniczony (tidubegrænset).

Jezeli ma sie jakies szczegolne powiazania z Dania (nie wyszczegolnione w ustawie, ale generalnie uznaje sie wiezy rodzinne), mozna starac sie o pobyt staly po 4 latach, jezeli:
 - w okresie tych 4 lat nie korzystalo sie z pomocy socjalnej,
- minimum przepracowalo sie minimum 3 lata (te 3 lata musza uplynac przed data zlozenia wniosku).

Tak jak napisalam powyzej, by uniknac kwestii punktow, a takze oplaty za procedure, co bagatela w przypadku pobytu stalego jest okolo 3000 koron (nie pamietam dokladnie, a juz nie chce mi sie teraz szukac, zwlaszcza, ze nie ma to znaczenia merytorycznego), nalezy starac sie o pobyt staly w Statsforvaltning.
Statsforvaltning, samo juz sie kontaktuje z Urzedem Emigracyjnym, jezeli np. pierwsze pozwolenie zostalo wydane przez Urzad.

--- Koniec cytatu ---

Czyli to jest jakby inny sposob,nie trzeba przechodzic calej procedury tych punktow i pieniazkow
Mam pytanie to bardzo wazne w 2  zdaniu  napisalas po 5 latach mozna starac sie o pobyt nieograniczony w nastepny ze mozna starac sie o pobyt stary czy to jest to samo,bardzo pytam uwaznie bo pobyt staly jest wazny
Czy regula  tzw wiezow rodzinych dotyczy np obywatel dunski i polski,
dziekuje i pozdrawiam

tosia:
zeby dojasnic dodam ze pobyt staly (permanent) uzyskany  przez Statsforvaltning bedzie obowiazywac tak dlugo jak Polska lub Dania bedzie w UE , gdyz jest to pobyt wg regul  unijnych .

Jomir:
Tosiu, nie sadze. Prawo nie dziala wstecz, wiec na pewno przyznanych pobytow pozbawiac nie beda. Poza tym nie jest to pobyt wedlug regul unijnych, a wedlug regul dunskich, dotyczacy obywateli unii europejskiej. Pobyt jest przyznawany zgodnie z dunskim prawem, w ktorym zawarto odpowiednie paragrafy dotyczace obywateli UE.

Przepraszam, ze uzywam wymiennie tidsubegrænset/staly, wciaz pisze o tym samym.

Regula wiezow rodzinnych dotyczy wiezow dunsko-polskich. Zasadniczo nie jest powiedziane, ze to maja byc wiezy rodzinne. Ma byc "særlig tilknytning til Danmark", wiezy rodzinne sa opcja, rownie dobrze moze byc cokolwiek innego mocno specjalnego... Tyle, ze mi nie przychodzi nic do glowy :)

miksboks:

--- Cytat: tosia w 03 Paź 2011, 07:27:29 ---zeby dojasnic dodam ze pobyt staly (permanent) uzyskany  przez Statsforvaltning bedzie obowiazywac tak dlugo jak Polska lub Dania bedzie w UE , gdyz jest to pobyt wg regul  unijnych .

--- Koniec cytatu ---

przeczytałem kiedyś na forum, że jeżeli ma się stały pobyt i nie przebywa się w danii przez 2 lata to traci się go.

czy to prawda?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej