Ogólne > Pomoc!

Stwka za nadgodziny w budownictwie

<< < (2/3) > >>

sixthus:
Dziekuje za informacje - napewno sie przydadza. Wspomnialem mojej agencji o nadgodzinach i przyznali, ze nalezy sie mi 40% za prace powyzej 8 h dziennie. a tak swoja droga, przerwy, jak sadze, sa platne, prawda?

Pozdrwiam

Grzegorz

Klingon:

--- Cytat: sixthus w 19 Sie 2007, 20:11:20 ---.. a tak swoja droga, przerwy, jak sadze, sa platne, prawda?
--- Koniec cytatu ---
Niestety nie, w prywatnych firmach pół godzinna przerwa południowa nie wlicza się w czas pracy.

Klingon:
Powyżej pisałem o południowej pół godzinnej przerwie, natomiast inne przerwy są wliczane w czas pracy.

Dobrze jest przeczytać umowę zbiorową związków zawodowych TIB (negocjują wszystkie umowy w budownictwie - tak przynajmniej piszą):
w języku duńskim (2006 r.)
http://www.tib.dk/upload/lon%20og%20arbejde/bygning2007/bygningsoverenskomst%202007.pdf
lub po angielsku i niemiecku z w/w 3F linku (2004 r.)
http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070202&Kategori=POLSK&Lopenr=70202092&Ref=AR&profile=2536

Nie miałem siły tego czytać, ale wygląda na to że pierwsze 3 nadgodziny płacone są z 50% dodatkiem, potem 100%. To samo dotyczy pracy w soboty i 100% dodatku za pracę w święta i niedziele.
Na początku nadgodzin należy się pół godzinna przerwa wliczana w czas pracy.

Nie chcę was nakręcać, ale można spokojnie sprawdzić np. pod jaką umowę zbiorową podlegacie (z jakimi związkami jest podpisana, np. czy z TIB?) itd.

Przykład dotyczący nadgodzin:

Overarbejdstillæg
1. Overarbejde betales for de første 3 timer med et tillæg af 50%. Ef-terfølgende timer betales med et tillæg af 100%.
Lørdagsarbejde
3. Overarbejde på lørdage betales fra normal hverdagsarbejdstids be-gyndelse med 50% tillæg for de første 3 timer. For de efterfølgende timer betales 100%.
Søn- og helligdagstillæg
4. Søn- og helligdagsarbejde samt natarbejde betales med et tillæg af 100%.

sixthus:
Witam,

napisz, prosze, czy i jak mozna sprawdzic, czy agencja Dania Vikar & Rekruttering ma podpisana umowe zbiorowa dotyczaca wynagrodzen? W firmie, dla ktorej pracuje - skadeservice - powiedzieli mi, ze za nadgodziny nalezy sie mi 40 % dodatku. Jesli agencja dziala wedle innych zasad, jak to sprawdzic?

Pozdrawiam

Grzegorz

Klingon:
Jeżeli pracujesz dla Dania Vikar & Rekruttering ApS to na ich stronie pisze następująco (Procedure):

"Der udfærdiges en ansættelseskontrakt iht. gældende lovgivning. Alle praktiske oplysninger om arbejdsstedet, arbejdstid, kontaktperson, løn og varighed, aftales således altid skriftligt før ansættelse hos os."
Zostaje napisana umowa o pracę zgodnie z obowiązującym prawem. Wszystkie praktyczne informacje o miejscu pracy, czasie pracy, osobą kontaktową, płacy i czasie zatrudnienia, umawiane są zawsze pisemnie przed zatrudnieniem u nas.

Piszesz też o Skadeservice, czyżby w/w firma była tylko pośrednikiem a zatrudniony jesteś gdzie indziej - ewentualnie jaka jest pełna nazwa firmy? Czy masz podpisaną umowę o pracę (ansættelseskontrakt)?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej