Ogólne > Hydepark
zakup auta
rozan99:
Byłem w Skat Motorcenter i nie przerejestrowali mi auta bo w systemie mają mój polski adres a muszą mieć duński. Nie wystarcza powiedzieć że się wynajmuje mieszkanie w Danii. Odesłali mnie do komuny żeby zarejestrować adres duński pod którym mieszkam, czyli wychodzi na to że muszę mieć żółtą kartę z adresem duńskim aby zarejestrować na siebie duńskie auto. Pojechałem do komuny, przedstawiłem certyfikat pobytowy i dowód osobisty i podałem adres zamieszkania w Danii. Powiedzieli, że za około 3-4 dni przyjdzie do mnie pocztą żółta karta i wtedy udam się już do nummerpladeoperatør żeby przerejestrować auto. Chciałem też od razu wyrobić NemID ale powiedzieli że jak dostanę żółtą kartę to wtedy mogę to załatwić.
Pozdr.
rozan99:
Udało mi się w końcu uzyskać żółtą kartę z duńskim adresem i przerejestrować na siebie auto :) Przyszedł mi pocztą nowy dowód rejestracyjny wystawiony na moje nazwisko oraz w osobnym liście podatek drogowy do zapłaty oraz list z ubezpieczalni również z rachunkiem do zapłaty. Z racji że nie mam jeszcze konta bankowego duńskiego (cały czas czekam na list od nich z umową..) to czy mogę zapłacić podatek drogowy i ubezpieczenie z mojego polskiego konta? Na rachunku ze skatu jedyne cyfry jakie tam są to PBS nr., Deb.gr.nr. i Kundenr, a na rachunku z ubezpieczalni dodatkowo jest BSK nr, Kontonr. i Opkrævningsnr. Co oznaczają te skróty i skąd mogę wziąć dane do przelewu międzynarodowego? Potrzebuję nr IBAN i BIC/SWIFT aby wykonać przelewy. Proszę o pomoc, pozdr.
Jomir:
Z Polskiego konta, bedzie ciezko w ten sposob.
Napisz nich z prosba o podanie numeru konta, wraz z IBAN i SWIFT.
Wtedy zaplacisz.
PBS - jak juz bedziesz mial konto, to zalozysz w nim opcje PBS z tym numerem, i bedzie "sie samo placilo" jak przyjdzie czas.
Ten rzad cyferek poprzedzony plusem i rozdzielony znakami wiekoszosc/mniejszosci to konto do polecenia zaplaty. Tego tez sie nie da z polskiego konta, ale w przyszlosci ulatwia wszystkim zycie, bo nie trzeba tego przeksiegowywac - pieniadze laduja od razu na Twoim subkoncie.
Zawsze mozesz pojsc na poczte zaplacic, ale to kosztuje chyba 30 koron od przelewu, o ile pamietam.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej