Ogólne > Podatki
Kto pomoze mi z tymi papierami
Pracodawca:
Klingoen widze ze cos sie u mnie nie zgadza z nadgodzinami bo mi placa tak za pierwsze 3godz 25% pozniej 50% a dopabuse od soboty po 18tej i w niedziele 100% teraz juz chyba kapuje czemu tak czesto robimy nadgodziny (Czasem pracujemy po 15godz) ktos na tym zarabia? Aha zapomnialem napisac ze w papierach mamy napisane Vikar co chyba znaczy uczen ale o tym sie dowiedzielismy dopabuse niedawno.
Tula:
Wikar to znaczy, ze pracujesz w zastepstwie za kogos...
Klingon:
Warunki płacy i pracy są opisane w umowach zbiorowych (overenskomst) do podpisania których pracodawcy są zmuszani przez związki zawodowe za pomocą blokad itp. Nie wiem ilu pracodawców nie podpisało takich umów.
Jak już wspomniałem w innym temacie, np. w budownictwie przesługuje 50 % dodatek za pierwsze 3 godziny, potem 100 %.
W soboty, pierwsze 3 godziny 50 %, potem 100 %. W niedziele i święta 100 %. I to jest chyba norma we wszystkich zawodach.
Ale wszystko zależy czy pracodawca podpisał umowę zbiorową (overenskomst) i jaką.
PS. Vikar znaczy zastępca - osoba która tymczasowo wykonuje pracę innej osoby.
slavo100:
Wiec chyba na poczatek pojde do Skata dowiem sie z tym podatkiem. A ma moze ktos ma jakis namiar na jakis Zwiazek Zawodowy gdzie mowia po polsku.Jestem na tym forum pierwszy raz ale juz wiem wiecej niz przez te 2 miesiace w Danii ???. Bardzo wam dziekuje. Jak cos jeszcze mozecie mi pomoc to prosze piszcie kazda informacja dla mnie jest cenna.Pozdrawiam ;)
Klingon:
--- Cytat: slavo100 w 25 Sie 2007, 23:45:48 ---Wiec chyba na poczatek pojde do Skata dowiem sie z tym podatkiem.
--- Koniec cytatu ---
Na jaki okres masz podpisaną umowę o pracę? Delegacyjne (koszty na nocleg i wyżywienie - udgifter til kost og logi) przysługuje tylko przy zatrudnieniu do roku czasu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej