poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Pecak  (Przeczytany 9044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Pecak
« dnia: 18 Lut 2010, 20:38:52 »
Jak sie przyrzadza pecak? Czy chowanie w koldrze jest niezbedne?

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pecak
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lut 2010, 20:48:24 »
Dzieki, bylem pewny, ze to tylko ty odpowiesz.

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pecak
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lut 2010, 20:49:02 »

Pęczak (w wielu regionach Polski występuje także forma pęcak (woj. lubelskie) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia.

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1800.html
http://www.gotujmy.pl/przepisy,,p%C4%99czak,h0/

ten azjatycki nizej robi sie bez chowania w koldre ;)
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kasza_azjatycki_mix/

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pecak
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lut 2010, 00:00:13 »
A ja się zastanawiałam cóż to jest, ten tajemniczy "pecak" :D
Zaciekawiona klikam i.. co..? Zwykły pęczak... :-\ ;)

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pecak
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lut 2010, 16:36:17 »
Zamierzam niebawem kupic plecak  :D (afskallet byg po dunsku) i ...przyrzadzic jak rissoto; co to znaczy 2 "dag" po polsku? Do podanych przez was linkow/przepisow nalezy miec mase entuzjazmu, 50 roznych dupereli, pare wolnych godzin..
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2010, 17:00:33 wysłana przez jamjurand »

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pecak
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lut 2010, 17:58:11 »
2 dag (dekagram)=2 dkg =20 g


Jesli tyle masz wziac plecaka  ;) to rzadka bedzie ta kasza  ;D
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2010, 18:14:40 wysłana przez neletop »

poloniainfo.dk

Odp: Pecak
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lut 2010, 17:58:11 »

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pecak
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lut 2010, 20:05:16 »
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)

Offline CzaryMary

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Wiadomości: 204
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pecak
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lip 2010, 23:04:31 »
Chyba najwygodniej byłoby przygotować w garnku do gotowania ryżu. Jak sama nazwa sprzętu wskazuje wsypuję tam też kaszę  ;), dobrze wychodzi, a garnek jeszcze działa.

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pecak
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lip 2010, 23:13:29 »
Dzis jadlem pecak zrobiony jak rissoto z barabulami z morza, duuuzo lepsze niz z ryzu a jutro bedzie pecakowe rissoto z grzybami.
Chyba wpadlem w pecakowy nalog  :)

Offline andyandy

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 278
  • Reputacja: +6/-1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Odp: Pecak
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lip 2010, 13:16:11 »
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)


spytaj o "bankebyg", pod tym hasłem też wiele przepisów w sieci.
PS. ja akurat uwielbiam do gulaszu (oczywiście wołowego).
Pozdr
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pecak
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lip 2010, 13:36:55 »
Kupuje pecak w polskim sklepie, bez jezdzenia czy kosztow przesylki. Uwazam, ze jest niedocenionym dodatkiem; dla mnie o wiele ciekawszy niz kazdy ryz, spelt czy kasza gryczana. Banket byg widzialem jako valset byg. Przyrzadzam go w prosty sposob bez piecow,pierzyn czy kocow, w sumie ok. 25-30 min.

poloniainfo.dk

Odp: Pecak
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lip 2010, 13:36:55 »