Ogólne > Praca w Danii
START
malin:
Mozesz dostac CPR pez pozwolenia oczywiscie jak masz kontrakt. Lepiej go miec od razu po przy pierwszeych wyplatach bede Ci pobierac 60% poatku zanim dostaniesz karte podatkowa (na koniec roku podatkowego wyjdzie Ci zwrot) Co do uslug medycznych mozesz dostac karte ubezpieczeniowa tymczasowa wazna 3 miesiace z komuny musisz isc z kontaktem i najlepiej z paskiem lub karta podatkowa pokazac ze sie placi podatki i sluzba zdrowia Ci sie nalezy.
malin:
Mirra.
Ja mam CPR do celow podatkowych. Nie mam jeszcze pozwolenia na pobyt i mam zapweniona opieke medyczna. Mam zolta karte tymczasowa wazna na 3 miesiace. Oczywiscie caly czas czekam na pozwolenia aby tak jak piszesz otrzymac cos w rodzaju dowodu osobistego i byc zarejestrowanym w komunie.
--- Cytuj (zaznaczone) ---To o czym pisze Malin to bedzie tez CPR, ktory dokladnie bedzie tak wygladal pozniej - ale nadany przez Urzad Skarbowy i sluzocy TYLKO I WYLACZNIE celom podatkowym
--- Koniec cytatu ---
Nieprawda. Jezeli placisz podatki masz zapewniona sluzbe medyczna. Karta tymczasowa. Ale TYLKO sluzbe medyczna
Jezeli firma jest naliscie mozesz zaczac prace bez otrzymania pozwolenia. Ja polecam jednak zawsze poczekac na pozwolenie. Czlowiek czyje sie pewniej i moze co wazne zapisac sie na dunski oplacany przez komune.
P.S. Jak bede mial chwile to jak sa chetni to moge zrobic zdjecie karty tymczasowej.
Kuchta:
Dzięki za odpowiedzi,ale dalej widzę,że zdania są podzielone.
Wiem,że kolega jechał na gazetki w BALTICWORKFORCE i nic nie załatwiał jeśli chodzi o pozwolenia,bo wyjechał z dnia na dzień.
Mirra możesz mi podać jeszcze jakieś firmy do których nie trzeba mieć pozwolenia na pracę?
Malin możesz wkleić to.
Pzdr.
Tula:
Kuchta, bylo bylo, wszystko juz bylo. Uzyj wyszukiwarki. Wpisz haslo "lista firm".
Kuchta:
--- Cytat: Tula w 28 Sie 2007, 20:49:38 ---Kuchta, bylo bylo, wszystko juz bylo. Uzyj wyszukiwarki. Wpisz haslo "lista firm".
--- Koniec cytatu ---
hehe Tula wpisałem frazę "lista firm" i jedyny post jaki mi się wyświetlił to Twój powyższy ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej