poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pytanie o płatność kartą w Danii  (Przeczytany 19683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katerrrina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pytanie o płatność kartą w Danii
« dnia: 02 Sie 2010, 18:27:58 »
Witam, wybieram sie na kilka miesiecy na studia do kopenhagi i mam w zwiazku z tym pytanie. slyszalam od osoby ktora byla w danii, ze do platnosci karta (zwykłą kartą bankomatową a nie kredytową) sklepy doliczają sobie kilkuprocentową prowizję- czy to prawda? czytałam tez kilka opinii na roznych forach, na ktorych osoby przyjezdzajace z polski skarzyly sie ze w niektorych punktach ich karty nie byly obslugiwane, poniewaz w danii uzywane są tylko karty wypukłe. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to prawda?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: pytanie o płatność kartą w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sie 2010, 19:08:21 »
Karta VISA i Master Card zaplacisz wszedzie, no moze jakas budka z hotdogami jako wyjatek.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sie 2010, 19:37:44 »
Nie wszędzie , ponieważ np. w Lidlu Master Card nie akceptują. :(

Offline kropek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-3
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sie 2010, 19:44:59 »
Z reguły pobierana jest prowizja - około 3,5 % od kwoty transakcji , ale tylko wtedy , gdy używasz polskiej karty ( czy też z innego kraju niż Dania )

W takim wypadku wszystkie transakcje są nią obciążane .

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sie 2010, 02:45:53 »
...sklepy doliczają sobie kilkuprocentową prowizję...

To raczej polskie banki sa pazerne i doliczaja prowizje, a nie dunskie slepy  ;D

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sie 2010, 22:25:36 »
no nie jestem tego taka pewna ,że jest za darmo . bank  nie podlicza od razu transakcji płaconych kartą ,  mi w tamtym roku  wyszło około 800 dkk za płacenie karta za rok , czyli nie jest to tak tanio , nie jestem zorientowana ile sklep pobiera ,ale wiem że lepiej  pobrać większą kwotę z bankomatu swojego banku i płacić gotówką ,za wygodę i w Danii trzeba płacić ,
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sie 2010, 22:29:46 »
no nie jestem tego taka pewna ,że jest za darmo . bank  nie podlicza od razu transakcji płaconych kartą ,  mi w tamtym roku  wyszło około 800 dkk za płacenie karta za rok , czyli nie jest to tak tanio , nie jestem zorientowana ile sklep pobiera ,ale wiem że lepiej  pobrać większą kwotę z bankomatu swojego banku i płacić gotówką ,za wygodę i w Danii trzeba płacić ,

Czy platnosc byla wykonywana dunska karta Danskekort w dusnkich sklepach na terenie Dani
Dziekuje

« Ostatnia zmiana: 03 Sie 2010, 22:33:57 wysłana przez mawi »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sie 2010, 22:29:46 »

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sie 2010, 22:34:06 »

Czy platnosc byla wykonywana dunska karta Danskekort w dusnkich sklepach na terenie Dani
Dziekuje

różnie , wyciągałam pieniądze z innych bankomatów , to   kosztuje więcej niż wybranie w  sklepie pieniędzy . Dowiem się i napisze bo teraz to nie pamiętam jakie  to są kwoty  przy płaceniu kartą ( nie sa na pewno duże ,ale przy częstym płaceniu  kartą to się uzbiera )
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

vred

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sie 2010, 22:44:17 »
Czytam czytam i oczom nie wieżę. Płaciłem polską kartą w danii, duńską w polsce ale nigdy nie widziałem na wyciągu z banku rzadnych opłat z tym związanych.Przy wypłacaniu pieniędzy z bankomatu owszem, ale nie za płacenie w sklepie. To chyba zależy od banku. Polskie Inteligo zero opłat, duńska Nordea zero opłat. 

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sie 2010, 22:54:33 »
ja też myslałam że opłat nie ma  ale jak się przyglądnęłam  bliżej w necie  to jest i to nie mało .  za używanie kart płace 150 dkk
co jakiś  czas mam  potrącone   to 50 to 100 dkk 
tj  mniej więcej taka notka
Gebyr fra den 2009-09-28 til den 2009-12-27
Beløb 50,00
10 stk. dankort udbetaling(er) á 5,00 DKK
czyli wychodzi że  5dkk za  wypłatę ,kiedyś się pytałam  dziewczyny co tu dłużej mieszka  to potwierdziła że  jest pobierana prowizja od płacenia karta ,tak samo lepiej jest zrobić przelew samemu na koncie niż iść do banku bo biorą za usługę .
Nie wiem  jak oni to  liczą ja jestem w sparnord i  myślę że wszędzie tak jest , już się dawno nauczyłam że nie ma nic za darmo :))

vred

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sie 2010, 23:12:04 »
ja też myslałam że opłat nie ma  ale jak się przyglądnęłam  bliżej w necie  to jest i to nie mało .  za używanie kart płace 150 dkk
co jakiś  czas mam  potrącone   to 50 to 100 dkk 
tj  mniej więcej taka notka
Gebyr fra den 2009-09-28 til den 2009-12-27
Beløb 50,00
10 stk. dankort udbetaling(er) á 5,00 DKK
czyli wychodzi że  5dkk za  wypłatę ,kiedyś się pytałam  dziewczyny co tu dłużej mieszka  to potwierdziła że  jest pobierana prowizja od płacenia karta ,tak samo lepiej jest zrobić przelew samemu na koncie niż iść do banku bo biorą za usługę .
Nie wiem  jak oni to  liczą ja jestem w sparnord i  myślę że wszędzie tak jest , już się dawno nauczyłam że nie ma nic za darmo :))

Jest to opłata za używanie karty, a nie prowizja od płacenia kartą, o czym jest mowa w tym wątku. 5 dkk to prowizja od wypłacania

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sie 2010, 00:32:16 »
Pierwsze co slysze, ja mam dunska vise z nordea bank i za placenie karta nikt zadnej prowizji nie pobiera zabiera Mi dokladnie tyle ile mialam na rachunku, jedynie kiedy zabierane jest mi 6 kr to wtedy kiedy wyplacam gotowke w innym bankomacie niz nordea. W polsce rowniez kozystalam z karty i za placenie Mi nic nie pobierali ale jak wyciagalam z bankomatu to jakas prowizja byla. Maz ma dankort i jest dokladnie tak jak w przypadku Mojej karty. Przypuszczam ze z polska karta tez tak bedzie ale najlepiej chyba  zapytac u zrodla czyli w swoim banku.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sie 2010, 16:40:06 »
To co czytam to sa jakies rewelacje,ja mam karte z Nordei i place nia wszedzie,czyli tu w dani,w niemczech w sklepach i na stacjach benzynowych oraz w polsce tak samo czyli sklepy i stacje i nigdy jescze za placenie karta nie pobierano mi prowizji.Jedynie co to raz w roku place bodajze 50 kr.za uzywanie karty to wsjo calych oplat zwiazanych z uzywaniem tejze karty.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sie 2010, 20:51:45 »
Kilka lat temu był w Dk  projekt, żeby do każdej transakcji przy użycia Dankortu, Visa-dankortu obciążać klienta opłatą 25-50 øre. W Danii rozliczaniem transakcji kartami kredytowymi zajmuje się PBS i to ta firma chciała obciążyć wszystkich płacących Dankortami. Pomysł nie przeszedł ze względu na protesty posiadaczy kart. Pojawiło się bojkotowanie kart i płacenie gotówką. PBS ugięło się i w zamian za klientów obciążyli punkty przyjmujące Dankort.
W moim wypadku opłata zależy od ilości transakcji. W tej chwili płacę ok 200 kr/kwartał.

Przy płaceniu duńską kartą w Polsce może nie ma bezpośrednich widocznych opłat, ale banki odbijają sobie na kursach wymiany walut.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sie 2010, 15:13:17 »
Visa pobiera np. 3% za przeliczenie waluty, jeżeli jest inna niż USD. Pewnie można to ominąć mając konto i kartę z polskiej Nordei...
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sie 2010, 15:13:17 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 306820
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16504
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39432
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45451
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42496
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand