poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Kefir  (Przeczytany 23496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kefir
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lut 2010, 18:28:17 »
Neletop... wiesz...
bo jakby zaczac od wykazania, ze kefir to nie gnicie   , to moglabys zaczac od zaanalizowania reakcji chemicznych zachodzacych w procesie gnicia, a potem gladko do przejsc do fermentacji, przy omawianiu, ktorej moglabys  zaczac od ilosci grzybkow potrzebnych do procesu...
 A, ze grzybki skladaja sie z roznych bakterii, wiec trzeba by ulozyc jakies rownanko... No i juz masz zajecie na caly wieczor...
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2010, 18:52:56 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Lut 2010, 18:30:55 »
A widzisz, czyli jednak bakterie, które powodują proces gnilny  ;)

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Lut 2010, 18:40:58 »
Znalazlam cos takiego pod
http://www.sfd.pl/Kefir,_ma%C5%9Blanka,_jogurt...-t36023.html


Dane pochodzą z WIEM.

Kefir

Napój mleczny, pochodzący z Kaukazu, wytwarzany z pasteryzowanego mleka pod wpływem grzybków kefirowych, które składają się z bakterii należących do paciorkowców - Streptococci, pałeczek fermentacji mlekowej - Lactococci, Leuconostoc oraz drożdży - Candida, Saccharomyces. Grzybki kefirowe powodują fermentację alkoholową i mlekową w wyniku której powstaje kwas mlekowy L+, alkohol etylowy, dwutlenek węgla i inne substancje nadające kefirowi charakterystyczny smak i zapach.
Obecnie coraz częściej, zamiast grzybków, używa się do produkcji kefiru kultur bakteryjnych uzyskując produkt nieco zmieniony w stosunku do tradycyjnego. Kefiry wytwarzane w ten sposób noszą nazwę bio-kefirów. Fermentacja mleka przebiega w dwóch etapach. Początkowo w temperaturze około 210 C, później następuje okres dojrzewania w temperaturze poniżej 150 C. Po pierwszym dniu dojrzewania kefir zawiera 0,2% alkoholu i ma właściwości przeczyszczające. Po dwóch dniach zawiera 0,4% alkoholu i działa obojętnie a po trzech dniach dojrzewania posiada 0,6% alkoholu i może być podawany osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki.
Kefir ma wartość odżywczą niższą niż jogurt lecz działanie podobne. Pobudza apetyt i usprawnia trawienie pokarmów zwiększając wydzielanie enzymów trawiennych.


Nie pijcie za duzo bo sie upijecie ;)

kamila

  • Gość
Odp: Kefir
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Lut 2010, 18:43:27 »
A widzisz, czyli jednak bakterie, które powodują proces gnilny  ;)

Bynajmniej.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kefir
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Lut 2010, 18:44:29 »
Lilio, na Twoim miejscu bym po prostu zamilkla, albo przeprosila.
Mnie nie musisz, do Twoich impertynencji nawyklam, ale obrazilas tych wszystkich, ktorych nazwalas "madrymi", Maniora, Kamile...

A przynajmniej przestan sie juz osmieszac. Wystarczy jak na jeden watek.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lut 2010, 19:04:15 »
Jakoś nie widzę, żebym obrażała Maniora  ;D Mam do człowieka szacunek i daleka od tego jestem :)

Offline willy

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Wiadomości: 1622
  • Reputacja: +37/-31
  • Płeć: Mężczyzna
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Kefir
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lut 2010, 19:29:23 »
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

Odp: Kefir
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lut 2010, 19:29:23 »

Offline anha

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 570
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lut 2010, 19:40:51 »
Jezuu,ale macie problemy :o
Napijcie się czegoś na rozluźnienie :D

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lut 2010, 20:25:50 »
A DROŻDŻE to ja dzis do paczkow dalam. O !
Zapraszam ! Moze i na kieliszek koniaku, Anha ? ;D albo szklanke a`la kefiru? :)

Offline dania_d

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Wiadomości: 288
  • Reputacja: +7/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kefir
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lut 2010, 07:35:40 »
"Po dwóch dniach zawiera 0,4% alkoholu i działa obojętnie a po trzech dniach dojrzewania posiada 0,6%"
A ile taki kefir ma % po miesiącu  ;D,  może bym z miesiąc potrzymał niech dojrzeje bardziej :)

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lut 2010, 07:49:10 »
Hmmm. Do tego czasu to juz chyba zgnije (bo sfermentowany juz byl)  :D

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kefir
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Lut 2010, 11:48:13 »
Czyli gdy zatrzyma Cie policja i stwierdzi promile w wydychanym powietrzu, zamiast mowic: "Panie, to tylko kilo jablek bylo", lepiej mowic: "to tylko 3 litry kefirku"  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Manior

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 949
  • Reputacja: +16/-6
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kefir
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Sie 2010, 14:21:19 »
No i w końcu dotarł do Danii jakiś kefir - z Niemiec. pojawił się w ALDI.
Co prawda nie jest naturalny i kwaskawy, ale śmietankowy i z owocami.
Jak byk jest na nim napisane - Fløde kefir.  Są dwa smaki - orange/mango i truskawka.
Cena 3,95 za kubek. gdybym nie widział napisu tylko dostał do posmakowania i miałbym powiedzieć
co to jest,  to zgadywałbym, ze to coś na bazie serka homogenizowanego. Bardzo dobry.
Pewnie trochę sporo tłuszczu jak dla niektórych, ale od czasu do czasu to nie zaszkodzi :)
Jak by to w Aldim dobrze schodziło to może skuszą się na sprowadzanie naturalnego. Bo pewnie mają.

Życzę smacznego i pozdrawiam.

poloniainfo.dk

Odp: Kefir
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Sie 2010, 14:21:19 »

 

kefir

Zaczęty przez ana32Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 6495
Ostatnia wiadomość 16 Gru 2010, 18:41:55
wysłana przez willy