poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: problem z arabami  (Przeczytany 21231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GOSC

• Gość
Odp: problem z arabami
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Wrz 2008, 13:07:44 »
Mirra,
dunczycy pija o wiele wiecej niz Polacy i wcale sie z tym nie ukrywaja,
i nie osadzaj ze wszyscy Polacy kradna bo to oznacza ze Ty rowniez, czy nie mozna juz tutaj nic zlego powiedziec na temat Dunczykow??sa leniwi i tez sie z tym nie ukrywaja, dzieki czemu nie jeden Polak ma prace, jak i rowniez Dunczyk,
stajesz w ich obronie jak bys byla ich wyrocznia, w kazdym  narodzie jest cos co warto by bylo zmienic.

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
  • głupi ten co głupio robi
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Wrz 2008, 14:46:07 »
Oj dzieciaki znów się kłócicie i jak zwykle vera zaczął. Vera i Mirra do konta ! Sio :D

A tu link do tematu może komuś się poprawi humor.

http://www.youtube.com/watch?v=ouDRDzqTu0M

[Posted on: 03 Wrzesień  2008, 14:35:57]

A tutaj jeszcze jeden filmik znaleziony na youtube, zastanawia mnie w którym jeszcze kraju policja pozwoliłaby na takie zachowanie.

http://www.youtube.com/watch?v=m0JCnp6GIaE

[Posted on: 03 Wrzesień  2008, 14:42:09]

I coś jeszcze o duńskiej policji :D

http://www.youtube.com/watch?v=HLJtEZOMls4
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Wrz 2008, 15:08:58 »
Nie stanelam w obronie Dunczykow, tylko napisalam jaki stereotyp na nasz temat krazy w tym kraju i calej Europie.
Zgadza sie, ze skoro wszyscy kradna i pija to i ja tez. I mi tez niestety w sklepie na rece patrza, jesli slysza polski jezyk z moich ust.

Aczkolwiek nie o to mi chodzilo.
Po pierwsze, jestem przeciwna stereotypom i generalizacji. Na calym swiecie sa zlodzieje i pijacy, sa ludzie madrzy i glupi, pracowici i leniwi.
Pisanie, ze Dunczycy sa leniwi, ich po porstu obraza, obraza wszystkich. Choc pewnie leniwych jest jak wszedzie, jakis tam procent, pewnie taki, jak pijacych, czy kradnacych Polakow.

Po drugie, uwazam, ze obrazanie domownikow jest wielce nie na miejcu. Jestes tutaj, mieszkasz. Masz szanse na lepsze zycie, wiec docen tych ludzi, ktorzy CI to umozliwiaja. Czyli narod dunski. Nie podoba CI sie tutaj, nienawidzisz tych ludzi? Po co sie meczysz tutaj.
Nieprawdaz????

Naprawde nie rozumiem tych, ktorzy narzekaja na ten kraj, pluja na wszystko co dunskie, a jednak tu siedza.

A swoja droga?
Dunczycy leniwi, czy Polacy pracuja zbyt wiele?
Bo przywykli, ze 8 godzin pracy to za malo, bo trzeba wykonac 300% normy?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Wrz 2008, 16:02:31 »
Mirra dyskusja jest na temat "problem z arabami". Jeśli masz problem z polakami załóż osobny wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Wrz 2008, 17:07:27 »
Watek jest na temat problemu z Arabami, poniekad wiaze sie z rozmowa o tolerancji i szacunku do innego czlowieka.
O czym miedzy innymi pisze powyzej.
Jesli szukasz zaczepki, to szukaj gdzieindziej,

GOSC

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Wrz 2008, 18:02:11 »
"Nie stanelam w obronie Dunczykow, tylko napisalam jaki stereotyp na nasz temat krazy w tym kraju i calej Europie."-dlaczego akurat przedstawiasz stereotyp negatywny, zly, jako narodowosc przypisuje nam sie ceche takie jak pracowitosc....

Ja naprawde niewiem na jakich Ty ludzi trafiasz, mnie sie nigdy nie zdarzylo by ktos bacznie mnie obserowowal slyszac moj jezyk polski, ale mowi sie, ze "poczciwa gęba-poczciwość otrzymuje"- i nie zalezy mi teraz by ci dokuczyc, tylko naprawde w rocznym pobycie tutaj nie zdarzyla sie mi sie sytuacja o ktorej Ty piszesz.

Mysle, ze Vera nikogo nie obrazil napisal tylko swoje spostrzezenia, byc moze na podstawie pracy, kontaktow osobistych, podobnie powie dunczyk ktory bedzie znal polaka notorycznie pijacego, podkrelsam notorycznie...lub dlubajacego w nosie lub robiacego inna rzecz bardzo czesto.
"Jestes tutaj, mieszkasz. Masz szanse na lepsze zycie, wiec docen tych ludzi, ktorzy CI to umozliwiaja. Czyli narod dunski. Nie podoba CI sie    tutaj, nienawidzisz tych ludzi? Po co sie meczysz tutaj"- czy to oznacza ze nie mamy prawa kompletnie nic powiedziec poniewaz nie jestesmy u siebie w Polsce??Nikt nie pisze o nienawisci do narodu dunskiego, ani jedna osoba nie wspomniala o tym, i mysle ze ci co sie meczyli i tak straszne im  bylo zyc tutaj, juz dawno sa w Polsce, bo z reguly jak nam jest gdzies zle wracamy do kraju, zbyt mocno uogulniasz, to byla wzmianka malej z arhus co jej sie przytrafilo, a reszta dopisala co mysli o tym, nikt nikogo nie obrazil, nie wyzwal poza toba uzywajac slowa pijak i zlodziej jako stereotyp polaka.....
Myslisz ze wszyscy Polacy pracuja czasem wiecej niz powinni z wlasnego wyboru??czasem szef tego wymaga bo wie ze polak potrafi, i co w tym momencie z uczciowoscia??
mylisz sie, i to bardzo ale czasem strach przed utrata pracy powoduje ze nie zmieniaja tego i potem mamy sytuacje typu, nie zaplacone za wszystkie godziny.
Oosbiscie daje z siebie tyle ile moge dac, nikomu nie wyrzadzajac krzywdy a nie jednokrotnie sluzylem pomoca  obcym ludziom, zyje spokojnie i spokoju oczekuje do tego chyba mam prawo?? czy moze wedlug ciebie moze na ulicy ktos mi poprostu dac w pysk???bo skoro nic nie moge....
pewnie sobie pomyslisz korzysta z ulg i jeszcze narzeka, ja nie narzekam i nie korzystam z ulg, tylko denerwuje mnie jak tak uogolniasz, a i pewnie nie jeden dunczyk majac twoj wpis przetlumaczony zasmial by sie, bo jak sama napisalas nie ma narodu idealnego a u ciebie z twoich postow wynika jasno: POLAK BLE, DUNCZYK OK.
jesli sie myle to przepraszam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Wrz 2008, 18:12:47 »
W wiekszosci Gosciu zgadzam sie z Toba, poza jednym slowo "Len" jest tak samo obrazliwe jak pijak czy zlodziej?

Natomiast jesli chodzi o nasz wizerunek...
Masz w takim razie szczescie.
W gronie moich kolezanek zdarzylo sie, ze trzeba bylo oklamywac babcie w plejehjemie, ze opiekunka nie jest Polka, bo babcia prawie, ze w histerie wpadala, ze ja Polka okradnie. Przyklady mozna by mnozyc, ale nie o to chodzi.

Piszesz, ze Polacy ciezko i duzo pracuja. Tak zgadza sie, ale tylko z tego powodu nie mozna innych, ktorzy pracuja mniej, nazywac leniami.
Tak naprawde nie jest normalne, ze pracuje sie po 10-12 godzin dziennie. Organizm, umysl potrzebuja odpoczynku. Czlowiek potrzebuje relaksu i wytchnienia. Dunczycy po porstu potrafia to robi. My, wychowani w chorym systemie, jestesmy inni, ale to nie oznacza, ze lepsi i to nie daje nam powodu, do pogardy wobec innych.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 03 Wrz 2008, 18:12:47 »

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Wrz 2008, 22:09:34 »
Watek jest na temat problemu z Arabami, poniekad wiaze sie z rozmowa o tolerancji i szacunku do innego czlowieka.
O czym miedzy innymi pisze powyzej.
Jesli szukasz zaczepki, to szukaj gdzieindziej,

To Ty reagujesz na marne prowowokacje very. I to nie pierwszy raz kończy się w ten sposób. Opanuj się kobieto.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Wrz 2008, 22:55:13 »
A moze tak nieco wiecej kultury?
Dla mnie zwrot "opanuj sie kobieto" brzmi bardzo niegrzecznie.
Poza tym, to jest forum dyskujne i kazdy ma prawo do wypowiedzi.
Ustosunkowalam sie do sterotypii Very, do tego, potrafie swoje zdanie obronic i umotywowac.
Trzymam sie tematu - bowiem tolerancja i szacunek do innej narodowosci laczy sie z problemem arabskim.
Nie pisze personalnie.
Nie obrazam nikogo.
Nie uzywam slow powszechnie uznawanych za niecenzuralne.
Tak wiec mam pelene prawa do powyzszych wypowiedzi.
Twoje uwagi uwazam za nietaktowne, a wypowiedzi za spamowanie, bowiem nic oprocz fermentu do watku nie wnosza.

Tak na marginesie. Jakos troche drazni moje oczy, gdy czytam, jak prawie, ze rowiesnik mojej corki pisze do mnie per dzieciaku tudziez kobieto!.
Rozumiem netykiete, aczkolwiek, sa tez granice "internetowej rownosci".

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Wrz 2008, 12:20:34 »
Równość to równość. Mnie nie dokucza, ze troszkę niegrzeczny wobec mojej osoby jest ktoś młodszy ode mnie. Myslę sobie wtedy, że być moze czegos mu brak, albo zabrakło argumentów i musi się czymś podeprzeć. Mnie być może także czasami ponoszą nerwy, ale wydaje mi się, że zawsze staram się jednak opanować.
Nie ma sensu obrażanie się o Duńczyków. Rozumiem bliskie relacje osobiste, ale te uczucia nie są chyba przeniesione na całą nację. Która jak każdy naród ma swoje wady i zalety. Jesli ktoś mówi o złodziejach Polakach, to nie biorę tego do siebie, a ekspedientkę w sklepie potrafię wprawić w zakłopotanie, gdy zbyt uporczywie patrzy mi na ręce.
Nie sądzę, żeby podłe było krytykowanie Duńczyków lub kogokolwiek innego. Pod warunkiem, ze nie ma to na celu podburzania i obrażania , ale prowadzi do konstruktywnej dyskusji. Jestem Polką, więc mam zamknąć buzię? Nie skorzystam...
A co do Arabów...Niedawno oglądałam w lokalnej telewizji program o problemie alienacji społecznej tej grupy. Młody chłopak powiedział, że nienawidzi Duńczyków, ponieważ on czuje, że nie jest przez nich akceptowany w 100%. Gdy usłyszał pytanie, czy ktoś mu coś takiego powiedział, stwierdził że nie, ale on i tak wie, że tak jest. Kilka lat temu znajome duńskie małżeństwo usłyszało od grupki Arabów mieszkających w sąsiedztwie, że żona mojego znajomego powinna ubierać się inaczej,poniewaz jej strój obraża ich. Powtórzyło się to w kilku innych sytuacjach.
Nie rozciągam takiej napastliwości wręcz arabskiej na wszystkich Arabów. Faktem jest jednak, że grupy, których styl zycia w tak ,,mocny" sposób determinuje religia sa mnie tolerancyjne niż inne. Nie uważam się za kogos lepszego tylko dlatego, ze wierzę w coś innego. A większość Arabów posługuje się jednak takim sposobem myślenia...

[Posted on: 04 Wrzesień  2008, 12:14:40]

Proponuję wrócić do głównego wątku. Wycieczki personalne nikomu nie służą. Jesli komus brak argumentów proszę nie traktować innych per catedra. Każdy ma prawo do wypowiedzi i chyba nie trzeba nikogo atakowąc za odmienne zdanie.

Offline jaco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Wrz 2008, 15:34:18 »
Ja osobiście i czasami, mam żal do Duńczyków że brak im "hartu ducha"pradawnych wikingów. Kilka setek lat temu, rozwiązywali problemy tego typu w mgnieniu oka.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Wrz 2008, 15:40:39 »
Ale by im sie wtedy dostalo.
Teraz rozwiazuja sprawy dosc lagodnie, a i tak kraje muzulmanskie uwazaja ich za rasistow i nacjonalistow.

Offline jaco

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Wrz 2008, 19:37:38 »
Masz rację. W  obecnych czasach być nacjonalistą nie jest zbyt modnie, ale przynajmniej dzięki takiemu poglądowi arabusy nie wyrabiają takich brewerii jak we Francji.

Sokol Maltanski

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Wrz 2008, 21:46:29 »
Warto zaczynac wojne z arabami? Te mlode @#$#@$@-syny troche sie za bardzo panosza.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Wrz 2008, 21:50:55 »
Moze i tak, ale wiekszosc z nich to fanatycy, wiec chyba lepiej nauczyc sie z nimi zyc. Bo inaczej znow dosiada samoloty.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 18 Wrz 2008, 21:50:55 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12695
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 18913
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2010, 11:07:02
wysłana przez vera
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10573
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16817
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Problem