poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: troche mętlik w głowie  (Przeczytany 3725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krott

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
troche mętlik w głowie
« dnia: 16 Wrz 2007, 23:54:31 »
Witam serdecznie
 jestem całkiem świeży na tym forum i mam pare pytan, ale moze od poczatku.
Pare dni temu usłyszałem o autobusie werbunkowym który przyjechał do polski,poczytałem trochę w necie i znalazłem pare ofert (notabene jestem wykwalifikowanym spawaczem) zadzwoniłem w parę miejsc i hurra, muszę tylko wysłać CV. Mało tego byłem też na spotkaniu w Hamburgu z przyszłym pracodawca.mała załamka bo sie okazało ze to firma specjalizująca sie w wynajmie pracowników do fabryk i teraz obawa ze będę rzucany z miejsca na miejsce. Ma ktoś może pojecie jak to jest w takiej firmie??, dodam ze nazwa firmy to PEMACO ASP.Moze lepiej znaleźć zatrudnienie bez posrednika,pytam bo taki  czasowy typ zatrudnienia powszechny jest w Holandii i Niemczech.Była by to moja pierwsza praca w Danii aczkolwiek za granica przebywam średnio 11 miesięcy w roku akurat w Niemczech i cały czas przez pośredników .Szukam swojego miejsca na ziemi a niemieckie realia powoli mnie męczą.Jestem cały czas na eksporcie i moja rodzina na tym cierpi >:(a Dania wydaje mi sie dobra perspektywą.jeśli ktoś ma doświadczenia z tą albo podobną firmą to proszę o opinie.

dzięki

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: troche mętlik w głowie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrz 2007, 18:47:24 »
Witam serdecznie
 jestem całkiem świeży na tym forum

Witam.

Zacznij od zapoznania się z tym co gdzie jest i po co na forum.

Ten post zamieściłeś w dziale Rodzina ... przeniosłem w odpowiednie miejsce.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Wrz 2007, 19:39:31 »
Problem z pośrednikami jest taki, że w większości wypadków to tylko im chce się  bawić w załatwianie papierów, zakwaterowanie i nawet dowóz do pracy.
Oczywiście nie robią tego za darmo i bardzo często zatrudnianym w ten sposób wydaje się, że są maksymalnie oszukiwani. Z drugiej strony ten bezpośredni pracodawca też na Tobie zarabia, bo przecież on też ma dochód wytworzony przez pracowniaka i z tego dochodu ma ileś tam procentów zysku.
Nie znam statystyk, ale wydaje mi się że niewielu bezpośrednich pracodawców chce się bawić w zabezpieczanie całej oprawy socjalnej dla pracownika niemówiącego językiem  tubylców. Są z tym związane dodatkowe koszty i problemy.

Krott ! na serwerze www.jobnet.dk są w chwili obecnej 74 ogłoszenia pod hasłem "svejser" - spawacz, napisz mi proszę w jaki sposób w tych ogłoszeniach znajdziesz firmę, która zechce Ci załatwić mieszkanie i inne sprawy socjalne.

Pozdrawiam

Offline krott

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrz 2007, 07:43:57 »
Willy, 8)
troszke sie zapędziłem z myślami , miało być o rodzinie ,wyszło o pracy ale spoko, szybko mojego posta znalazłem aczkolwiek w pierwszej chwili myślałem że go usunięto ;) ;)

Manior,szukałem do tej pory na workimport, tam są ogłoszenia w trzech językach a tak się składa ze dwoma z nich dobrze władam i prawie wszędzie piszą że pomogą w sprawach papierkowych i mieszkaniowych.Pomoga oczywiście nie znaczy że pokryją,pewnie trzeba samemu kaske wykładać, wiadomo ze niema nic za darmo.Tylko tutaj małe ,ale, bo na rozmowie w Hamburgu z moim przyszłym pracodawcą okazało się ze to on załatwia papierki i mieszkanie a zarobki rzędu 2500-3500 euro.Troche mnie zdziwił ten nominał bo w daniii raczej są korony ale nie mogłem zapytac bo ocknęłem się z tym dopabuse w aucie po rozmowie.Sprawdzając oferty na workimport dzwoniłem bezpośrednio do pracodawców tylko ta jedna firma okazała sie pośrednikiem, narazie mam nadzieje że znajde prace bezpośrednio, w jednym miejscu, będę mógł sprowadzić żonę i zamieszkać w Danii, póki co ostro szukam. Oczywiscie dzięki za nowy namiar,tylko ten duński taki inny ale troszke łapie. Jeszcze odpowiedż na pytanienapisz mi proszę w jaki sposób w tych ogłoszeniach znajdziesz firmę, która zechce Ci załatwić mieszkanie i inne sprawy socjalne.przeczytać -przeczytam,raczej nie zrozumiem, ale jak zadzwonie i zapytam to mi powiedzą i jak załatwie to Ci napisze. ;D ;D

Narka

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrz 2007, 20:07:32 »
Mam nadzieję, że Cię nie zraziłem. Nie to było moim zamiarem.
Sam nie mam nic do czynienia z pośrednikami , ale chciałem zwrócić uwagę, że wielu z nich odwala kawał porządnej roboty.
Z drugiej strony znam wypadki, że jak się ktoś sprawdzi jako pracownik to i bezpośredni pracodawcy chcą takiego przeciągnąć na swoją stronę i docenić!.
Gdybyś miał jakieś słówka czy małe teksty do przetłumaczenia to wrzucaj. Zawsze się ktoś znajdzie i pomoże.  :)
Życzę sukcesów w poszukiwaniach i pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrz 2007, 20:07:32 »

trochę tego dużo

Zaczęty przez egoDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5342
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2007, 19:09:18
wysłana przez piotrnysa
troche humoru ,ale to chyba Ruscy sa

Zaczęty przez aymeDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3279
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2013, 15:29:07
wysłana przez Krakers
troche skomplikowane;)

Zaczęty przez KasiaDział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5193
Ostatnia wiadomość 03 Wrz 2008, 20:23:33
wysłana przez Kasia
troche smiechu

Zaczęty przez juhuDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5711
Ostatnia wiadomość 13 Lis 2007, 20:55:36
wysłana przez Mirabelka