Ogólne > Rodzina ...

Szczepienia niemowląt i dzieci

<< < (3/5) > >>

Magda_lena:
Przepraszam który kalendarz szczepień w końcu jest jest właściwy? ten podany przez Bellę czy przez Mirabelkę ::)

ne rozumiem-co śmiesznego jest w szczepieniu przeciwko żółtaczce??? :-\

Quit:
Hej, skoro nie mozecie dojsc z planami szczepien do ladu, to moze ja napisze co jest w planie szczepien mojego dziecka urodzonego w listopadzie '08:
3 m-ce: Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn (pneumokok)
5 m-cy: Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn
12 m-cy: Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn
15 m-cy: MFR1
5 lat: Di-Te-Ki-Pol
12 lat: MFR
18 lat: røde hunder (kvinder)

Jak widac plan jest niemal identyczny z tym podanym ponizej i jak widac sa pneumokoki (wprowadzone od 1.10.2007r). Wiem, ze od 1.04.2008 wprowadzono MFR2 u 4 latkow (w moim planie go nie ma, ale mam w wykazie od poloznej, wiec dopytam lekarza przy okazji jak to jest).

goo:
do tego w zeszlym roku doszedl gratisowy program szczepien dla dziewczynek 12-15 lat przeciwko HPV (wirus raka szyjki macicy) jesli macie córki w tym wieku i lekarz rodzinny nic nie wspomnial warto sie upomniec.
 :)

ciacho:
Mam pytanie do wszystkich doswiadczonych mam. Moja corka skonczy 3 miesiace na niecaly tydzien przed planowanym wyjazdem do Polski - czy szczepionka skojarzona ktora tutaj podaja w 3 miesiacu zycia daje czesto jakies skutki uboczne?
Czy bezpiecznie jest ja zaszczepic przed wyjazdem, czy tez lepiej poczekac az wrocimy - tylko ze wtedy bedzie juz miala 3,5 miesiaca  :-\

[Posted on: 10 Marzec  2009, 15:40:56]
No i jak dziewczyny, czy ktoras z Was ma jakies doswiadczenia z ta szczepionka?

Jomir:
U dzieci zdrowych zazwyczaj do powiklan nie dochodzi. Czasem podwyzszona temperatura.
Ryzyko jest u alergikow, ktorym zaleca sie szczepienie pojedynczymi szczepionkami. Poza tym czesto szczepionki przesuwa sie w czasie, omijajac niebezpieczne okresy np. pylenia uczulajacych dana osobe roslin.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej