Ogólne > Praca w Danii
Nowe ogłoszenia z Gazety Wyborczej
piatka:
po prostu chca oszczedzic na szkole, miec pomoc za grosze.......... bo gdyby zglosili to legalnie, koszty bylyby duzo wieksze, poniewaz to oni ponosza koszty nauki.
Tula:
Piatko, albo ja nie rozumiem, o czym mowisz, albo Ty, o czym ja.
Operka podpisuje kontrakt z rodzina: pracuje nie wiecej niz 35 godzin w tygodniu, MUSI isc do szkoly jezykowej (za ktora placi komuna), a poniewaz mieszka i stoluje sie z rodzina, dostaje tylko kieszonkowe wysokosci minimum 2500 dkk na miesiac. To nie jest praca sensu stricte, to raczej uklad "cos za cos". O takich warunkach wspomina strona nyidenmark.
Co naturalnie nie zmienia faktu, ze niektore rodziny traktuja operke jak sluzbe do wszystkiego. Wtedy mozna i nalezy zglaszac sie do agencji, z ktora sie wyjechalo, jest mozliwosc zmiany rodziny.
piatka:
Nie wiem, kto czego tu nie rozumie.
Wlasnie mowilam, ze ktos zamiast zglosic sie do agencji o przyslanie operki, daje ogloszenie do gazety, proponujac dziewczynie marne grosze zwyczajnie chcac zaoszczedzic. Ludzie ci proponuja dziewczynie prace, zakwaterowanie i wyzywienie, wszystko to bedzie kosztowac ich grosze, pewnie jeszcze w dodatku na czarno.
Jestes pewna, ze to komuna placi za nauke dunskiego dziewczynom przyjezdzajacym jako operki, bo w Anglii Ci, ktorzy maja dziewczyny.
anha:
--- Cytat: Tula w 21 Wrz 2007, 14:07:51 ---MUSI isc do szkoly jezykowej (za ktora placi komuna)
--- Koniec cytatu ---
MUSI może na papierze ale w rzeczywistości różnie bywa.
Ja nie chodziłam bo miałam daleko (40km z kilkoma przesiadkami) i obowiązki mi nie pozwalały bo często gęsto zostawałam z dziećmi sama na kilka dni.Oczywiście miałam dodatkowo płatne za to ale dzięki temu na kurs nie mogłam chodzić.
Też mi się wydaje,że to rodzina płaci za kurs,chyba,że coś się zmieniło.
Tula:
--- Cytat: piatka w 21 Wrz 2007, 17:55:56 ---Nie wiem, kto czego tu nie rozumie.
Wlasnie mowilam, ze ktos zamiast zglosic sie do agencji o przyslanie operki, daje ogloszenie do gazety, proponujac dziewczynie marne grosze zwyczajnie chcac zaoszczedzic
--- Koniec cytatu ---
Tak tez mozna, nie jest powiedziane, ze operka musi yc wyslana przez agencje, choc tak jest bezpieczniej. Takie ogloszenia sa takze na workindenmark.dk. Mysle, ze bierze sie to stad, ze oszczedza sie na placeniu agencji prowizji.
--- Cytuj (zaznaczone) ---Ludzie ci proponuja dziewczynie prace, zakwaterowanie i wyzywienie, wszystko to bedzie kosztowac ich grosze, pewnie jeszcze w dodatku na czarno.
--- Koniec cytatu ---
Watpie. Operki sa na tyle tanie, ze oplaca sie je miec legalnie. Zreszta na czarno to za duze ryzyko, przeciez te dziewczyne wszyscy widza, jak sie kreci po domu/osiedlu/przedszkolu/szkole z dzieckiem. Nie wyobrazam sobie bycia na czarno.
--- Cytuj (zaznaczone) ---Jestes pewna, ze to komuna placi za nauke dunskiego dziewczynom przyjezdzajacym jako operki
--- Koniec cytatu ---
Jestem pewna; jak zreszta wszystkim majacym cpr, a ten dostaja dziewczyny niemal od reki, na podstawie kontraktu operskiego i pisma od rodziny.
Anho, a to Ty pecha mialas; przeciez powodem, dla ktorego sie jedzie jako operka jest nauka jezyka wlasnie...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej