poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: meldunek  (Przeczytany 4106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlotkiew

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
meldunek
« dnia: 06 Paź 2010, 12:57:03 »
Witam!

Jak to jest z tym meldunkiem? Zarejestrowanie w skat nie jest jednoznaczne z zameldowaniem? Podałem tam przecież adres, a gdy byłem dzisiaj w komunie wyrobić żółtą kartę powiedzieli mi, że nie maja mojego adresu i po żółtą karte powinienem jechać do komuny odpowiedniej dla mojego pracodawcy (nie wiem co mialoby to zmienic). Wiec jak sie zameldowac w miejscu w którym sie mieszka? Trzeba jakąs umowę spisać z osobą od której wynajmuje pokój i z tym isc do komuny czy jak, bo nic mi nie wytlumaczyli jak to ugryzsc.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: meldunek
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Paź 2010, 13:42:28 »
Meldujesz sie w kommunie, w ktorej mieszkasz, jest tam cos w stylu urzedu meldunkowego. Jak ja sie meldowalam, to musialam wypelnic odpowiedni papier, wreczylam go urzedniczce, ta sprawdzila czy dane sie zgadzaja i powiedziala, ze za ok. 2 tygodnie przysla mi zolta karte do domu. Tak tez sie stalo.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Paź 2010, 15:29:33 »
Witam!

Jak to jest z tym meldunkiem? Zarejestrowanie w skat nie jest jednoznaczne z zameldowaniem? Podałem tam przecież adres, a gdy byłem dzisiaj w komunie wyrobić żółtą kartę powiedzieli mi, że nie maja mojego adresu i po żółtą karte powinienem jechać do komuny odpowiedniej dla mojego pracodawcy (nie wiem co mialoby to zmienic). Wiec jak sie zameldowac w miejscu w którym sie mieszka? Trzeba jakąs umowę spisać z osobą od której wynajmuje pokój i z tym isc do komuny czy jak, bo nic mi nie wytlumaczyli jak to ugryzsc.
Nie, zarejestrowanie w Skat nie jest w ogole Twoja rejestracje w rejestrze zameldowan (folkeregisteret), ktory zazwyczaj miesci sie razem z Borgerservice. I forlkeregisteret i Borgerservice sa wydzialami komuny. Skat to dunski Urzad Skarbowy i zajmuje sie przede wszystkim sprawami podatkowymi. Normalnie jak sie mieszka w Danii, czy to w spoldzilni czy tez prywatnie to sporzadza sie umowe najmu (jest taki standardowy blankiet). Z ta umowa pojdziesz do Folkeregisteret i wszystko jest zalatwione. Dunskie przwo chroni bardzo najmujacego i praktycznie wlasciciel mieszkania nie moze Ci go wypowiedziec bez silnych argumentow, chybaze zawrzesz umowe na konkretny okres czasu.   

Offline mlotkiew

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Paź 2010, 15:59:36 »
Wielkie dzieki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Ta umowa najmu musi być sporządzona wg jakiegoś wzoru? I w jakim języku powinna być?

E: I dostane jakiś dokument w komunie potwierdzający to zameldowane cobym mógł konto w banku założyć?

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Paź 2010, 16:34:47 »
Wzory umow najmu sa z reguly standardowe i pisane w jezyku dunskim a co do konta w banku zeby je zalozyc wystarczy cpr/tax numer,umowa o prace i paszporot jesli w banku ci powiedza ze to za malo zmien to zmien bank.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Paź 2010, 16:37:53 »
Ja to zalatwialem (5 miesiecy temu) troche inaczej (bo zaczalem pracowac w 2007 a za wyrabianie zoltej karty zabralem sie w 2010  ;D i musialem "odnowic" pozwolenie, dziwne to bylo dla mnie, bo przeciez mowilem, ze caly czas pracuje, ale jakos nie przeszlo) - najpierw udalem sie do Statsforvaltning - musialem zabrac ze soba odpowiedni blankiet wypelniony przez pracodawce.
Tu jest:
http://www.nyidanmark.dk/resources.ashx/Resources/Blanketter/Ansoegningsskemaer/2008/OD1_ansoegning_eu_opholdsdokument_statsforvaltningen.pdf

Ten od pracodawcy to OD1 Appendiks A.

W tym "urzedzie" musialem wypelnic blankiet - tez jest w linku powyzej - OD1, do tego zalaczyc 1 zdjecie paszportowe + to zaswiadczenie od pracodawcy.

Maja czas 2 tygodnie, ale mnie mila pani zrobila "na miejscu", bo mialem troche pilna sprawe (bylem u nich w srode, a do piatku mialem czas, by dostarczyc dane z Folkeregister do SKATu - motorekspedition, ze jestem tutaj zameldowany, bo inaczej nie moglem zarejestrowac samochodu ... w przypadku nie dostarczenia - mieli zglosic sprawe na policje).

Z otrzymanym pozwoleniem / papierkiem udalem sie do Folkeregister, wypelnilem jakis blankiet a pozniej przyslali zolta karte do domu. Zadna umowa najmu nie byla mi potrzebna, adres do zoltej karty wpisalem w tym blankiecie, ktory musialem wypelnic w Statsforvaltning.

Offline mlotkiew

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Paź 2010, 16:54:07 »
Wiesz.. Nie tyle  chodzi mi o samą żółtą kartę (to robię niejako przy okazji), a o jakiś dokument z urzędu z poświadczonym adresem, żebym mógł założyć konto w banku.

A i jak z tą umową najmu. Jakieś konkretne rzeczy muszą być tam zawarte? Wystarczy odręcznie spisać? I w jakim języku najlepiej? Może być po angielsku?

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Paź 2010, 16:54:07 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Paź 2010, 17:04:33 »
Najlepiej mic gotowy formularz umowy, ktory zabezpiecza Cie przed "niespodziankami", zamiast jakiegos swista odrecznie napisanwgi, ktorego w razie problemu z wynajmujacym nik i tak nie zaakceptuje. Chyba, ze masz jakis troche dziwny uklad z wynajmujacym, ze tak pytasz. Standardowe umowy zawieraja szereg punktow, ktore wynajmujacy musi przestrzegac jak rowniez warunki najmu (czynsz, oplaty, wyposazenie, kaucja ito.). Zapytaj w komunie na pewno maja formularze. A tak wlasciwie to wynajmujacy powinnien przedlozyc Ci taka umowe! 

[Posted on: 06 Paź 2010, 17:01:32]

Wyglada na to, ze dopabuse co rozpoczales prace w Danii. Normalnie powinnines miec konto w Banku (tzw. Nemkonto) na ktore pracodawca wplaca twoje pobory.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Paź 2010, 17:04:33 »

pytanie o meldunek

Zaczęty przez Betsy80Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8299
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2016, 18:16:51
wysłana przez aneczka.k
meldunek

Zaczęty przez piotr2525Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 15