Ogólne > Praca w Danii
pisanie cv
madzialenasz:
mam tylko male pytanko jak lepiej wysylac CV do firm?Bo ja wysylam w tych jezykach ktorymi potrafie sie w 100% porozumiewac ,polski i niemiecki, czy dobrze by bylo gdybym wysylala w jezyku dunskim i angielskim?Jestem tu dopabuse od dwoch tygodni i nie wiem, w sumie wszedzie wysylam w polskim i niemieckim
Bella:
Moim zdaniem to zalezy od tego czy wysylasz w odpowiedzi na konkretne ogloszenie (czesto w ogloszeniu jest napisane w jakim jezyku firma chce otrzymac cv) czy "w ciemno". Jezeli odpowiadasz na ogloszenie, ktore bylo w jezyku dunskim, to wlasciwie powinnas cv wyslac po dunsku.
Jezeli nie odpowiadasz na konkretne ogloszenie a tylko chcesz w firmie wzbudzic zainteresowanie, i jest to firma dunska, to ja bym sobie dala spokoj z polskim jezykiem, bo i tak kazdy sie domysli, ze jezeli jestes z Polski to jezyk znasz. Jest malo prawdopodobne, ze trafisz na osobe znajaca jezyk polski. Gdybym byla na Twoim miejscu poprosilabym kogos by mi przetlumaczyl cv na angielski. Moim zdaniem wiecej Dunczykow mowi po angielsku niz po niemiecku. Jezeli trafisz na osobe ktora nie mowi po niemiecku - cv wyladuje prawdopodobnie w koszu. Oczywiscie w CV powinnas zaznaczyc, ze mowisz biegle po niemiecu a angielski masz komunikatywny, czy tez na srednim poziomie - zgodnie z faktycznym stanem rzeczy. Pozdrawiam
Renka:
co innego wysłać CV w po duńsku, a co innego twierdzić, że się go zna ???
po to sa dodatkowe informacje, w których sie zaznacza odpowiednio znajomość języków ;)
a ja uważam, że jak najbardziej pracodawca może to odebrać za dobry ton, że ktoś się postarał o przetłumaczenie na duński swojego CV, chociaż go nie zna ;D żeby mógł je łatwo przeczytać :)
Pozdrawiam
Juta:
Wysylanie cv po dunsku przez osobe nie znajaca tego jezyka jest wg mnie bardzo niepraktycznym pomyslem. Co z tego, ze pracodawca przeczyta takie podanie, jesli sie z chetnym do pracy nie dogada ;) Probuje sobie wyobrazic siebie w takiej sytuacji. Dostaje cv napisane piekna polszczyzna, ale ja wladam polskim, angielski i dunskim, a ta druga osoba wloskim, francuskim i hiszpanskim. Nawet najpiekniej napisane cv wyladuje w koszu na smieci.
Tula:
Ja swoje cv pisalam tylko po angielsku, w rubryce jezykowej zaznaczalam zas wyraznie, ze moj dunski jest "elementary". I dostawalam odpowiedzi po dunsku, a kiedy juz do rozmow doszlo, byli bardzo zdziwieni, ze moj dunski jest naprawde kiepsciutki... ::)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej