Ogólne > Hydepark
Niebieska Karta
roga:
Sprawa prosta i nieskomplikowana. wypelnic wniosek o laczenie rodzin (formularz wniosku w Statsforvaltningen). Potem eszystko zalatwione jest juz autoamtycznie; cpr. nr. dla ciebie i corki, zolta karta ubezpieczenia itp. Obecnie jest to tylko formalnoscia tzn. zarejestrowanie legalnego pobytu w Danii.
Emila83:
Czy po taki wniosek udać się do kommune, Bo pani tam pracująca tam nie bardzo chciała chyba o tym wspomnieć że nas zbyła tą niebieską Kartą .
roga:
Tak, jest dostepny do pobrania we wszystkich Statsforvaltninger. Rowniez na stronie www.nyidanmark.dk "blanketter"
Emila83:
I jeszcze sprawa meldunku, bo mieszkanie wynajmujeod spółdzielni i czy to do niej powinien sie zgłośić o meldunek czy w folkeregisteret
[Posted on: 05 Paź 2010, 15:40:23]
Bardzo Dziękuję za wyjaśnienie mi tej sprawy
AgaDk:
Ja/my adres z polskiego na duński zmieniliśmy w kommunie. Wzieliśmy kontrakt o wynajem ze spółdzielni i papierek z numerem meldunkowym ze spółdzielni * kosztował ten numer meldunkowy coś ok.80koron. Jak przyszły karty z duńskim adresem to na poczcie zmieniliśmy adres z PL na DK.
W waszym przypadku zastanówcie się czy chcecie zmieniać adres bo mężowi ulgi na dojazdy juz nie będą przysługiwały .
ja bym rozważyła zmianę meldunku( jeśli będziecie zmieniać ) od przyszłego roku wtedy będzie mniej problemu chyba z rozliczeniem rocznym skoro zamierzasz rodzić w PL
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej