poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nocne gazety  (Przeczytany 6525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
nocne gazety
« dnia: 04 Paź 2010, 00:30:33 »
Witam wszystkich gazeciarzy co sie dzieje z dystrybucja gazet niedawno przysłali mi umowe nowa bez wczesniejszego powiadomienia i z nowymi warunkami do podpisania i jest nieciekawie bo z tego co jest napisane to juz nie daja za kilometry oraz  obcieli wynagrodzenie o około 40% bo teraz bedzie placone od rozniesionej sztuki i umowa ma obowiazywac  od 1 listopada a i jeszcze jest napisane czy wyrazam zgode na pobieranie na pension czy samemu bede sobie opłacał.Czy jeszcze ktos cos podobnego dostał?Nie wesoło sie dzieje. pozdrawiam wszystkich.

Offline Farum

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
Odp: nocne gazety
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Paź 2010, 13:32:55 »
A co na to zwiazki ?

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Paź 2010, 16:43:23 »
a związki na to gó...., nic nie robią i cicho siedzą. A i tak firma ogarnęła wszystko z związkami

Offline kasijaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Paź 2010, 18:20:07 »
a w jakiej firmie Piotr666 pracujesz ?
 ja pracuje w gazetach i nic takiego nie dostałam i z tego co wiem żadne zmiany sie nie szykują

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Paź 2010, 22:25:34 »
Ja pracuje w fyens distribution a Ty? zmieniaja tym co mieli placone na godziny tak zeby wszyscy mieli na sztuki podobno to od gornie przyszło a zwiazki sie pod tym podpisały.W nowej umowie jest ze za kilometry nie placa pension samemu trzeba oplacac badz zgodzic sie zeby z tych ucietych pieniedzy jeszcze pobierali.Umowa ma obowiazywac od 1 listopada jak nie podpiszesz to Cie zwolnia.Jesli chodzi o zwiazki to wogóle nie pomagaja chodz sie placi i to nie mało to co doradza to jedynie zeby sie zwolnic i szukac czegos innego.W umowy wynika ze moja pensja bedzie okolo 40% mniejsza wiec to jest duzo.Wiem ze jeszcze nie wszyscy to dostali ale na dniach na pewno dostana.

[Posted on: 04 Paź 2010, 18:59:51]

Czyzby tak mało jest gazeciarzy? ze nikt prawie nie pisze mam pytanie ile mozna dostac jak sie opłaca zwiazki i to od bezrobocia pieniedzy na miesiac i jak zwolnia? To jest jakas stała suma?Czy zalezy od wczesniejszego wynagrodzenia?Jeszcze jedno czy warunkiem jest otrzymanie tego jak zaklad zwolni czy jak samemu to tez sie dostanie?

Offline daktaris

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Paź 2010, 08:17:09 »
witam, gdzies kiedys wyczytalem ze jak sam sie zwolnisz to tez dostaniesz ale masz okres karencji ( otrzymasz po ilus tygodniach dopabuse a kase) , a poco masz sie sam zwalniac oni dali nowa umowe jak nie pasuje tobie to nic nabuseb musza ciebie zwolnic, a nie ze ty sie zwalniasz .
Moze ktos jeszcze sie wypowie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Paź 2010, 12:09:51 »
Odnosnie przunaleznosci do Zwiazkow, to jest to sprawa zupelnie prywatna (nie ma przymusu). Warto natomiast byc czlokiem A-kasse (kasy dla bezrobotnych). Czlonkowstwo A-kasy kosztuje przecietnie okolo 450 kr. miesiecznie, ale skladke odlicza sie od keoty stanowiaca podstawe opodatkowanie. Realnie koszt A-kasy po uldze podatkowej wynosi okolo 280 kr. miesiecznie.
Zapomoge bezrobocia uzyskujesz po przepracowaniu okolo 1.900 godzin. to znaczy musisz "uzbierac" ta ilosc godzin w ciagu 3 lat. Zapomoga wynosi 90% zarobkow, ale nie wiecej niz okolo 16.000 kr. miesiecznie. Dokladne stawki mozesz znalezc na stonach internetowych kazdego zwiazku. W zwiazku z przeprowadona reforma, zapomoga przysluguje max. 2 lata.
Altrnatywa: nie posiadajac A-kasse mozesz starac sie o pomoc socjalna (kontanthjælp) zameldowujac sie natychmiast po utracie pracy w Jobcenter. Wysokosc pomocy okolo 10.000 kr. (przed podatkiem) na osobe samotna. Osoba samotna opiekujaca sie dzieckiem okolo 13.000 kr. Malzenstwo z dzieckiem okolo 23.000 kr. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Paź 2010, 12:09:51 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Paź 2010, 18:03:17 »
Nie ma przyszlosci w roznoszeniu gazet czy reklam. Coraz mniej ludzi abonuje gazety (niektorzy wola kupowac wydania internetowe), caly "balagan" wrzuca sie do skrzynki pocztowej na parterze; stad ograniczenia czasowe.

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Paź 2010, 19:41:38 »
Do roga oczywiscie to sprawa prywatna ja place tylko ta a-kasse bo szkoda tylko tego 150 koron czy jakos na niby ich pomoc prawników i adwokatów a wiem jak oni pomagaja karza sie zwolnic i poszukac czegos innego wiec za taka rade to ja im dziekuje sam to znam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Paź 2010, 20:16:55 »
Wlasnie o tym myslalem. Nieweiel za swoja skladke sie dostaje (ale tak jak mowie - sprawa prywatna).  Zwiazki Zawodowe, po latach swietnosci, maja powazny problem. Traca czlonkow, a szczegolnie po zadeklarowaniu calkowitego poparcia w przyszlych wyborach dla S + SF. Czlonkowie zwiazkow reprezentuja mnostwo pogladow politcznych tak jak i pozostala czesc spoleczenstwa i dlatego nie bardzo im odpowiada nastawienie kabusewnictwa zwiazkow.   

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Paź 2010, 21:40:17 »
No bo zamiast byc za opłacajacym skladke to oni sa wrecz przeciwnie za pracodawca i nie dziwie sie ze duzo osób tego nie placi bo za co niby.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Paź 2010, 21:40:17 »

Nowe ogłoszenia z Gazety Wyborczej

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 14792
Ostatnia wiadomość 25 Wrz 2007, 18:07:41
wysłana przez willy
Klub Gazety Polskiej Aarhus zaprasza na spotkanie z Glennem Jørgensenem

Zaczęty przez maro28Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6830
Ostatnia wiadomość 05 Sty 2014, 19:08:11
wysłana przez lonewolf
20.01.2009 - a wg lokalnej gazety jest 21.01.2009

Zaczęty przez veraDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6557
Ostatnia wiadomość 27 Sty 2009, 11:22:47
wysłana przez vera
Gazety

Zaczęty przez Marika7722Dział Hydepark