Ogólne > Rodzina ...
Europejska karta ubezpieczenia
jfrida:
Witam, mam pytanie. Wybieram sie do Polski na 9 dni, prosze o podpowiedz czy musze wyrabiac EKUZ, czy wystarczy zolta karta? Dziekuje za informacje.
dzidzius:
to zależy ale w polsce w sumie nie wiedza co to jest niebieska karta :( a ona jest tylko od naglych wypadków
roga:
Roznie to bywa. Mialem przypadek, bylismy ze znajomymi we Wroclawiu i ich dziecko upadlo i uderzylo sie glowa w chodnik. Do szpital, a tam spojrzeli na zolta karte i odpowiedzieli "a co to takiego?". Dobrze ze znajomi mieli niebieska karte.
Jezeli pojdziesz prywatnir do lekarza i zaplacisz za wizyte i lekarstwa to bez wzgledu na karte dostaniesz refundacje kosztow po powrocie do Danii. bylo o tym juz wczesniej dokladnie opisane w ktoryms z watkow.
Ja79:
Sądzę że niebieska karta służy nie tylko do wyjątkowych sytuacji.Ja korzystałam z niej w przychodni rejonowej w Polsce, gdy przyjechałam odwiedzić rodziców a skończyły mi się lekarstwa które przyjmuję i własnie w celu wypisania leku wybrałam się z niebieską kartą do lekarza, zaś drugi przypadek to szczepienie dziecka. Konkretnie: chciałam by moje dziecko było zaszczepione ostatnią dawką szczepionki, której miało mieć wykonaną całą serię ale w między czasie wyjechaliśmy do Danii, jednak w trakcie pobytu w Polsce, na niebieską kartę wykonano mojemu dziecku ten zabieg nieodplatnie. Reasumując: korzystając z opieki medycznej w Polsce (jak i innych krajów UE) warto mieć niebieską kartę, której numer wraz z Twoimi danymi zostaje przez pracowników przychodni po skorzystaniu z usług medycznych, wysłany do NFZ, po czym pokrycie kosztów (związanych z wizyta u lekarza w Polsce) przez państwo Duńskie załątwia własnie Narodowy Fundusz Zdrowia. Niebieską kartę wystawia komuna a czas oczekiwania (pewnie zalezny od pracowników danej komuny) wynosi około tygodnia czasu.
Życze miłego pobytu w Polsce oraz oczywiśćie braku powodów do korzystania z opieki medycznej ;)
roga:
Nalezy rozroznic osoby, ktore korzystaja NFZ i te, ktore juz sie "pozegnaly" z krajem i korzystaj wylacznie z ubezpieczenia w Danii.
W Danii korzystaj z zoltej karty. W PL z niebieskiej (waznosc 5 lat).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej