Ogólne > Pomoc!
dofinansowane na czas nauki - ,,stypendium,,
spinka:
Witam serdecznie
Mój problem dotyczy dofinansowania na czas nauki...
Dowiedziałam się,że jest możliwośc otrzymania stypendium na czas nauki w szkole językowej w DK.
Z tego względu,że niebawem rozpoczynam taka naukę a to oznacza kilkanascie km dojazdów autobusem a za tym idące dośc spore koszty chcialabym ubiegac sie o jakies,,stypendium,,czy też pomoc.Za kurs muszę zapłacic z własnej kieszeni,mając numer CPR i wszelkie potrzebne dokumenty na dojazdy niestety mnie już nie stać.Mąż takze uczęszcza na kurs za ktory musieliśmy zapłacic,jest jak narazie jedyna osoba pracującą i koszty związane z nauką i dojazdami znacznie ,,uszczuplają,,nasz budżet.A pozostaja jeszcze opłaty i życie....
Może ktos z Was korzystał z takiej pomocy,wie gdzie sie załatwia takie sprawy,wie cokolwiek o ,,stypendium,,dla osób uczących sie jak Ja i w jakich kwotach sa przyznawane.Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc
piatka:
Dlaczego musisz placic za kurs majac CPR?
Chyba, ze myslisz o oplacie 500kr za egzamin po kazdym module.
Nie ma tu zadnych stypendiow, o pokrycie kosztow dojazdu zwroc sie do komuny, choc wydaje mi sie, ze dla Polakow, kazda pomoc jest zwrotna.
Stypendia udzielane sa mlodziezy i studentom, ale tylko mieszkajacym na stale i tez tylko do okreslonej wysokosci, na inne wydatki, mlodziez zaciaga kredyty w bankach.
Pozdrowienia
odpowiedź:
:-[ Paskudna sytuacja.mąż mając CPR i pracujac na kontrakcie w DK musiał jednorazowo zapłacic ponad 1000 koron i ja takze musze to zrobić.Tyle że po takiej opłacie z jednej pensji niewiele nam zostanie na ,,życie,,Bylismy w kommunie i kazali zapłacic z naukę a że nie znam dokladnie tutejszych realiów więc płacimy :-[Poza tym dowiadzialam sie,że osoba ucząca sie na takim kursie może zlozyć wniosek o zasilek tyle że musi być na każdych zajęciach no chyba że znajdzie sie argument np choroba.jeśli nieobecnośc będzie nieuzasadniona to zasilek będzie odebrany.być może to złe informacje.jesli tak jest to prosze wyprowadzić mnie z błędu.Pozdrawiam serdecznie
PS.czy ktoś zna moze adresy bezpłatnych szkól na terenie kommune Viborg.
Jomir:
wszystko zalezy od komuny w jakiej mieszkacie... Na przyklad w Kopnehaskiej musimy placic po 500 DKK za kazdy modul. DO tej samej szkoly uczeszczaja tez osoby z innych komun i niektore z nich nie placa.
Tak wiec nie od szkoly to zalezy, a od komuny....
Tym samym mysle, ze jesli komuna chce oplat za szkole, to raczej nieskora jest do placenia stypendiow.
Myslle, ze logiczniej jest wystapic do komuny o zwolnienie z oplaty za szkole....
Nie wiem, czy w przyszlosci zamierzacie sie starac o pobyt staly, ale jest tak to pobieranie zasilkow moze byc przyczyna odmowienia Wam pobytu lub bardzo znacznego wydluzenie czasu na jego uzyskanie.
piatka:
Skontaktuj sie z komuna i wyjasnij wszystko, bo nikt z nas dokladnie Ci nie powie, kazda komuna rzadzi sie wlasnymi prawami,
mowilam ze komuny moga udzielic jakich zwrotnych pomocy, ale wyjasnij to.
Czy mieszkasz w Viborg?
Prosze:
http://www.undervisning.viborgamt.dk/sw619.asp
Nie wiem na ile znasz dunski , ale tu masz:
Gratis undervisningstilbud til forældre i dansk og matematik
Tez chodze do FVU i jestem bardzo zadowolona, zajecia sa raz w tygodniu, ale nauczycielka tlumaczy dokladnie gramatyke, twierdzi, ze zdanie egzaminu po zakonczeniu tej szkoly, tez daje prawo stalego pobytu, ale jeszcze tego nie sprawdzalam.
Jesli znasz slabo jezyk, popros kogos, aby ci sie pomogl skontaktowac i zalatwic szkole.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej