Ogólne > Podatki

Rozliczenie podatkow w Danii.

<< < (5/7) > >>

Klingon:
Weź duński certyfikat rezydencji.

piatka:
Ja poszlam do US i wypelnilam PIT, nicnie dolaczalam, podalam adres w Danii.
Bylo to w roku 2006.
Do dzis nikt mnie nie szuka, spokoj.

aniaania:
mam pytanie do studentow
czy polscy studenci maja miesieczny limit zarobkow do 3.540 K do ktorego placa 8% poodatku , przekraczajac ta kwote sa zmuszeni placic 46% (8%+38%) ??

46% to troszke duzo w skali miesiaca :/

pozdrawiam

MargaretMitchell:
zacytuję to co kiedyś w tej sprawie pisał Gottie:

--- Cytat: GoTTie w 30 Sie 2007, 13:03:37 ---Ze studentami jest troche inaczej. Przyjechali w celu nauki a nie stalej pracy, wiec nie przysluguje im zwiekszona ulga z racji miejsca zamieszkania w Polsce. Przysluguje im standartowa kwota wolna od podatku, 39500 DKK rocznie rozdzielona miesiecznie proporcjonalnie do czasu pobytu lub tzw. frikort na te kwote do wykozystania do konca roku. To co ktory student dostanie zalezy od humoru pani w Skacie, gdyz do tej pory nie rozgryzlem systemu jak to jest rozdzielane.

Nastepnie student pracujac zarabia jakies tam pieniadze. Od zarobionej kwoty brutto placi 8% (kazdy placi) a nastepnie 38% od kwoty powyzej 3300 DKK. Czyli 3300DKK to jest suma wolna od podatku, a od reszty placi 38%.

Zaleta tego jest taka ze placac podatki w Danii, nie placi juz w Polsce.

Nie ma sie tez co bac podatkow, gdyz studenci zazwyczaj nie zarabiaja takiej kasy by przekroczyc kwote wolna.

--- Koniec cytatu ---

malin:
Witam.
Wypelnilem w skarbowym NIP 3. Dyskutowalem troche z pania (niepotrzebnie)w skarbowym bo twierdzi ze nawet jak pracuje ponad pol roku w Danii to musze sie z tego rozliczyc w Polsce. Jak ja poprosielm o udowodnienie w jakis sposob np. jaki to jest artykul to wyjela mi jakas ksiazke z polki. Sprawdzilem date wydania 1992 przeciez to jest kosmos prawo podatkowe zmienia sie pewnie co roku.
Jedyne co dobrze doradza to dostarczyc certyfikat rezydencji podatkowej w Danii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej