Ogólne > Podatki

Rozliczenie podatkow w Danii.

<< < (6/7) > >>

Jomir:
Co urzad to inne doswiadczenia.
Ja wypelnilam Nip 1... i tyle... nie miel formularzy, nie chcieli oddzielnego oswiadczenia. Jedyne co wymoglam, to dopisek w rubryce UWAGI na dole druku - "oswiadczam, iz mieszkam na stale za granica, moj maz jest obywatelem Danii, dzieci mieszkaja i ucza sie rowniez w Danii. Posiadamy w tym kraju mieszkanie wlasnosciowe".

Pani nie chciala nawet robic kopii mojej i dzieci, zoltych kart na potwierdzenie faktow zamieszkiwania tam.

madzialenasz:
Pewnie, wypelnia sie NIP podaje sie pelnomocnika, zaswiadczenie wymeldowania z gminy czy tam ratusza, podaje sie w uwagach np" z powodu slubu z dunczykiem" (w przypadku zamazpojscia) i to starcza, no i trzeba polikwidowac wszelkie konta bankowe w Polsce itp......Az takie skomplikowane to nie jest

Jomir:
Teoretycznie nie jest...
A w praktyce niestety jest inaczej. Nasze urzedy skarbowe nie sa do tego przygotowane. Nie ma formularzy, nie ma rubryki w programie komputerowym....
Nip 1, tak naprawde, po jakims czasie wyladuje w archiwum ...
Oznacza, to, ze po jakims czasie mozemy zostac zawezwani do urzedu celem wyjasnien lub wplaty naleznego podatku :)

Tak wiec, te wszytskie papiery, o ktorych napisano powyzej, przydadza sie w przyszlosci... by wykazac, ze polskiemu US nic sie nie nalezy.

madzialenasz:
pokazuje sie certyfikat rezydencji podatkowej, albo ze sie wyszlo za maz za obywatela dunskiego, zolto karte mozna pokazac.....nie wiem wydaje mi sie ze to powinno im wystarczyc i niech sie odwala sepy jedne, ja podwojnego podatku nie mam zamiaru placic, nie pracuje dla nich
sorry ponioslo mnie- bo juz sobie wyobrazilam jak przychodza do mnie pisma i sie czepiaja....ponioslo mnie
pozdrawiam

Jomir:
Sluchaj... a Ty bylas juz urzedzie skarbowym i jestes pewna, co sie pokazuje, a co nie???
Bo ja bylam i napisalam, jak bylo....

Po drugie, odpisalam CI w innym watku....
Za ten rok, musisz zaplacic... i tyle... bo nie bedziesz w Danii dluzej niz 183 dni....
To, ze masz zamiar tu byc dlugo, to jedno, a to, ze jestes krocej niz 183 dni to drugie....

Po drugie napisalam CI juz poprzednio rowniez... do zaplaty bedziesz miala tylko roznice pomiedzy podatkiem naleznym a zaplaconym. Polska z Dania zawarla umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania, wiec nikt CIe podwojnie nie skasuje. W zwiazku z tym, iz zdecydowalas sie placic 38% tutaj, prawdopodobnie w Polsce nie zaplacisz nic.

A czepiac sie beda, bo na razie jest jak jest... Kontrole biora losowo z komputera, a dokumenty leza w archiwach... I chocbys nie wiem jak wsciekla byla, tego nie przeskoczysz.

Przestan sie pieniaczyc, zacznij myslec i czytac co ludzie do Ciebie pisza.

Acha, pociesze Cie... do kontroli wybieraja losowo, to raz....
Jesli nie mieszkasz pod wskazanym adresem, automatycznie nie odbierasz pism wysylanych, a oni wzywaja, wzywaja, az przestaja ...
Jesli w Nip 1 podasz dunski adres, przysla Ci pismo, skserujesz dokumenty i grzecznie napiszesz wyjasnienie, zaznaczajac, iz bardzo chetnie sie stawisz na kontrole, tylko, ze koszty dojazdu beda takie i takie, wiec jesli tylko je pokryja, ty juz w samolot wsiadasz... itd....
Skutek murowany, kontrola z glowy...

Pozdrawiam
i jeszcze raz polecam, uzywanie energii na myslenie, a nie walenie glowa w mur ze zlosci...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej