Ogólne > Edukacja

Z czego się utrzymujecie studenci?

(1/2) > >>

MargaretMitchell:
Czy udało Wam się znaleźć pracę? Na czym ona polega?

Zróbmy tu giełdę i wymianę informacji. O jaką pracę w jakim mieście łatwo? Ile godzin w tygodniu jej poświęcacie? Co możecie doradzić nowicjuszom, którzy trzy razy oglądają przywiezione z PL korony i denerwują się, że wciąż nic nie mogą znaleźć?

Jomir:
Moja "prawie studentka" znalazla prace w agencji sprzatajacej mieszkania - umowa o prace oczywiscie i na poczatek 107,40 DKK, na poczatek po 2-3 godziny tygodniowo, ale jej wiecej i tak nie potrzeba.

Mysle, ze warto podawac stawki by dzieci nasze i Wasze, wiedzialy czy sie targowac czy cieszyc ze stawki.

magda0904:
Witam!

Czy slyszeliscie o czyms takim jak "voksne løne" dla osob studiujacych w Danii? Wlasnie przed chwila znajoma mi powiedziala,ze mozna sie o takie cos ubegac jak sie studiuje w Danii i ma sie ponizej 30 lat. Podobno nalezy isc do Kommune zeby dali odpowiednie dokumenty do wypelnienia. Czy wiecie jakie sa inne wymagania zeby sie o to ubieagc? Jak wyglada proces zalatwienia tego?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Jomir:
DO tego trzeba miec obywatelstwo dunskie lub staly pobyt nieunijny.
Czasem, do niektorych swiadczen wystarczy tu 3 lata przepracowac, na pelnym etacie.

gazela:

--- Cytat: magda0904 w 05 Wrz 2008, 20:59:01 ---Witam!

Czy slyszeliscie o czyms takim jak "voksne løne" dla osob studiujacych w Danii? Wlasnie przed chwila znajoma mi powiedziala,ze mozna sie o takie cos ubegac jak sie studiuje w Danii i ma sie ponizej 30 lat. Podobno nalezy isc do Kommune zeby dali odpowiednie dokumenty do wypelnienia. Czy wiecie jakie sa inne wymagania zeby sie o to ubieagc? Jak wyglada proces zalatwienia tego?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

"Voksen Løn" toniedla wszystkich moja kochana. To tylko dla tych, jesli sie nie myle, ktorzy rozpoczynaja jakies wyksztalcenie (np. opiekunka spoleczna itp), maja ponad 25 lat i pracowali przez ostatnie 4 lata .... "voksen løn" to taka wspomoga dla osob juz na rynku pracy majacych ochote doksztalcenia sie, bez potrzeby drastycznej zmiany stopy zycia, bo z samego stupenium slabo sa sie wyzyc.

---------------------

Aftalen indebærer, at elever, der begynder uddannelsen 1. januar 2008 eller derefter, vil blive aflønnet på løntrin 11. Det er en forudsætning, at eleven er fyldt 25 år ved elevkontraktens indgåelse og har 1 års relevant erfaring.

Relevant beskæftigelse betyder, at eleven indenfor de seneste 4 år har været beskæftiget:

- Indenfor overenskomstens område,
- Indenfor tilsvarende overensomsk i regionerne, de tidligere amter, eller ved selvejende/ private plejehjem,
- Som omsorgs- og pædagogmedhjælper indenfor det voksenpædagogiske område,
- Som handicaphjælper på voksenområdet eller
- I vikarbureauer med pleje- og omsorgsopgaver indenfor voksenområdet.

Ansættelse med mindst 24 timer i gennemsnit pr. uge medregnes fuldt ud. Ansættelse med mellem 8 og 24 timers gennemsnitlig ugentlig beskæftigelse medregnes med 50%. (Elevansættelse medregnes ikke).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej