poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rejseudgifter - praca tymczasowa?  (Przeczytany 7878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Rejseudgifter - praca tymczasowa?
« dnia: 01 Lis 2012, 09:59:29 »
witam
mam pytanie ale najpierw opis sytuacji:

od 2008 r pracuje u jednego pracodawcy po 3 -4 miesiące w roku, w tym roku pracowałem 2 miesiące u jednego pracodawcy i tam w Forskudsopgørelse skat ują Rejseudgifter, gdy drugi pracodawca (u którego pracuję od 2008 r po 3 -4 miesiące w roku) wysłał papiery do skata w celu otrzymania Forskudsopgørelse w Rejseudgifter było 0

wysyłam pytanie do skata, odpowiedź jest typu ze pracuje u tego samego pracodawcy od 2008 i moje miejsce pracy nie jest Tymczasowe!!
napisze że mam znajomych co pracują 8 lat u jednego pracodawcy i Im Rejseudgifter przysługuje.

co można począć?

pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rejseudgifter - praca tymczasowa?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lis 2012, 11:59:07 »
witam
mam pytanie ale najpierw opis sytuacji:od 2008 r pracuje u jednego pracodawcy po 3 -4 miesiące w roku, w tym roku pracowałem 2 miesiące u jednego pracodawcy i tam w Forskudsopgørelse skat ują Rejseudgifter, gdy drugi pracodawca (u którego pracuję od 2008 r po 3 -4 miesiące w roku) wysłał papiery do skata w celu otrzymania Forskudsopgørelse w Rejseudgifter było 0 wysyłam pytanie do skata, odpowiedź jest typu ze pracuje u tego samego pracodawcy od 2008 i moje miejsce pracy nie jest Tymczasowe!! napisze że mam znajomych co pracują 8 lat u jednego pracodawcy i Im Rejseudgifter przysługuje. co można począć?
pozdrawiam
Twoj opis nie jest wystarczajacy do oceny czy odpowiedz SKAT jest wlasciwa. W punkcie wyjsciowym SKAT ma w zupelnosci racje. Przeduzania, odnawiania, zawieranie nowych kontraktow z tym samym pracodawca nie upowaznia do ponownego korzystania z ulgi Rejseudgifter (wyzywienie/zakwaterowanie). Nie bardzo rozumie, czy praca u 2 pracodawcow w okresie przez coerbie wymienionych 3-4 miesiecy odbywala sie jednoczesnie. Jezeli nie, to moglbys korzystac z ww ulgi zawierajac tymczasowa umowe o prace z drugim praodawca pod warunkime ze od czasu zakonczenia pracy u piewszego pracodawcy miales przerwe mi. 40 dni. To tak bardzo ogolnie. Nalezy zaznaczyc, ze nie waznym jes czy pracowales krotki okres czasu (tymczasowo), ale czy w tresci kontraktu wyraznie byl zaznaczony okres zatrudnienia od.......do......... A moze byla mowa o pracy sezonowej? lub pracy ktora same z siebie byla tymczasowa (np. praca w "budowlance").
Nigdy nie nalezy kabusewac sie przykladami kart podatkowych czy rozliczen innych znajomych/kolegow. To, ze ich Forskudsopgørelse zawiera ulgi podatkowe, moze byc podyktowane tym, ze Forskudsopgørelse sporzadzane przez Skat najczesciej jest automatyczna komputerowa zaliczkowa deklaracja podatkowa, np. z ulgami z roku poprzedniego. Skat sporzadzajac karte podatkowa na 2012 na jesieni 2011 nie znal jeszcze rezultatu rozliczenia za 2011 i dlatego czesto wprowadza dane z ostatniego znanego mu rozliczenia, np. 2010!. Inna rzecz ze zaliczkowa eklaracje (=karta podatkowa), mozna samemu poprawiac i byc moze znajomi wlasnie tak postapili wprowadzajac zmiany do Forskudsopgørelse. Jezeli po zakonczeniu roku podatkowego 2012, bedziesz uwazal ze ulga ci przysluguje (oczywiscie zgodnie z przepisami), to bez wzgledu na to czy ulga ta byla wniesiona do Forskudsopgørelse czy nie, mozesz dokonac korekty propozycji rozliczenia rocznego Årsopgørelse sporzadzonego przez Skat, wprowadzajac Rejseudgifter. Pozdrawiam 

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lis 2012, 17:19:13 »
umowa jest z 2 różnymi pracodawcami, pierw od czerwca do sierpnia i wrzesień-grudzień, czyli nie odbywała sie jednocześnie,
na kontrakcie jest data początkowa i końcowa ale zazwyczaj pracodawca skrócał jej okres trwania (przeliczenia na dniówki itp. z pracy akordowej).
u pierwszego pracodawcy ulgi przysługiwały u drugiego nie.

czy tłumaczenia skatu cytuje: "You have been working for the same employer every year since 2008. Your place of work is no longer considered temporary and you do not have shifting places of work."
ad. kart podatkowych znajomych ta odpowiedź nijak sie ma do tego że u nich ulga jest.

pozdrawiam i dziękuje za odp.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lis 2012, 23:45:29 »
W zawiazku z tym, ze pracujesz u tego samego pracodawcy od 2008 (a w zasadzie u jednego i drugiego pracdawcy), Skat odpowiedzial ci ze nie traktuje cie jako zatrudnionego w tymczasowym miejscu pracy. Ocena Skatu jst zawsze indywidualna. Jezeli Skat tak ocenil sytuacje i jedengo pracodawcy, to w razie kontroli wyrywkowej moze uniewaznic ulge podatkowa w obu miejscach pracy. Jedyna mozliwosc "uratowania" ulgi, to udokumentowanie, ze w okresach kiedy nie pracujesz w Danii, masz prace w Polsce, albo jestes np. na bezrobociu. W innym przypadku, Skat stwierdza, ze zatrudnienie w Danii jest twoim jedynym zatrudnieniem i u tych samych pracodawcow od wielu lat i moze potraktowac ten fakt jako nieupowazniajacy do ulgi podatkowej. Przykladem moze byc decyzja Skatu jaka zapadla w przypadku pracy sezonowej (przy choinkach). Mimo, ze praca jest tymczasowa i okreslona data w kontrakcie od pazdienika do grudnia a potem przy sadzeniu choinek w innym twrminie roku rowniez od.........do..... to Skat po 4 latach pracy przez podatnika u tego samego pracodawcy zakwestionowal "tymczasowosc" odnosnie ulgi na wyzywieniei zakwaterowanie, odmawuajac tej ulgi, traktujac prace jako kontynuowane zatrudnienie z roku na rok i jako jedyne zrodlo dochodu (brak pracy w okresie pobytu w Polsce). 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lis 2012, 00:10:31 »
Nieczesto urzednik w Skat zwraca uwage na taka sprawe jak twoja przy sporzadzaniu zaliczkowej deklaracji podatkowej (Forskudsopgørelse). Taka kontrola ma zazwyczaj miejsce przy rozliczeniu rocznym Årsopgørelse. Teraz kiedy zwrocono na to uwage jest ryzyko sprawdzenia czy bedziesz wnosil ta ulge jako korekte do rozliczenia sporzadzonego przez Skat.
A twoi znajomi, jezeli rowniez byli w Skat z takim kontraktem w sprawie Forskudsopgøresle, to mieli szczescie, ze urzednikowi nie chcialo sie tego sprawdzac, ze jest mowa o kilkakrotnym zatrudnieniu, co nie wyklucza, ze przy kontroli podatkowej faktycznych rozliczen Årsopgørelse, moga byc poddani kontroli.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lis 2012, 17:19:41 »
Jedyna mozliwosc "uratowania" ulgi, to udokumentowanie, ze w okresach kiedy nie pracujesz w Danii, masz prace w Polsce, albo jestes np. na bezrobociu.

teraz pytanie kiedy to "udokumentować" teraz nie mogę bo jestem w Danii, czy przy rozliczaniu rocznym wnosząc ulge do zeznania i w razie kontroli przedstawiam zaświadczenie o zatrudnieniu/bezrobociu czy wysyłam to zaświadczenie jak wrócę do Polski i czy Skat to zaakceptuje?

czy o stwierdzeniu że praca jest bądź nie tymczasowa, nie decyduje umowa pomiędzy pracodawcą a pracownikiem?
gdyż fakt że zadowolony pracodawca kolejny rok zatrudnia danego pracownika :] nie jest powodem takiej decyzji skatu.

jak tu zawrzeć przyznanie ulgi u pierwszego pracodawcy przy rozliczaniu rocznym ?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Lis 2012, 17:34:57 wysłana przez master19_84 »

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lis 2012, 19:28:51 »
ps. czy poda ktoś link do źródła odnośnie wynagrodzenia za pracę w niedziele
 :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lis 2012, 19:28:51 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lis 2012, 21:02:36 »
Wynagrodzenie za prace w niedziele jest okreslone umowa zbiorowa "pod która" jestes zatrudniony.
Nie ma uniweralnego paragrafu dla wszystkich.

Moze tez byc ze twoi pracodawcy nie podpisali i nie sa - oni i ty - objeci umowa zbiorowa.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Sylvester87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Mar 2013, 18:34:16 »
Przykladem moze byc decyzja Skatu jaka zapadla w przypadku pracy sezonowej (przy choinkach). Mimo, ze praca jest tymczasowa i okreslona data w kontrakcie od pazdienika do grudnia a potem przy sadzeniu choinek w innym twrminie roku rowniez od.........do..... to Skat po 4 latach pracy przez podatnika u tego samego pracodawcy zakwestionowal "tymczasowosc" odnosnie ulgi na wyzywieniei zakwaterowanie, odmawuajac tej ulgi, traktujac prace jako kontynuowane zatrudnienie z roku na rok i jako jedyne zrodlo dochodu (brak pracy w okresie pobytu w Polsce).

Przykład jak u mnie , pracuję po kilka miesięcy u tego samego pracodawcy(agencji pracy) przy zbiorze, sadzeniu choinek.
W okresie zimowym jednak jestem zarejestrowany w Polsce jako bezrobotny. Czy mogę w kolejnym drugim roku pracy (2012) odliczyć zakwaterowanie i wyżywienie w 53 ? Czy tylko zakwaterowanie ?

Roga gdzie mogę znaleźć informację o decyzji SKAT jeżeli chodzi o pracę przy choinkach ?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Mar 2013, 19:28:27 »
Przykład jak u mnie , pracuję po kilka miesięcy u tego samego pracodawcy(agencji pracy) przy zbiorze, sadzeniu choinek.
W okresie zimowym jednak jestem zarejestrowany w Polsce jako bezrobotny. Czy mogę w kolejnym drugim roku pracy (2012) odliczyć zakwaterowanie i wyżywienie w 53 ? Czy tylko zakwaterowanie ?

Roga gdzie mogę znaleźć informację o decyzji SKAT jeżeli chodzi o pracę przy choinkach ?

Tu nie chodzi konkretnie o decyzje w sprawie choinek, a o zasade plynaca z tej decyzji.
Z tego co opisujesz swoja sytuacje, to idealnie pasuje dla odmowy Tobie ulg przez skat, wiec powinienes osobiscie skontaktowac sie ze skatem tam gdzie sie rozliczasz i uzgodnic czy oni to beda honorowac czy nie, zeby pozniej nie bylo przykrych niespodzianek.
Wlasciwie to jest Twoje zrodlo utrzmania z roku na rok, a w Polsce nie pracujesz, wiec pozostaje Tobie odliczenie tylko ulgi na zjazdy do Polski w okresie trwania umowy oraz ewentualne dojazdy z miejsca zamieszkania w Danii do miejsca swiadczenia pracy, na ogolnie obowiazujcych zasadach.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Mar 2013, 19:55:41 »
Z drugiej jednak strony patrzac, trzymajac sie ich litery prawa, Twoj pobyt w Danii nie ma charakteru stalego poniewaz nie wypelnia przepisu regulujacego jego dlugosc a wiec 6 i wiecej miesiecy w roku. Ponadto centrum Twoich interesow zyciowych jest w Polsce i swiadczac prace w Danii prowadzisz dwa domy. Tak wiec ulga rubryki 53 literalnie dotyczy wlasnie nie mieszkania i jedzenia a konkretnie prowadzenia dwoch domow w trakcie siwdczenia pracy na wyjezdzie, do czego ustalona ulga zostala.
Warunkiem ulgi jednak jest brak doplat przez pracodawce do jedzenia i partycypacji w kosztach zamieszkania pracownika.
Dlatego tez jezeli jest to jedna umowa na czas okreslony w roku, a nie dwie na czas okreslony w tym samym roku, to ja bym odliczyl ulge za prowadzenie dwoch domow i tak skarzyl ich negatywne decyzje nawet do Sztrasburga.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Mar 2013, 19:55:41 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16221
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4