witam
mam pytanie ale najpierw opis sytuacji:od 2008 r pracuje u jednego pracodawcy po 3 -4 miesiące w roku, w tym roku pracowałem 2 miesiące u jednego pracodawcy i tam w Forskudsopgørelse skat ują Rejseudgifter, gdy drugi pracodawca (u którego pracuję od 2008 r po 3 -4 miesiące w roku) wysłał papiery do skata w celu otrzymania Forskudsopgørelse w Rejseudgifter było 0 wysyłam pytanie do skata, odpowiedź jest typu ze pracuje u tego samego pracodawcy od 2008 i moje miejsce pracy nie jest Tymczasowe!! napisze że mam znajomych co pracują 8 lat u jednego pracodawcy i Im Rejseudgifter przysługuje. co można począć?
pozdrawiam
Twoj opis nie jest wystarczajacy do oceny czy odpowiedz SKAT jest wlasciwa. W punkcie wyjsciowym SKAT ma w zupelnosci racje. Przeduzania, odnawiania, zawieranie nowych kontraktow z tym samym pracodawca nie upowaznia do ponownego korzystania z ulgi Rejseudgifter (wyzywienie/zakwaterowanie). Nie bardzo rozumie, czy praca u 2 pracodawcow w okresie przez coerbie wymienionych 3-4 miesiecy odbywala sie jednoczesnie. Jezeli nie, to moglbys korzystac z ww ulgi zawierajac tymczasowa umowe o prace z drugim praodawca pod warunkime ze od czasu zakonczenia pracy u piewszego pracodawcy miales przerwe mi. 40 dni. To tak bardzo ogolnie. Nalezy zaznaczyc, ze nie waznym jes czy pracowales krotki okres czasu (tymczasowo), ale czy w tresci kontraktu wyraznie byl zaznaczony okres zatrudnienia od.......do......... A moze byla mowa o pracy sezonowej? lub pracy ktora same z siebie byla tymczasowa (np. praca w "budowlance").
Nigdy nie nalezy kabusewac sie przykladami kart podatkowych czy rozliczen innych znajomych/kolegow. To, ze ich Forskudsopgørelse zawiera ulgi podatkowe, moze byc podyktowane tym, ze Forskudsopgørelse sporzadzane przez Skat najczesciej jest automatyczna komputerowa zaliczkowa deklaracja podatkowa, np. z ulgami z roku poprzedniego. Skat sporzadzajac karte podatkowa na 2012 na jesieni 2011 nie znal jeszcze rezultatu rozliczenia za 2011 i dlatego czesto wprowadza dane z ostatniego znanego mu rozliczenia, np. 2010!. Inna rzecz ze zaliczkowa eklaracje (=karta podatkowa), mozna samemu poprawiac i byc moze znajomi wlasnie tak postapili wprowadzajac zmiany do Forskudsopgørelse. Jezeli po zakonczeniu roku podatkowego 2012, bedziesz uwazal ze ulga ci przysluguje (oczywiscie zgodnie z przepisami), to bez wzgledu na to czy ulga ta byla wniesiona do Forskudsopgørelse czy nie, mozesz dokonac korekty propozycji rozliczenia rocznego Årsopgørelse sporzadzonego przez Skat, wprowadzajac Rejseudgifter. Pozdrawiam