Ogólne > Pomoc!

skuter w danii

(1/4) > >>

adi17500:
mam pytanie nt.skuterów w danii, o co chodzi? jakie sa roznice miedzy skuterami z tablica rej. ,a bez
-prosze o wszelkie info. o formalnosciach i kosztach itp.

dzieki za wszelkie info

anha:
O,coś dla mnie bo sama jeżdżę skuterem.
To jest mniej więcej tak.
Skuter,który ma na liczniku od 45km/h musi mieć białą tablicę (małą).
I trzeba posiadać prawo jazdy na samochód.

Poniżej 45km/h obowiązują małe,żółte tablice.Z tym,że nie obowiązuje to starych skuterów.
Sama jeżdżę puchem,bardzo starym i nie mam tablic.
Nie trzeba mieć prawka.
Za ubezpieczenie zapłaciłam niecałe 1000kr (na rok) ale to już jakiś czas było więc mogło podrożeć.

Sprawy takie załatwia sie na policji ale tylko do końca roku bo mają przenosić,chyba do Skatu.

malin:
Jezeli predkosc skutera nie przekracza 30km/h nie potrzebujesz tablic rejestracyjnych. Ubezpieczenie trzeba oplacac.
Jezeli predkosc do 45 km/h potrzebujesz rejestrowac. Nie wiem czy zauwazyles ale wszyscy jezdza o wiele szybciej nawe 90km/h bo przerabiaja skutery.

Wiem ze przepisy zmienily sie rok temu i oplaca sie kupic uzywany bez tablic ale przerobiony ze mozesz jechac nawet 90 km/h

A dlaczego. Dlatego ze jak masz rejestracje i bedziesz jechal za szybko policja Cie znajadzie i mandacik.

Jak masz skuter bez rejestracji mozesz tego uniknac bo nikt Cie nie znajdzie.

Prosze nie komentowac ze Polak kombinuje bo tak robi prwie kazdy dunczyk co ma skuter bez rejestracji.

malin:
Sprostowanie.
od 01.01.2007 kazdy zakupiony nowy skuter musi posiadac tablice rejestracyjna.
To co pisalem poprzednio dotyczylo poprzednich lat.
Oznacza to ze uzywany roczniak bez tablic moze byc drozszy niz nowy.

Klingon:
Skutery 45 jeżdżą po drogach jak samochody a 30 po ścieżkach rowerowych więc może być niebezpieczne wyprzedzanie rowerzystów z dużą prędkością. Mój syn też przerabiał skuter 8), ale trzeba jeździć z wyobraźnią.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej