poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Początki w Danii - formalności??  (Przeczytany 10535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Początki w Danii - formalności??
« dnia: 27 Wrz 2007, 16:10:21 »
Witajcie,
Mam pytanie dotyczace formalnosci, ktore trzeba zalatwic podczas zatrudniania sie u dunskiego pracodawcy. Bylam dzisiaj na rozmowie w sprawie pracy, juz mialam przyjsc w poniedzialek zaczac pracowac... a tu sie okazalo, ze pracodawca zrezygnowal, bo chcial mnie poki co zatrudnic na 1-2 miesiace. A tutaj taka sterta papabusew, ktore pewnie go zniechecily no i klops a nie praca. Zostalam na lodzie. A bylaby to dobra praca jak na poczatek, a nawet bardzo dobra.
Powiedzcie mi jak to wyglada z tymi pozwoleniami i przyjmowaniem Polakow do pracy? Czy nie moglby mnie przyjac ten pracodawca na ten miesiac lub dwa (byc moze na dluzej ale tego nie wiedzial) i zalatwic wszystkich formalnosci... Czy nie dostalabym pozwolenia na prace na ten okres czasu? Przeciez sa pracownicy sezonowi i oni tez krotko pracuja a pozwolenia musza miec.
Juz bylam blisko.... a tu znowu.. szukanie pracy.. :-(

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • Reputacja: +9/-4
Odp: Początki w Danii - formalności??
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrz 2007, 16:26:17 »
Szukaj pracy w firmach posiadajacych zezwolenie na zatrudnianie pracownikow oczekujacych na pozwolenie.
Zazwyczaj sa to hotele, restauracje, firmy zatrudniajace personel sprzatajacy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrz 2007, 16:53:41 »
Zalatwianie formalnosci trwalo by dluzej niz Twoja praca... a on potrzebowal pracownika od juz....

Sezonowi pracuja w firmach, ktore maja zezwolenia na zatrudnianie pracownikow z UE... i Ty szukaj takich firm...

A poki co wlacz wyszukiwarke i wyszukaj sobie informacje o formalnosciach.... ba... nawet liste firm znajdziesz...

powodzenia
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrz 2007, 18:14:52 »
Dzieki dzieki za podpowiedzi. Otoz dzisiaj bylam tez w firmie sprzatajacej...Zobaczymy jaki wynik tego bedzie, bo pani powiedziala, ze potrzebuja duzo ludzi do pracy. Ale czy nie przeraza ich formalnosci dotyczace zatrudnienia Polaka.

Zeby szukac firm posiadajacych juz takie zezwolenie to musialabym wiedziec jakie tutaj sa, a w okolicy jest ich bardzo duzo. Sprobuje dzis poszperac na Internecie. Przeciez tu mozna wszystko znalezc :-)

Praca moja trwalaby miesiac lub dwa, a moze i dluzej.. ale za to pozowlenie firma by miala no i ulatwienie na zatrudnianie obcokrajowcow. Niedoszly pracodawca nawet mnie pytal o znajomych z Polski, ktorzy chcieliby tu pracowac... Wiec maja prace... ale nie chce im sie zalatwiac tych formalnosci. A to chyba piersza firma, gdzie nie byloby dla nich przeszkoda, ze nie znam jeszcze j.dunskiego.

To co takiego musi zrobic pracodawca chcacy zatrudnic np. Polaka??
Duzo jest tych formalnosci??
Moze mi kto to objasnic jak to wszystko wyglada? Albo linka podac jesli to juz gdzies bylo.

A tak nawiasem mowiac.. to po co to wszystko jeszcze tak utrudniaja (Dunczycy) skoro nalezymy do UE, mamy juz rynek pracy otwary no i sami Dunczycy wolaja nas do siebie do pracy? :) Uch...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrz 2007, 18:28:07 »
FIrma musi po prostu czekac...
Dopoki nie masz pozwolenia na prace nie moga Cie zatrudnic... tak wiec, powinni podpisac z Toba umowe o prace (na podstawie, ktorej ty dostaniesz pozwolenie na prace) i czekac, az to pozwolenie dostaniesz... co moze trwac od dwoch do .... miesiecy (sa na forum przypadki 7, 11 miesiecy)... tak wiec chyba rozumiesz, ze dla nich to klopot, bo potrzebuja pracownika najczesciej od juz....

Firmy, ktore maja pozwolenia dzialaja w branzach uprzywilejowanych - znaczy takich, w ktorych brakuje fachowcow na rynku dunskim.... tak wiec maja otwarte pozwolenia na ratowanie sie pracownikami z UE.

NIe ma znaczenia czy jestes Polka, Hiszpanka, czy Brytyjka..... wazne jest czy masz pozwolenie na prace.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrz 2007, 19:09:05 »
Dzięki Mirra za wyczerujaca odpowiedz. Juz wiem o co chodzi. Mojemu chlopakowi sie po prostu udalo, bo czekal tylko 2 tygodnie. Nie wiem jak to dzialalao, bo z Kopenhagi dokumentow jeszcze jego firma nie dostala (chyba chodzi o zolta karte?). A wiec roznie w zyciu bywa. czasem mozna wczesniej zaczac pracowac a czasami trzeba czekac. Chyba, zeby moze sprobowac z posrednictwem jakiegos biura vikariackiego? Oni ponoc zalatwiaja wszystkie te formalnosci.

No ale dosc biadolenia, ide szukac firm z pozwoleniem :)
Dzieki

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2007, 19:19:33 »
WIem od kolezanek i z forum, ze Vikariat to najlepsza sprawa... a ostatnio sie ktos z forumowiczow chwalil, ze z takiego tymczasu stala robotka sie zrobila....

Chlopak musial trafic na uprrzywilejowana firme... ktora miala po prostu prawo zatrudnic.... wiec on spokojnie moze sobie pracowac i czekac na pozwolenie... ze nie powiem, ze firma moze spokojnie sobie czekac... bo za zatrudnienie na czarno kosztuje firme (o ile mam dokladne wiadomosci) cos okolo 200.000 DKK

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2007, 19:19:33 »

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrz 2007, 19:27:25 »
Wiec pani z vikariatu powiedziala mi, ze wlasnie najlepiej to przez nich zalatwic, ale glupio powiedziec pracodawcy, ze ma sie z tym do nich zglosic. A poza tym on im potem za to chyba musi cos zaplacic? Moze sie skontaktuja i cos razem wymysla.
Dosyc dolujace jest takie szukanie pracy gdzie wszedzie mowia nie (albo - na razie nie mamy nic).
Mysle, ze chlopak wkrotce dostanie to pozwolenie bo .. jakby mieli tyle kary zaplacic to :o
Hmm.. tylko czy te biura vikariackie w miare dobrze dzialaja? Zostawilam u nich swoje CV i czekam. Ale nie czekam biernie bo sama tez jezdze i pytam...

piatka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrz 2007, 20:43:12 »

NIe ma znaczenia czy jestes Polka, Hiszpanka, czy Brytyjka..... wazne jest czy masz pozwolenie na prace.
Znow podajesz niesprawdzone wiadomosci, Mirruniu...................
Pozwolenie na prace musza miec tylko obywatele wschodnich panstw unii, czyli ani Brytyjka ani Hiszpanka, czyli cala wczesniejsza pietnastka.

Offline danskow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Wrz 2007, 21:03:43 »
Nie prwada!!. Firmy z listy  wmomencie podpisania kontraktu pracownik otzrymuje pozwolenie, nie do reki, ale juz moze pracowac i czekac na to pozwolenia, wlasnie taki jest ens tych firm z listy.

Offline danskow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrz 2007, 21:08:58 »
Pozatym zadne wikariaty, chyba ze zapiszesz sobie na poczatku wkontrakcie ze chces zminimum 100 kr, bo tak to mozesz dostac 50 kr za godizne. Pisze do Bluszcza: Nie zrazaj sie szukaniem pracy, to jest praca na 8 godzin za 5 dni w tygodniu
(szukanie pracy). W koncu znajdziesz. moze sprobuj w Nyhed Avisen, od razu dostaniesz papiery. tylko z e praca przy roznoszeniu gazet i w nocy, ale moze chlopak Ci pomozena poczatek.moj email:skowdan@gmail.com jesli moge to pomoge

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrz 2007, 21:13:01 »
Nie prwada!!. Firmy z listy  wmomencie podpisania kontraktu pracownik otzrymuje pozwolenie, nie do reki, ale juz moze pracowac i czekac na to pozwolenia, wlasnie taki jest ens tych firm z listy.
Wiemy, pisalismy to wielokrotnie, co sie denerwujesz? Czy ktos tu twierdzil inaczej?

A co do wikariatow, spora ich grupa tez moze zatrudniac od razu i nie mam pojecia, skad wziales/as te 50 dkk na godzine, przeciez daja normalny kontrakt, wiec w razie czego mozna dochodzic swoich praw ::).

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Wrz 2007, 22:22:02 »
I Angielka, i Hiszpanka, i Amerykanka czy Brazylijka potrzebuja pozwolenia na pobyt i prace.
I musza sie ubiegac w ten sam sposob, co Polacy. Na tych samych formularzach, tylko ze ich dotycza inne zasady. Od biedy moge sie zgodzic, ze lepsze, choc nalezy pamietac, ze w zatrudnieniu pierwszenstwo maja Dunczycy, obywatele UE i krajow stowarzyszonych, a dopabuse potem inni.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Wrz 2007, 22:39:09 »
.. choc nalezy pamietac, ze w zatrudnieniu pierwszenstwo maja Dunczycy, obywatele UE i krajow stowarzyszonych, a dopabuse potem inni.
Fakt, z tym że są przepisy przejściowe dla nowych krajów UE (nie jak długo).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Wrz 2007, 23:53:49 »
...a wszystko dlatego... ze Dania wciaz jeszcze chroni swoj rynek pracy...

Piatko, czy Ty na mnie polujesz czy jak?

Dziele sie z ludzmi informacjami jak moge i na ile mam czas.... czasem z lawki, czasem polgebkiem znad zeszytu.....

A Ty usilujesz mnie postawic przy tablicy....
Ja nie mam czasu na chodzenie po klasie, a tym bardziej stanie pod tablica....

Ty cos w swoim motto masz o Wilku.... Czyzby chodizlo o dawna bajeczke o "WIlku i zajacu" - bo mi to wyglada na "nu pagadi"!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Wrz 2007, 23:53:49 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308909
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16790
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39570
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45761
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42594
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand