Ogólne > Pomoc!

jak długo czekaliście .........

(1/2) > >>

koko:
Witam

mam pytanie....jak długo czekaliście na numer CPR i pozwolenie na prace w Danii?
Ja czekam juz od początku czerwca i nic  :-[ jeszcze troche i wróce do PL bo pisałam,dzwoniłam i zadnego oddzewu ze strony duńskiej :-[
Dowiedziałam się,że mimo strasznie długiego oczekiwania na dokumenty z Kopenhagi,gdy naprawdę zależy mi na czasie można iść na policję i tam złożyć odpowiedni dokument ale na ile to prawda ???czy ktos z Was był w tej sprawie na policji?Ile trwało (kolejne m-ce czy kilka dni??) załatwienie formalności i czy przyspieszyło to otrzymanie pozwolenia na pracę i numeru CPR?
Ja juz straciłam nadzieję,że otrzymam ten dokument  :-\Będę wdzięczna za odpowiedzi.Serdecznie pozdrawiam

piatka:
Pozwolenie na prace dostaje sie, pod warunkiem znalezienia pracodawcy.
Czy wiesz o tym?

Jomir:
Naciskanie na policje nic nie zmieni, bo nie oni sie tym zajmuja...
Na policji skladasz tylko dokumenty, a oni je przesylaja do urzedu imigracyjnego w Kopenhadze.

Wiem od kolezanek ze szkoly, ze faktycznie kolejki zrobily sie straszne, a jedna z nich dostala nawet list, ze moze to potrwac do 7 miesiecy.

piatka:
moze niezbyt dokladnie to wyjasnilam.
Kolejnosc jest nastepujaca;
 znajdujesz pracodawce, ktory chce Cie zatrudnic, wypelniasz papiery, wysylasz i po otrzymaniu zezwolenia przyjezdzasz do Danii.
 Chyba, ze znajdziesz pracodawce, ktory sam zalatwia te formalnosci.

Klingon:
Nie wiem jak jest w praktyce i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w streszczeniu Wschodniej Umowy II (Østaftale II) pisze:

Zakłady pracy ze zbiorowymi umowami będą w przyszłości mogły z góry otrzymać pozwolenie na zatrudnianie obywateli ze wschodnich UE krajów. Nie będą potem musiały starać się o pozwolenie na pracę dla pojedynczego pracownika. 
"Overenskomstdækkede virksomheder vil fremover kunne blive forhåndsgodkendt til at ansætte borgere fra de østeuropæiske EU-lande. De vil herefter ikke skulle ansøge om arbejdstilladelse for den enkelte arbejdstager."

Lista zakładów pracy mogących zatrudniać pracowników z nowych UE krajów bez pozwolenia.

Czy to znaczy że nie trzeba starać się o pozwolenie na pracę będąc zatrudnionym w jedym z tych zakładów?

PS. Studenci w przyszłości mają takie samo prawo do pracy jak studenci z innych UE krajów.
"Studerende vil fremover have samme ret til at arbejde som studerende fra andre EU-lande."

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej