Ogólne > Podatki

Jestem kompletnie zielona :/.....

(1/17) > >>

magraf:
Witam wszystkich forumowiczów  :)

Dzisiaj dopabuse co się zalogowałam na forum,bo wczoraj się dowiedziałam,że na pocztku roku z mężusiem i naszym 14 mieszięcznym synkiem będziemy wyjeżdżali do Danii na stałe  :o Już wcześniej czytałam różne tematy na forum i co tylko znalazłam tyczącego się pobytu w Danii,ale jest dużo sprzecznych informacji....niestety. (to tak w ramach wstępu)

1.Chciałabym się dowiedzieć jak wygląga rejestracja Nasza jako legalnych mieszkańców Danii.Zaznaczę,że mój mąż będzie miał legalną pracę i duńską umowę.Gdzie takiej rejestracji się dokonuje,ile się czeka i jak to w ogóle się odbywa?

2.Co to jest "żółta karta" i jak ją zdobyć??

3.Kwestia mieszkania....na początek chcemy wynająć.Jakie są koszty wynajmu,czy jest kaucja i ile średnio wynosi i koszty utrzymania mieszkania np.3 pokojowego lub 2.

4.Jak wygląda kupno mieszkania??Za jakiś czas chielibyśmy kupić coś na kredyt.Mąż dobrze zarabia,ale nie wiem kiedy ja pójdę do pracy...mam nadzieję,że szybko :)Jak wyglądają kredyty.Czytałam gdzieś,że obcokrajowcom ciężko jest kupić mieszkanie czy dom w Danii,bo oni ziemi nie chcą sprzedawać.Czy to prawda??

5.Chciałabym założyć swoją działalność gospodarczą (kosmetyczną) i jak do tego w ogóle się zabrać??

Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy odpowiedzieć mi na te pytania to będę wdzięczna.A może zna jakieś linki to też chcętnie poczytam.

Dziękuję z góry...i do usłyszenia :-*

mala_z_Aarhus:
Dzien dobry i witamy w Danii.
Prosze skorzystac z wyszukiwarki ( na gorze z przzyciskiem szukaj) i na pewno znajdzie pani odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

Crash:
zgadza się, wszystko się juz przewinęlo, poniewaz wszyscy pytaja o to samo :)

magraf:

--- Cytat: Crash w 02 Paź 2007, 10:28:11 ---zgadza się, wszystko się juz przewinęlo, poniewaz wszyscy pytaja o to samo :)

--- Koniec cytatu ---

Ja wiem...dlatego szukam i czytam i zdaję sobie sprawę z tego,że wkurzające jest odpowiadać ciągle na to samo.

A jak to jest z moim i dziecka legalnym pobytem?Synek jest mały i do przedszkola jeszcze nie pójdzie.Mąż będzie miał stała pracę i legalny pobyt,a co z nami??Co z naszym ubezpieczeniem i w ogóle jakimkolwiek załatwianiem czegoś w urzędach?Bo z tego co czytam to wszystko obija się o pracę.A jak ja mam iść do pracy jak dziecko jest jeszcze takie małe?Z chęcią załozyłabym swoją działalnośc,ale na forum nie znalazłam niczego na ten temat.

Jomir:
Faktycznie bylo i faktycznie nie chce sie nikomu pisac wszystkiego od nowa, ale napisze choc kilka slow...

Choc pewnie "znielubisz" mnie za nie.

Moim zdaniem bardzo nie rozsadne w takiej sytuacji jest przyjezdzanie cala rodzina, tym bardziej z malutkim dzieckiem.

Zanim maz dostanie pozwolenie i CPR moze uplynac kilka miesiecy, bo niestety zrobil sie zator w urzedzie ímigracyjnyjnym.
Dopabuse jak on dostanie, moze sie starac o pozowlenie dla Was, a do tego musi miec minimum 4000 netto na osobe i mieszkanie (minimum dwie osoby na pokoj, lub 20 metrow kwadratowych na osobe - w waszym przypadku 2 pokoje, lub 60 metrow).

Najgorsze jest jednak to, ze dopoki nie masz CPR, nawet jak maz go ma, to Tobie i dziecku nic nie przysluguje.
Mam dwoje dosc duzych juz dzieci i wiem, ze u malych dzieci zmiany nastepuja bardzo szybko, wiec o ile ty mozesz sobie z przeziebieniem poradzic, tak dziecko musi skorzystac z lekarza. I co wtedy zrobisz????

Nie wiem ile kosztuje prywatna wizyta lekarska, ale wiem, ze kolezanka za zbadanie kota (zwykle ogladniecie, bez jakiegos USG), a nastepnie uspienie go (stan byl krytyczny), zaplacila 1400 DKK.

Nie sadze, zeby wizyta u ludzkiego lekarza byla tansza, a jesli juz to raczej niewiele.

Nie jestem przeciw zyciu rodzinnemy, ale przeciw nabusezsadkowi.

O ile masz mozliwosci (praca, renta) pobierz blekitna kase ubezpieczenia zdrowotnego, ktore obowiazuje w krajach UE.... choc na jakis czas Cie ono zabezpieczy...
zawsze lepsze to niz nic...
Jednak badz przygotowana, ze formalnosci beda trwaly kilka miesiecy....

Jesli nie dowierzasz, przejrzyj watki osob, ktore czekaja....

Nie licz, ze znajdziesz tu tak szybko prace.... brak znajomosci dunskiego, znacznie zmniejsza mozliwosci jej uzyskania - tez poczytaj w watkach...
Jesli wladasz dobrze, angielskim lub niemieckim, to szanse rosna, ale tez nie jest to gwarancja znalezienia pracy...
Jesli nie znasz zadnego jezyka oprocz polskiego, jeszcze gorzej....

Dezcyzje podejmujesz Ty....
Poczytaj forum i pomysl...
Bo reszta nalezy do Ciebie

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej