Ogólne > Praca w Danii

Własna firma w Danii - jak założyć.

<< < (33/39) > >>

Jomir:
Anmeldelse af udenlandske tjenesteydere i Register over Udenlandske Tjenesteydere (RUT) Udenlandske virksomheder, der udstationerer lønmodtagere til Danmark i forbindelse med levering af tjenesteydelser, skal anmelde sig til RUT.

Czy Ty wiesz co to jest "udstationerer lønmodtager"???
To inaczej albo pracownik wyslany w delegacje, albo firma zza granicy pracujaca tutaj.

Wiec jezeli ktos chce w Danii zalozyc firme od podstaw, dusnka firme, to zaklada ja tutaj i nigdzie wiecej nie zglasza.

Natomiast, jezeli ktos z polska firma chce tu swiadczyc uslugi musi zglosic sie do Rejestru RUT.
RUT to nie urzad, to forma rejestru, prowadzona prze EOGS. Wiec nie rejestracja w RUT, a zgloszenie do RUT. Semantyka, ale czyni roznice.

Jomir:
I sorry, ze mnie ponosi, ale tak od dluzszego czasu czytam i czytam. WIdze, ze masz miano dyzurnego, wiec rozumiem, ze chodzi o to, zeby "byle jak, ale pisac"????

Pisz se chlopie, u czterdziestego pierwszego " w trolowniku", albo odnajdz watek "muzyczny o Chopinie", a ludziom w glowach nie mac.

willy:
Spokojnie, tak się rodzą plotki, ktoś coś usłyszał, nie do końca zrozumiał i ... podał dalej.

Przede wszystkim należy oddzielić firmę załóżoną w POLSCE - słowa kluczowe: RUT, oraz Reverse charge.

Oraz firmę założoną w Danii - słowa kluczowe cvr, moms oraz ewentualnie hobbyvirksomhed

Jak oddzieli się te 2 sprawy to nagle wszystko okaże sie proste i zrozumiałe.

Pozdrawiam.

mandi744:
Dobry wieczór dziękuje za posty właśnie martwilam sie moms więc na pewno będę opłacać go sama doliczac do dochodu i sama płacić składki ( myśle ze dam sama radę) :) więc pierwszy krok zarejestrować firmę, jeszcze jedno pytanie czy mogę zatrudnić chłopaka  u siebie? Czy adres domowy to ten sam wpisać gdzie adres firmy? Chłopak nie posiada adresu w Dk ? Dziękuje  za wszelki info :)

waruiny:

--- Cytat: Jomir w 10 Wrz 2013, 22:34:34 ---I sorry, ze mnie ponosi, ale tak od dluzszego czasu czytam i czytam. WIdze, ze masz miano dyzurnego, wiec rozumiem, ze chodzi o to, zeby "byle jak, ale pisac"????

Pisz se chlopie, u czterdziestego pierwszego " w trolowniku", albo odnajdz watek "muzyczny o Chopinie", a ludziom w glowach nie mac.

--- Koniec cytatu ---
Dobra rada, dziękuję. Tak zrobię.  8)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej