poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rehabilitacja  (Przeczytany 2135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +0/-0
rehabilitacja
« dnia: 23 Lis 2010, 11:54:36 »
witam, moja córka ma podejrzenie śmiertelnej choroby genetycznej, jestesmy w trakcie diagnozy, nie rozwija sie tak jak powinna, ma 10 miesiecy. Czy istnieje w Danii cos takiego jak orzeczenie o niepełnosprawności?Czy można zapisać się na odpowiednik turnusów rehabilitacyjnych?czy w ogołe jest tu coś takiego organizowane? Rehabilitantka przychodzi do córki raz w tyg ale uważam, ze to zdecydowanie za mało, starałam sie o dodatkowa rehabilitacje (komuna wrecz obcina godziny, a juz na pewno ich nie dodaje-taka odpowiedz przyszła do mnie z komuny :/), nie widac zbytnich postepów, ja ją oczywiście sama rehabilituję, ale zadna ze mnie ekspertka, chciałabym pomóc jej w jak najwiekszym stopniu i dowiedziec sie o wszystkie mozliwosci, jakie istnieja. pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: rehabilitacja
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lis 2010, 12:17:09 »
Zwroc sie do hjemmeplejen i popros o wizyte wizytatorki, jest to "baba" (zazwyczaj) ktora okresla potrzeby corki rozmawiajac z wami; badz scisla, przygotowana i bardzo konkretna.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lis 2010, 12:24:37 »
masz na mysli salgsbehandler?wlasnie poprosilam o jej wizyte w domu, ma przyjechac w przyszlym tyg.podpytam ja o wszystko.ciekawa tylko bylam, czy ktos moglby opowiedziec o doswiadczeniach swoich lub swoich znajomych, zawsze to dobrze jest miec sie na "czyms" oprzec

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lis 2010, 12:42:00 »
hmm
Visitator to jest ekspert z Hjemmeplejen (komunalny oddzial ktory tylko opiekuje sie chorymi, starszymii, pacjentami po operacjii tp.) ktory ustala w jaki sposob maja/moga ci optymalnie pomoc, to jest funkcja nieco inna i wyzsza niz sagsbehandler Nie wiem gdzie mieszkasz moze tam trudno o wizytatora. Idz prywatnie do lekarza specjalisty (tacy okazuja wiecej serca i maja wiecej czasu) z tlumaczem  ktory okresli co wam jest potrzebne.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lis 2010, 14:25:04 »
dzieki, popytam o visitatora

poloniainfo.dk