poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: brak pieniędzy po wypowiedzeniu  (Przeczytany 2683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wypowiedzenie pracy -

• Gość
brak pieniędzy po wypowiedzeniu
« dnia: 11 Paź 2007, 07:44:03 »
Witam

Mam wielki problem, mainowicie pracowałem na kontrakcie 3 miesiące, zerwałem umowe bez okresu wypowiedzenia bo szybko musiałem podjąc nową lepszą pracę, a pracodawca zamiast 3900 zapłacił mi 1100 kr, tłumaczy się że miał prawo tylko ciekawe do czego, czy policja może mi pomóc, mało tego moja siostra u niego robiła 100 godz, na 2 tygodnie, mając standardowy kontrakt na 74 godz. i oczywiście żadnych nadgodzin nie płacił, Czy policja może pomóc lub związki

Pozdrawiam
Raf

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
Odp: brak pieniędzy po wypowiedzeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Paź 2007, 09:34:47 »
Ja udałabym się do związków do 3f .
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline Miro

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Paź 2007, 18:10:32 »
hej, mam podobny kłopot. Moja koleżanka złożyła 2 tygodnowe wypowiedzenie, jednakże w związku z trudną sytuacja na kwaterze-mobbingiem, a także z zakresem obowiązków dalece odbiegających od tych jakie obejmował kontrakt porzuciła prace na 7 dni przed upływem wypowiedzenia. Na pytanie, czy była szefowa wogóle zamierza zapłacić za przepracowany tydzień ,,należną'' wypłatę, usłyszeliśmy tylko serię ostrych słów niewartych zacytowania. jednakże prawo w Danii jest takie, że pracownik porzucający pracę nie ma prawa do wypłaty, a co gorsza to on sam musi zapłacić swojego rodzaju karę równa przewidywanemy wynagrodzeniu za okres 2-tygodniowego wypowiedzenia. Tak więc jeżeli pracodawca nie wypłaca pieniędzy, tym samym pracownik nie musi płacić kary.Bilans wychodzi na zero. Teoretycznie związki zawodowe mogłyby pomóc, ale nie ze względu na brak wypłaty w przypadku tzw.porzutki. Mogą ingerować, jeśli przedstawi się sensowne argumenty na temat niewłaściwego traktowania pracownika, rozbieżności miedzy kontraktem a rzeczywistością. Niestety. ps: dobra rada-nigdy nie można czymkolwiek obrazić lub zagrozić pracodawcy, gdyż jako duńczyk zawsze będzie uprzywilejowany na POLITI, a biedny imigrant z POLSKI już nigdy może nie otrzymać pozwoleni na legalną pracę na terenie Danii. Pozdrawiam MIRO
Miro

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Paź 2007, 18:10:32 »

Brak NemID, feriepenge

Zaczęty przez nemek98Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9783
Ostatnia wiadomość 24 Lis 2019, 10:14:13
wysłana przez Krzysztof85
Brak możliwości rozliczenia przez internet.

Zaczęty przez Neffisa83Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9067
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2012, 18:57:13
wysłana przez Neffisa83
Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8958
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Brak karty podatkowej