Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
kaayaa:
DR1- program o polskich nastolatkach obawiajacych sie konfliktu z Rosja
https://www.dr.dk/tv/se/horisont#!/
Bartus:
Polacy narzekają, taka nasza natura. A jaka jest natura Duńczyków? Zawsze uśmiechnięci i mówią, że wszystko jest ok, i fint i w porządku. Dla mnie jak ktoś się uśmiecha 24h na dobę i mówi, że wszystko jest w porządku, zawsze, to coś jest nie tak :) bo nie można być zawsze szczęśliwym. Pewnie mają problemy, oj to na pewno, ale z tym nie wychodzą za każdym zapytaniem jak się miewają. Różnice kulturowe.
Chyba jednak wolę to nasze narzekanie (oj bida panie), niż to ciągłe zadowolenie i uśmiechy Duńczyków, bo to oznacza, że nie do końca może to być szczere w ich przypadku. A to akurat znam z doświadczenia. Dobra mina do złej gry?
Jomir:
NIe, po prostu problemy zalatwia sie w domu lub z przyjaciolmi, a nie pierze publicznie brudy.
NA przyjazn Dunczykow trzeba sobie zapracowac, za to jest trwala.
Przyjacielem Polaka mozesz zostac po 5 minutach, rowniez w ciagu pieciu minut mozesz przeistoczyc sie we wroga, lub nicosc.
Osobiscie wole dluzsze budowanie stabilnych relacji niz emocjonalna hustawke.
O narzekaniu dla zasady nie wspomne.
Bartus:
Jomir, w pełni się z Tobą zgadzam. Nie twierdzę, że lubię słuchać narzekań, właściwie to wręcz przeciwnie. Już przyjąłem ten zwyczaj, który obowiązuje w Danii czy też w USA, że gdy ktoś mnie pyta co słychać, odpowiadam, że super, wspaniale, dobrze. Tak jak powiedziałeś, brudy zostawiamy w domu :) albo w pralni. Co się dzieje w pralni, zostaje w pralni.
Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł doświadczyć szczerej przyjaźni ze strony Duńczyka/Dunki. Choć ja już jestem w takim wieku (bądź co bądź młodym), że nie szukam nowych przyjaciół. A w miejscu gdzie pracuję mam wrażenie, że duńscy współpracownicy udają dobre stosunki ze mną i innymi polakami. Ale to inna historia.
Ktoś nie lubi tego jak Polacy narzekają, ktoś może nie lubić tego jak Duńczycy się ciągle uśmiechają. Kwestia gustu. Swoją drogą, znam wielu Polaków, którzy zapytani jak im leci, mówią, że jakoś się układa, bez marudzenia. I tego życzę wszystkim forumowiczom :)
zpatentem:
http://lokalavisen.dk/maend-snuppet-med-23-stjaalne-cykler-er-din-jernhest-en-af-dem-/Sjaelland-Regionale-nyheder/20150623/artikler/306239991/1051
Pewnie jomir bedzie miala znowu fuche :) Zakladam, ze niektore welocypedy byly anonsowane tutaj :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej