Ogólne > Hydepark

Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej

<< < (23/234) > >>

Klingon:
Związki zawodowe chcą zlikwidować delegacyjne
Fagforeninger vil afskaffe kostpenge
DR1 telegazeta, 25-02-2008

Związki zawodowe 3F i Træ-Industri-Byg chcą utrudnić pracownikom ze wschodniej europy konkurowanie z duńskimi pracownikami całkowicie likwidując ulgę za wyżywienie i zakwaterowanie.

Pracownicy ze wschodniej europy nie potrzebują tą samą stawkę godzinową co większość duńskich pracowników aby otrzymać tą samą wypłatę, dlatego że oni mają prawo do ulgi za wyżywienie i zakwaterowanie w wysokości do 192.000 koron rocznie.

Tą ulgę chcą 3F i TIB usunąć, bo się obawiają, że duńscy pracownicy przegrają konkurencję ze wschodnimi pracownikami, kiedy koniunktura się odwróci, pisze JP.

Propozycja spotyka się jednak ze sprzeciwem, ponieważ to by uderzyło jutlandzkich pracowników w Kopenhadze.

mona:
Wreszcie sie cos ruszylo.Mam nadzieje,ze na starosc bede leczyc kly w DK.
Ceny za dentyste sa takie zawrotne poniewaz nie bylo zadnej konkurencji na rynku,a wiadomo,ze kidy masz wybor zaplacic 40% mniej(mniejwiecej o tyle jest taniej) to i nawet dunczyk poleci.Oni i tak jezdza do polski .

Jomir:
Ja bym sie jeszcze pokusila o sciagniecie tutaj polskich aptekarzy :)

mala_z_Aarhus:
27-02-08 TV2 News

Polakker anholdt efter dækindbrud - Polacy zatrzymani za kradziez opon.

Dwoch Polakow zostalo aresztowanych okolo polnocy za wlamanie do Michaels Auto w Varde poinformowala  Syd- og Sønderjyllands Politi.

"Ochroniarz obiektu zauwazyl wlamywaczy. Zaalarmowal nas, wiec wyslalismy za nimi trzy wozy naszej firmy ochroniarskiej. Nie mogli wygrac tego poscigu. Zatrzymalismy ich przy lotnisku w okolicach Esbjerg, zanimi wjechali na autostrade" - powiedzial szef ochrony. 

Dostawczy samochod zatrzymanych  byl wypelniony kradzionymi oponami.

"W tym wypadku sprawa nie dotyczy malej kwoty" - potwierdza szef ochrony.

Dodane: 27 Luty  2008, 11:28:55
 Wlasnie pojawil sie artykul w Politiken -  internetowa wersja o Polakach zamieszanych w sprawe morderstw na zlecenie, okolo 5 osob. Wydaje sie, ze sprawa jest z wrzesnia 2006 roku.
Czy sa osoby zainteresowane tym tlumaczeniem?

willy:
Jak przetłumaczysz to ja chętnie poczytam ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej