Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
Jomir:
--- Cytat: roga w 14 Lis 2017, 12:09:32 ---Stare przyslowie mowi, ze jablko nie pada daleko od jabloni. Jezeli to prawda, to zawsze ktos pierwszy zaczyna a potem paleczke obejmuja nastepcy, rosnie nastepne pokolenie mlodych zaangazowanych, wyksztalconych i socjalnie rozwinietych "mlodych". W wieku 16 lat koncza z najwyzszymi ocenami najbardziej ceniona w Londynie szkole prywatna i z iloscia punktow umozliwiajaca bez dodatkowych staran rozpoczecie studiow wyzszych na najlepszych uczelniach swiata takich jak Harvard, Oxford itp. Moze nie tyle zdolnosci, ale ich kombinacja z wytrwaloscia, spoleczne zaangazowanie, miedzynarodowe srodowisko, gdzie kolor skory, religia, pochodzenie nie odgrywaja roli i traktowane jest jako rzecz naturalna. Takich "mlodych" jest nam potrzeba i nie tylko w Danii ale wszedzie. Takich "mlodych" spotykam wszedzie, nie tylko w Danii. Mlodziez jest fantastyczna, ale o tym mowi sie nieczesto w mediach, ukazujac zazwyczaj jej negatywne strony....Mowiac o mlodych, moge stwierdzic, ze np. zatrudnieni w naszym oddziale w Warszawie, zliczaja sie pod wzgledem fachowosci i wyksztalcenia bez watpliwosci do najlepszych w Europie, ale druga strona medalu to brak umiejetnosci wspolpracy, tolerancji i pracy w zespolach, gdzie liczy sie sukces calej grupy, ale rosna nastepne pokolenia i na pewno bedzie sei to zmienialo...
--- Koniec cytatu ---
Gratuluje potomkow Rogo,
CO do reszty wypowiedzi, jak sie czyta wiadomosci z Polski, to niestety poki co mozna zapomniec o tolerancyjnym i szanujacym wszsytkich ludzi pokoleniu.
Pracy w grupach tez poki co w Polsce sie nie uczy. W Polsce wciaz waznejsze jest bycie lepszym niz inni i deptanie trupow w drodze do celu. :( przykre....
roga:
Jezeli chcecie sie "zapoznac" z Roga- juniorem, to wlaczcie dzisiaj telewizor na DR2 o godz. 20:00. Program "Bossen og plehjehjemmet".
RybkaWillego:
https://www.avisen.dk/efter-otte-aar-paa-samsoe-polak-nyder-livet-og-sit-a_470873.aspx
róża:
"Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy." Nic dodać nic ująć mega mi się spodobało:)
LusiaM:
A ja mam dość samobiczowania i wiecznego poczucia niższości jakie mamy względem innych nacji, zwłaszcza z krajów zachodu. To tak jakby w Danii, Francji, czy innym kraju nie było przysłowiowych buraków, pijaków i in. Osobiście znam i obserwuję takich Duńczyków. Myślę, że po prostu wyłapujemy niepochlebne wzmianki o Polakach, bo jesteśmy na to wyczuleni. Nie zapominajmy, że jako naród mamy również zalety, a wśród Polonii ogółem znajdą się bardzo negatywne, jak i pozytywne przykłady.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej