Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
mala_z_Aarhus:
Mniejmy nadzieje, ze zdanie: "Intet tyder på, at spiritus er årsag til ulykken, siger vagtchefen. " okaze sie, rzeczywiscie bezpodpstawne.
Hm, moze samochod byl na gaz?
Nic nie wskazuje, ze alkohol byl przyczyna wypadku - powiedzial szef zmiany/ ekipy ratowniczej.
vera:
nie ma znaczenia czy był na LPG czy też nie, każde auto potrafi wylecieć w powietrze. LPG jest bezpieczne no chyba ze to zakładał Jurek w koziej wólce jaki na początku w PL gdzie auta pod blokiem strzelały.
Mnie zastanawia bardziej powód jak koleś wpakował się w tył auta, mały ruch prawie znikomy i nagle taki strzał.
Mała, można prosić abyś przetłumaczyła cytowane przez ciebie zdanie.
teddy:
Pozdrawiam uczestnikow forum ,nie chodzi mi o prase ale o wiadiomosci radiowe.Nie znam dunskiego na tyle zeby rozszyfrowac co tez przez ostatnie dwa dni podaja w wiadomosciach o polskich robotnikach/TV2 wczoraj rano i dzisiaj po poludniu.Moze ktos slyszal i rozumie ,prosze zeby sie podzielil z pozostalymi.Co to szykuja ?albo co tez od nas chca gospodarze.Wielkie Dzieki.
Klingon:
Wczoraj w drodze do pracy słyszałem w radio o badaniu przeprowadzonym przez A4 tygodnik związków zawodowych:
Polakker overtager danskernes sorte arbejde
29-09-2008
POLACY PRZEJMUJĄ DUŃCZYKÓW PRACĘ NA CZARNO
Więcej niż co czwarty polski pracownik w Kopenhadze pracuje na czarno albo nie wie, czy płaci podatek. Tylko 6 z 10 może wyraźnie zaprzeczyć, że pracuje poza urzędem skarbowym. Najgorzej jest w branży sprzątania, pokazuje A4 badanie wśród Polaków w Kopenhadze. Wschodnich pracowników wejście na duński rynek pracy może być jednym z powodów, że Duńczycy pracują mniej na czarno, uważa naukowiec.
...
Manior:
Sorki teddy, tego akurat nie słyszałem, ale radio P4Fyn całe przedpołudnie podawało wiadomość o Polaku , 32 lata, który potrącił samochodem rowerzystkę w miejscowości Langeskov. 54 letnia rowerzystka zmarła, nasz bohater uciekł z miejsca wypadku. Został jednak zatrzymany na przedmieściach Odense (w Åsum), gdzie zderzył się z innym samochodem. Pobrano mu próbkę krwi i zostanie postawiony przed sądem.
Artykuł na ten temat w Fyens: http://www.fyens.dk/article/1084419:Kerteminde--Cyklist-draebt-af-flugtbilist
Wracając do wypadku na moście w Vejle. Niestety nie udało się uratować życia drugiego Polaka. Zmarł w dniu dzisiejszym.
Policja wstępnie ocenia, że przyczyną wypadku był deszcz, który utrudniał widoczność. Polski samochód prawdopodobnie jechał za wolno i ten z tyłu nie zdążył wyhamować.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej