poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pytanie o podatki  (Przeczytany 2878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zielony

• Gość
pytanie o podatki
« dnia: 24 Paź 2007, 16:11:08 »
Witam mam taka sprawe a dokladnie dwie w tym roku konczy nam sie kontrakt .Placilismy 8% podatku i mam pytanie w zwiazku z tym gdyz slyszalem ze trzeba miec miesiac przerwy w pracy w Danii aby moc znowu placic taki podatek i czy wystarczy ten miesiac przerwy czy konieczne jest przepracowanie  w polsce tego miesiaca. A druga sprawa dotyczy normalnego podatku czyli 38% . Jesli bede pacil taki podatek to czy w rozliczeniu rocznym przysluguja mi jakies ulgi no i co sobie w Danii mozna odliczyc od podadku I jeszcze jedno czy placac tutaj wysoki podatek jest odprowadzana jakas skladka emerytalna ktora w przyszlosci moze byc zaliczona do emerytury w Polsce z gory dzieki za informacje Artur

Klingon

• Gość
Odp: pytanie o podatki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Paź 2007, 17:52:32 »
mam taka sprawe a dokladnie dwie
1 sprawa: zobacz Pozostałe koszty pracownika
2 sprawa: też zobacz Oblicz ulgę za dojazd do pracy
3 sprawa: jest odprowadzane ATP i ewentualnie IKE (indywidualne konto emerytalne) - zobacz rozliczenie wypłaty. Ile dostaniesz po osiągnięciu wieku emerytalnego zależy od odsetek i kosztów administracyjnych.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Paź 2007, 18:02:25 »
Ja mam tez pytanie i wiem ze bylo mnostwo o tym na forum ale to co mnie interesuje naprawde nie znalazlam w wyszukiwarce
Otoz zaczynam prace od listopada i mam zamiar normalnie placic podatek 38%....W Polsce mam zamiar sie wymeldowac z US bo zostaje tu na stale.....
Ale czy to prawde ze za te dwa miesiace musze sie jakos w Polsce rozliczyc?Przeciez tu zaplace juz 38% podatku dlaczego mam jeszcze w Polsce placic, bo niby jesli zaczelam w tym roku prace w Dani a wieksze polroku wczesniej wPolsce pracowalam to i tak to co Tu wypracuje place w Polsce podastek, to chya nieprawda?w Polsce nic juz nie zaplace tylko PIT zloze co nie?
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Paź 2007, 18:30:42 »
TAK...
Warunki mowia o 183 dnia poza granicami I  interesie osobistym. Kwestie te musza ze soba wspolistniec....
W Polsce nie zaplacisz jednak pelnego podatku, a roznice pomiedzy podatkiem naleznym w Polsce, a zaplaconym w Danii... moze sie jednak zdarzyc, ze nie bedziesz musiala zaplacic.

W chwili obecnej nie jestes w stanie wykazac, ze jestes tu na stale, to wiesz tylko Ty.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Paź 2007, 18:30:42 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15