Ogólne > Pomoc!
rodzina 3 osobowa-przymiarki
Patrycja:
Kwota wolna od podatku czyli kwota od ktorej nie placisz podatku , a wiec jesli skat przyzna ci miesiecznie kwote wolna od podatku np. 14.000 dkk to podatek zaplacisz dopabuse od zarobionych pieniedzy ale powyzej tej kwoty ;)
mam nadzieje,ze nic nie pokrecilam...
Praca na akord czyli zarobki zaleza od rozniesionych gazet a praca na godziny czyli zarobek od kazdej przepracowanej godziny... w Morgenie jest wlasnie tak,ze placa za godzine pracy a nie zaleznie od rozniesionych gazet.
luck_:
patrycja...a jak jest lepiej (pewniej) na akord czy na godz? Na akord to stawkę ustalam zapewne ja, czyli ile jestem w stanie zrobić. Czyli logicznie rzecz biorąc przykładowo jeżeli pracuję na godzinę i zarobię 110DKK i zrobię powiedzmy 300 domów to w momencie jakbym pracowł na akord i zrobiłbym tyle samo to zarabiałbym więcej. Chyba nic nie pokręciłem.
Patrycja:
Pytanie tylko czy zrobisz te 300 domow w godzine ... ja jednak wolalabym miec cos pewnego a wiec nie wybralabym pracy na akord ...
luck_:
OK...ja podałem tylko przykładowo nie mówię, że tyla da się zrobić, a powiedzcie ile wy robicie w godz. Wiem, że akord to raz lepiej raz gorzej i ryzyko jest tu wkalkulowane ale gdzie jego nie ma.
Napiszcie jak możecie gdzie "łatwo" (tzn. nie czekając kilku miesięcy bądź roku) można znaleźć mieszkanie i w jakich cenach (2 pok. do 60-70m2) Nie biorę pod uwagę Kopenhagi tylko miasteczka mniejsze np. Odense, Arhus bądź coś obok tych miejscowości.
luck_:
Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, czy jeżeli przykładowo na gazetka zarobię 14000DKK to jaką część z tego muszę odprowadzić podatek, jaką na mieszkanie i ile mi zostanie na życie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej