Ogólne > Edukacja

Nauka jezyka dunskiego

<< < (33/38) > >>

KaKa:
Hej! Słuchajcie, moja sytuacja wygląda następująco:

Za ok. 2 tygodnie wybieram się na stałe do Kopenhagi, do mojego chłopaka, który tam mieszka. Będę ubiegać się o zarejestrowanie pobytu oraz o nadanie mi nr CPR. Pytanie, czy będąc osobą niezatrudnioną (i nigdy niepracującą w Danii) mogę podjąć bezpłatny kurs nauki języka duńskiego?

Będę wdzięczna za wszelaką pomoc. :)

forumowicz:
Witaj

W odpowiedzi na, cyt: "czy będąc osobą niezatrudnioną (i nigdy niepracującą w Danii) mogę podjąć bezpłatny kurs nauki języka duńskiego?

- nie, nie mozesz.

Pozdr.

MalaCzarna:

--- Cytat: KaKa w 06 Maj 2013, 18:24:54 ---
Za ok. 2 tygodnie wybieram się na stałe do Kopenhagi, do mojego chłopaka, który tam mieszka. Będę ubiegać się o zarejestrowanie pobytu oraz o nadanie mi nr CPR. Pytanie, czy będąc osobą niezatrudnioną (i nigdy niepracującą w Danii) mogę podjąć bezpłatny kurs nauki języka duńskiego?

--- Koniec cytatu ---

Jeśli z jakiegoś powodu zarejestrujesz swoj pobyt np.małżeństwo, będziesz mogła uczyć się j.duńskiego - gratis.
             Ale ....
jeśli nie zarejestrujesz swojego pobytu w DK(pobyt u chłopaka nie jest powodem zarejestrowania pobytu ,otrzymania nr cpr)  też możesz się uczyć języka duńskiego ,ale odpłatnie.

aisak:
Zonk 8). Nie trzeba slubu. Wystarczy, ze chlopak pokaze swoje paycheki i wezmie Cie na swoj ophold. I mozesz isc do szkoly :).
To w wielkim skrocie, oczywiscie ;)

KaKa:
Nie wiem czy zwiększa to moje szanse na uzyskanie pozwolenia na pobyt, ale mój partner ma obywatelstwo duńskie. Będziemy przedstawiać w komunie, że ma on wystarczające środki na pokrycie kosztów mojego pobytu - wedle moich informacji wystarczająca kwota to 50 tys. DKK. Nasz związek niestety nie jest sformalizowany, więc nie mogę się ubiegać o pozwolenie z tytułu tzw. dołączenia członka rodziny.

http://www.iasprog.dk/pl/bezplatna-nauka-jez-dunskiego-kto-moze-brac-udzial

Nie wiem na ile wiarygodna jest powyższa strona, ale podają tu, że:

"Wszyscy, którzy posiadają duński cpr – numer, mogą uczestniczyć w bezpłatnej nauce na kursach przygotowawczych dla dorosłych, FVU."

Nie ma mowy o zatrudnieniu. No i nie wiem czym dokładnie jest "kurs przygotowawczy"...?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej