Ogólne > Rodzina ...

Opieka medyczna

<< < (3/44) > >>

mala_z_Aarhus:
Nie wykupila pani prywatnego ubezpieczenia w Polsce?

Z faktu, ze podejmie pani prace w Danii w przyszlym tygodniu niewiele wynika. Do bezplatnej opieki upowaznia CPR i ogolnie "zolta karta" - Sundhedskort.

Na obecnym etapie moze pani jedynie odplatnie skorzystac z wizyty u lekarza internisty.
Bol w ramieniu, ktory pojawil sie tydzien temu nie wydaje mi sie, aby zostal zakwalfikowany przez lekarzy, jako nagly wypadek.

Moze ktos bardziej obeznany w temacie sie wypowie.

lilia:
A ja bym chętnie poczytała o tych dwoch kategoriach ubezpieczenia.Jakieś zgłębienie tematu,gdyby ktoś miał ochotę.. :D
(mając żółtą kartę trzeba wybrać lekarza,czy sami przydzielą,a za rtg będzie trzeba zaplacić..?)

MARZENA2:
witam!
 czy ta karta ekuz,to jest prywatne ubezpieczenie?
gdzie mozna starac sie o wydanie tej karty?
prosze mnie troche oswiecic,mysle ,ze przyda mi sie to bardzo
dziekuje

liliaa:
EKUZ to jest karta,którą wydaje NFZ,kiedy jesteś uprawniona do świadczen medycznych w Pl.
Czyli albo w Pl pracujesz,albo jesteś bezrobotna,albo Twoj mąż pracuje w Pl,a Ty masz książeczkę rodzinną.

mala_z_Aarhus:
Post nr 1.
W przypadku konieczności skorzystania z usług medycznych należy zwrócić się do dowolnego lekarza lub stomatologa zarejestrowanego w duńskim systemie Powszechnej Służby Zdrowia i okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ). Po pobraniu opłaty za leczenie należy uzyskać pokwitowanie. Na podstawie wniosku złożonego w urzędzie gminy przed wyjazdem z Danii wraz z pokwitowaniami zostaną zwrócone wszystkie koszty porady lekarskiej oraz część kosztów leczenia stomatologicznego. Po przedstawieniu paszportu lub karty EKUZ pacjent otrzyma podczas pierwszej wizyty w aptece specjalną kartę, w której należy zapisywać wszystkie zakupione lekarstwa. Jeżeli karta nie zostanie wydana, to należy zachować wszystkie recepty i dowody zapłaty, które zostaną dołączone do składanego w gminie wniosku o zwrot kosztów świadczeń zdrowotnych

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej