Ogólne > Pomoc!

zolta karta, meldunek, szkola jak to zalatwic

(1/5) > >>

jarras37:
Witam! mam problem. chciałem się zapisać do Szkoły języka duńskiego ale nie mogę bo nie jestem zameldowany w komunie. Udalem się do komuny żeby się zameldować no i okazalo się ze kwit ze skatu o nazwie "Forskudsopgorelse" i duński kontrakt to za malo i mam wyciagnac ze SKATu jakiś kwit na dowód ze mam Zgodę na pobyt. Żeby było śmieszniej 3 razy skladalem aplikacje do urzędu emigracyjnego o takowa Zgodę. Raz osobiście na policji i dwa razy pracodawca w moim imieniu. No i nic podobno mam i mogę pracować. pracuje od marca tego roku i teraz od 2 miesięcy w nowej firmie. nowy pracodawca skladal w sierpniu i od początku Września powiedział ze zgoda jest i mogę zaczac u niego pracować. Nie mam tez zoltej karty i nie mam bladego pojęcia z kad ja wziac, kto ja wydaje. Podobno zgoda i zolta karta przychodzi poczta. Tyle ze do mnie nic jak dotad nie przyszlo a minelo ponad 7 miesięcy. komuna nie chce ze mną gadać bo chcą kwity których nie mam. Ludzie piszą na forach ze mam isc do komuny, tyle ze w moim przypadku to nie Działa. Pomozcie proszę!
Jarek

Jomir:
Oczwiscie po zgode na pobyt do Urzedu Imigracyjnego.
Ze zgoda do Folkeregistret by otzrymac aktywny CPR i zolta karte.
Z zolta karta wszedzie....

Moja propozycja - zadzwon do Urzedu Imigracyjnego i zapytaj o co chodzi i jak sie Twoje sprawy miewaja.

Zgody na pobyt nie mogl miec Twoj pracodowaca, gdyz taki dokument jest przesylany do zainteresowanaego, a nie jego szefa.

Juta:
Krok pierwszy: dostajesz prace i kontrakt.
Krok drugi: idziesz do urzedu imigracyjnego i skladasz podanie o imienne pozwolenie na prace. Urzednicy kseruja odpowiednia strone Twojego paszportu, sprawdzaja czy poprawnie wypelniles papiery, pobieraja zdjecia (chyba 2), mowia Ci jaki numer ma Twoja sprawa.
Krok trzeci: czekasz na pozwolenie. To moze potrwac kilka miesiecy. Oczywiscie, mozesz pracowac, jesli Twoja firma ma odpowiedni status, ale wciaz musisz czekac na indywidualne, imienne pozwolenie na prace w tej konkretnej firmie.
Dopabuse potem idziesz do urzedu meldunkowego, tam sie meldujesz i po ok. 2 tygodniach dostajesz "zolta karte". Z ta karta idziesz do szkoly jezykowej.
Zycze powodzenia.

patryk:
Ja byłem na przykład ostatnio w folkregister w sprawie zółtej karty, CPR mam juz od sierpnia, pracuje od poczatku pazdziernika, mam kontrakt, a firma pozwolenie zatrudnienianei ludzi z góry. W folregister powiedzieli ze zółtej kart mi nie dadza bo musze miec pozwolenie na pobyt i prace i wystawią mi zamiast zółtej kart papierek cos w podobie zółtej karty na czas do którego dostanme pozwolenie na pobyt i prace. CZY TO ZNACZY ZE TEZ POWINIENEM ISC DO URZEDU I ZŁOŻYC PAPUIERY O POZWOLENIE NA POBYT I PRACE??? Bo teraz juz sam nie wiem. Cyz to może firma w której pracuje wysyła te papiery do kopenhagi czy lepiej zebym sam to zrobił?? POMOCY

Jomir:
oczywiscie, ze ty sam....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej