poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 90495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-3
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #135 dnia: 08 Lip 2009, 02:41:50 »
Szpital w Trzebnicy jest na najwyzszym swiatowym poziomie. Jednym z czlonkow zespolu, ktory przeprowadzil dwie udane transplantacje rak i setki retransplantacji rak i nog jest Doktor Adam Domanasiewicz, ordynator Oddzialu Ratunkowego, oraz wybitny specjalista w chirurgii reki. Sadze, ze powinienes sie wlasnie tam zglosic. Namiary latwo znajdziesz w internecie.
Serdecznie i cieplo Cie pozdrawiam.

gosc-

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Lip 2009, 19:03:11 »
Mnie lekarz rodzinny w Danii z bólem brzucha nie chciał  mnie przyjąć, stwierdzili że w ciązy tak już jest, że boli. Na szczęście kilka dni później jechałam do Polski. Pierwsze, co zrobiłam to oczywiście wizyta u swojego ginekologa i co się okazało? Że grozi mi przedwczesny poród i że do końca ciąży powinnam leżeć. Teraz się zastanawiam czy nie rodzić w Polsce, bo jeżeli takie mają podejście do ciąży to i do porodu pewnie nie inne.

W moim przypadku bylo podobnie. Tyle, ze bezczelnie wepchalam mu sie do gabinetu po godzinach i nie mial wyjscia, musial mnie przebadac.
Nat. co do porodu to chyba od szczescia zalezy. tzn na kogo sie trafi. Mnie robili cesarke na chybcika, kiepsko mnie zszyli, pewnego dnia rana po prostu sie otworzyla i w te pedy musialam jechac na ostry dyzur. Stamtad dostalam natychmiastowe skabusewanie do szpitala. W szpitalu zdecydowali, ze najpierw brudna krew i skrzepy musza ze mnie wyjsc, bo inaczej caly organizm zostanie zatruty i po mnie. Pozniej przez miesiac, dzien w dzien przychodzila do mnie pielegniarka zeby zmienic opatrunek. Troche sie panstwo dunskie na mnie wykosztowalo, ale nie moja wina, ze mnie kiepsko zszyli przeciez.
Teraz jestem w Polsce, u lekarza jeszcze nie bylam.
Bogu dzieki ze dziecko jest zdrowe jak rybka.

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Lip 2009, 21:31:13 »
z tego co słyszałam to tu po porodzie wypuszczają matkę z dzieckiem na drugi dzień  ???, chyba że są jakieś komplikacje , uważam że to zdecydowanie za wcześniej  :-\
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

gosc-

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Lip 2009, 21:46:33 »
Ja po porodzie bylam w szpitalu przez 2 dni, z powodu cesarskiego ciecia. Nie mogli mnie wypuscic od razu, poniewaz jak to zwykle po operacji bywa, pierwszy dzien po operacji ledwo sie ruszalam - nie bylam w stanie dobrze zajac sie noworodkiem.

Niektore kobiety wypuszczane sa ze szpitala tego samego dnia, oczywiscie tylko wtedy, kiedy porod byl sn i bez komplikacji.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #139 dnia: 08 Gru 2009, 15:20:07 »
Moje dziecko zachorowalo w sobote wieczorem, goraczka,  kaszel  . Po weekandzie goraczka nie przeszla a kaszel stal sie tak silny , ze  nie moglo spac w nocy  i dusilo sie  :(. Poszlam do lekarza z dzieckiem z goraczka i  duszacym, uporczywym  kaszlem.

I wiecie co ??? NIC , moj syn nawet nie dostal syropu na kaszel, totalnie nic  >:( Ma lezec w lozku i to wszytsko , a jak zedrze sobie gardlo od kaszlu to mam podac paracetamol . Ale sie wkurzylam  :-X.

Nie mowie, ze od razu maja podawac antybiotyki, ale do cholery, moga podac inne lekarstwa lagodzace symptomy. Przeciez nie leczone grypy moga powodowac komplikacje , cholera i na dodatek powiedziala ( lekarz) , ze to swinska , poniewaz w szkole mojego syna obrecnie wystepuje. W tej chwili jest 4 doba , a moje dziecko nadal goraczkuje i stan nie poprawia sie .

Jak mieszkalam w Polsce to moje dziecko mialo goraczke max 2 dni , a na 4 dzien juz bylo zdrowe.
To juz 200 lat temu bylo lepiej i w przypadku chorob przepisywano ziola i naturalne lekarstwa.

A co do porodu to moja znajoma zostala wypisana 2 godziny po porodzie  ::).

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #140 dnia: 08 Gru 2009, 16:21:03 »
Tutaj tak lecza i chyba nic tego nie zmieni, ja z kaszlem i katarem nie chodze do lekarza nawet jak ma temperature, obserwuje dziecko przez kilka dni i jak widze ze sie pogarsza wtedy ide. Kiedys w aptece poprosilam o syrop na kaszel i Pani zaproponowala Mi az dwa do wyboru, na Moje pytanie czy nie maja wiecej odpowiedziala ze nie....  Ja jak jestem w Pl to zawsze robie zapas syropow.

Co do porodu to sama rodzilam w Dk calkiem niedawno i gdyby nie moj maz to zostalabym wypuszczona 4 godziny po porodzie, Maz uwazal ze to stanowczo za wczesniej szczegolnie gdy urodzilam troche przed terminem. Mi nic nie bylo, zaraz po porodzie normalnie funcjonowalam, dziecku tez nic nie bylo wiec ja z checia poszlabym do domu.

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #141 dnia: 08 Gru 2009, 18:04:25 »
dlatego dobrze jest zaopatrzyć dobrze apteczkę w Polsce , ja przynajmniej tak  robię , nie mogę liczyć na  lekarzy tutaj
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 08 Gru 2009, 18:04:25 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #142 dnia: 08 Gru 2009, 19:54:25 »
Tylko narzekacie ...  jak nie na blachy to na lekarzy albo na brak zasilkow  :-\
Dania taka jest i trzeba sie z tym pogodzic ::)  Skoro zarobki sie podobaja reszte tez musicie zaakceptowac ...

:)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #143 dnia: 08 Gru 2009, 21:58:35 »
Nie mowie, ze od razu maja podawac antybiotyki, ale do cholery, moga podac inne lekarstwa lagodzace symptomy. Przeciez nie leczone grypy moga powodowac komplikacje , cholera i na dodatek powiedziala ( lekarz) , ze to swinska , poniewaz w szkole mojego syna obrecnie wystepuje. W tej chwili jest 4 doba , a moje dziecko nadal goraczkuje i stan nie poprawia sie .

Poli, GRYPY się nie leczy, grypę należy "przeleżeć"- również w Polsce.

Mylisz,że gdyby Twoje dziecko miałoby grypę w Polsce, to by trwała 2 dni, tylko tutaj, w tej Danii tak długo, tak..?

Życzę zdrowia Twojemu synowi,jeśli stan się nie poprawił przez kilka dni, zgłoś się ponownie do lekarza.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 08 Gru 2009, 22:52:39 »
grypę należy "przeleżeć" ale należy pamiętać ,że gdy towarzyszy jej długotrwała gorączka to niezbędne jest stosowanie leków przeciwgorączkowych bo wiadomo jakie powikłania mogą nastąpić .

Tylko narzekacie ...  jak nie na blachy to na lekarzy albo na brak zasilkow  :-\
Dania taka jest i trzeba sie z tym pogodzic ::)  Skoro zarobki sie podobaja reszte tez musicie zaakceptowac ...

to,że podobają nam się zarobki to wcale nie musi oznaczać ,że będziemy uznawać wszystko za idealne tylko dlatego ,że to Dania.szczególnie w przypadku średniowiecznych czy wręcz szamańskich metod stosowanych przez tutejszych lekarzy czy też ,jak ktoś już wcześniej napisał,"liczenia na łaskę boską" i cud który nas uleczy.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 09 Gru 2009, 07:22:51 »

to,że podobają nam się zarobki to wcale nie musi oznaczać ,że będziemy uznawać wszystko za idealne tylko dlatego ,że to Dania.szczególnie w przypadku średniowiecznych czy wręcz szamańskich metod stosowanych przez tutejszych lekarzy czy też ,jak ktoś już wcześniej napisał,"liczenia na łaskę boską" i cud który nas uleczy.
Ughhhhhh..... Dunczycy nie narzekaja  ... a moze kolejna petycja by sie przydala  ???
Oby to byly tylko forumowe narzekanie, bo juz wystarczajaco nasmiewaja sie z nas, z Polakow !
« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2009, 08:30:42 wysłana przez Zelandia »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #146 dnia: 09 Gru 2009, 09:24:09 »
Ciotka Zosia ma duzy dom. Poniewaz, narzekalem na to, ze moim Pcimiu Dolnym nie moge znalezc pracy, Powiedziala, ze moge przyjechac do niej do Stolycy, moze tu latwiej znajde prace. Uzyczyla mi pokoju, ba moge korzystac praktycznie z calego domu. W koncu rodzina to rodzina. Fajnie, nie musze sie juz gniezdzic w jakiejs zagrzybialej pol-kawalerce, no i robote znalazlem nawet niezla.

Wkrotce po przyjezdzie, zauwazam, ze kolor scian w moim pokoju jest beznadziejny, jakis taki kremowaty, bez wyrazu. Ba! Caly dom jest jakos kiczowato pomalowany, kawa z mlekiem, no coz to za kolor? Proponuje ciotce machniecie scian na kanarkowo z fioletowym borderkiem  - najnowszy krzyk mody w Pcimiu Dolnym, gdzie mieszkalem cale zycie! Jeden wieczor i bedzie swojsko i modnie! Jak w moim Pcimiu. Ciotka Zoska nie zgadza sie, twierdzi, ze lubi pastelowe, neutralne kolory. Glupia! Co za brak gustu i zrozumienia dla mody. Kupie farby i sam przemaluje. CIotka stanowczo mowi, ze sobie tego nie zyczy. Co za tepak. Zacofana wiesniara!

No i wogole co to za zwyczaje, zeby pies ciotki Zoski sypial na sofie! WOn kundlu na dwor, miejsce psow jest na dworze! Ciotka Zosia, opronie stwierdza, ze to jej dom i jej sofa, wiec jednak ona by chciala by jej pies sypial na tej sofie. CO ZA STARA DEWOTA! KTO TO WIDZIAL!!! Zamkne kundla w ubikacji, niech tam siedzi. Ciotka ma pretensje. Noz, z nia zyc sie nie da. We lbie jej sie przewrocilo.

Ciotka Zosia, na kolacje robi sobie kanapki z serem zoltym i dzemem. Blee, jak takie paskudztwo mozna jesc!!! Obrzydza czlowiekowi jedzenie.  Gdy powiedzialem jej, ze ser do dzemu nie pasuje i ze to jest obrzydliwe i ze ma tak nie jesc, bo mnie mdli. Powiedziala, ze jej smakuje, a jak mi sie nie podoba, to nie musze z nia do stolu siadac. CO za dyskryminacja! Mam jesc w innych godzinach niz ona. A w nosie, bede jadl kiedy zechce! Najwyzej jej dzem schowam.

Sobota wieczor. Do ciotki przyszly przyjaciolki. Same stare lafiryndy. Siedza i chrzania glupowy i tak durnowato sie smieja. A to juz kurde w  koncu 18 dochodzi . DO CHOLERY, odpoczac nie mozna, te stare cioty rechocza tak glupowato. Wpadlem do salonu i fuknalem na babsztyle. Niech wiedza, ze czlowiek potrzebuje wypoczynku. Ciotka tez fuknela i kazala mi sie wynosic. Co za wredne babsko. Zero zrozumienia! I wogole jak moze, przeciez ja tu mieszkam. Chyba zadzwonie tam gdzie zajmuja sie prawami czlowieka, moze petycje jakas zrobie? No przeciez mnie baba tak nie moze po porstu wyrzucic nie???
« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2009, 10:34:36 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Gru 2009, 11:33:57 »
Zelandia daruj sobie komentarze o zarobkach, nie kazdy tak jak ty przyjezdza tutaj za wieksza kasa .

Jest juz piaty dzien tej cholernej choroby i nadal bez zmian :(, nigdy nie trwalo to tak dlugo, ale nigdy w polsce lekarz nie czekal na cudowne uzdrowienie.

lila tak grype powinno sie przelezezec, takze sie zgadzam, ale dzieci i starsi ludzie szczegolnie narazeni sa na powiklanie pogrypowe, jest jej sie nie leczy i tylko czeka. I boje sie ,ze to bedzie trwalo i trwalo i w wyniku oslabienia oraznizmu przyczepi sie cos innego.Ale cale szczescie niedlugo swieta i jade do polski , wiec moge isc do lekarza na kontrole i zaopatrzyc sie w aptece na przyszlosc.

Jaka kiedys bylam w aptece dunskiej po tabletki na gardlo dla dziecka to pani miala tylko jedne na cala apteke , wiec darowalam sobie chodzenie do apteki , jak juz to ide do matasa i tzw sklepow zdrowotnych , to moge cos kupic ziolowego. 

A czy kto wie o istnieniu homeopatów w dani, jesli normalny nie pomaga to moze do takiego trzeba sie wybrac ???

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Gru 2009, 11:50:58 »
Mirra trafna historyjka 

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Gru 2009, 12:08:29 »
Poli, nie czytasz ze zrozumienim. Przeczytaj historyjke Mirry, to sie dowiesz co mialam na mysli.

A jezeli goraczka nie ustapila po 3 dniach, powinnas isc raz jeszcze do lekarza. 

ps. Ja tu za kasa nie przyjechalam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 09 Gru 2009, 12:08:29 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309157
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39591
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand