poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 90421 razy)

aneczka

• Gość
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Lis 2008, 12:56:48 »
A mi się wydaje że póki co patrzymy na służbę zdrowia z perspektywy lekarza pierwszego kontaktu. Jak ktoś był w duńskim szpitalu (nie życzę oczywiście nikomu) to na pewno zauważył przepaść jaka dzieli to co jest w Polsce a tym co jest w Danii.

I to jest wlasnie Swieta prawda

magi

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Lis 2008, 13:39:59 »
Ja mimo szczerych chęci nie potrafię przekonać się do duńskiej służby zdrowia. Trzy tygodnie temu podczas pobytu w Polsce odwiedziłam swojego ginekolega, żeby skontrolował przebieg mojej ciąży. Po badaniu i usg lekarz orzekł, że jeżeli nie zacznę się oszczędzać i leżeć to jest bardzo dużo ryzyko, że dziecko urodzi się za wcześnie. Wystraszona wróciłam do Danii. Wczoraj byłam u swojego duńskiego lekarza i zgadnijcie jak zaregował na to, co powiedział polski lekarz... Zaczął się śmiać i stwierdził, że absolutnie nie ma żadnego ryzyka przedwczesnego porodu wręcz zalecił jak najwięcej ruchu, nie odpoczynku, bo to podobno szkodzi dziecku. Kiedy mu powiedziałam, że mam silne bóle brzucha, zalecił fizykoterapię i tabletki przeciwbólowe w ilości 2 dziennie. A teraz takie pytanie. Na jakiej podstawie duński lekarz orzekł, że ciąża przebiega prawidłowo, skoro ostatni raz byłam badana przez niego w 10 tygodniu ciąży - dziś jestem w 29 tygodniu!?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #77 dnia: 21 Lis 2008, 13:45:42 »
megi, ale co dla Ciebie oznacza "badana" w ciąży?! Że nie robił Ci od tamtego czasu wyników krwi i moczu? Bo inaczej badać Cię nie musi...

Mirra, właśnie o te raporty mi chodziło :D
No i ja właśnie wyjęłam ze skrzynki na listy zachętę do zrobienia cytologii- raz na 3 lata :)

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 21 Lis 2008, 14:32:12 »
A tak w temacie sluzby zdrowia wiecie moze ile kobieta w ciazy ma robionych USG slyszalam cos o dwoch, ja jestem w 21 tygodniu ciazy i te dwa juz mialam robione tzn ze juz do konca ciazy nie bede miala ani jednego?

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Lis 2008, 14:36:59 »
Na moim Graviditetsplan rzeczywiście są dwa.Ja już jedno miałam nadprogramowe.
Lekarz mi powiedział,że jeżeli zajdzie taka potrzeba to będą jeszcze dodatkowe.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Lis 2008, 17:53:17 »
Gdy ja bylam w ciazy w roku 1990/1991 to Usg robilo sie tylko za ciezkie pieniadze i tylko wyjatkowo.
Osobiscie mialam dwa razy - raz wybulilam, a raz sprawdzali stan corki, bo byla przeterminowana :)

Standardowo nie robilo sie wcale i jakos dzieci sie rodzily zdrowe i sliczne....

Wiec nie przesadzajcie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Lis 2008, 18:20:58 »
Wlasnie pierwsze moje USG tez chyba mozna uznac za nadprogramowe poniewaz mialam problemy w pierwszej ciazy i nie bylo ono robione w szpitalu tylko w prywatnej klinice zw skabusewania.

Mirra uwierz Mi ze USG jest pomocne dzieki temu w pierwszej ciazy bylo wiadomo co jest nie tak a i moja szwagierka tez dzieki USG wiele sie dowiedziala.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 21 Lis 2008, 18:20:58 »

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Lis 2008, 19:57:53 »
Powiedzcie prosze jak to jest jesli pracujac w Danii i posiadajac zolta karte - jadę do Polski i tam lecze zeby to czy pozniej moge otrzymac jakis zwrot poniesionych kosztow... od dunskiej komuny? Koszty nie byly male, bo to byl powazny zabieg, a wiec zalezaloby mi aby jakis zwrot byl od komuny.

Male sprostowanko, mozna uzyskac zwrot paro lub kilkanascie procentowy na niektóre uslugi u dentysty. Tylko rachunek musi byc napisany w jezyku angielskim lub niemieckim.

Teraz usg wykonuje sie 3 razy podczas  ciazy.

No i Magi , znowu ciezarna ,  i na skurcze  paracetamol , lekiem na wszystko  :o . Magi mam nadzieje ze przytargalas lekarstwa od polskiego ginekologa. Moglas go sie spytac, skad wie, ze ciaza przebiega prawidlowo   :-\.

Co do oceny sluzby zdrowia to zgadzam sie ,ze to zapewne chodzi o opieke szpitalna i warunki tam panujace.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Lis 2008, 20:38:04 »
Ja nie przecze, ze USG jest pomocne. Jest absoultnie pomocne, ale uwazam, ze dwa razy w ciagu ciazy jest wystarczajace i nie ma co narzekac na system.

Niektorzy chcieli by podgladac malenstwo co tydzien. Nie traktuja USG jako narzedzia profilaktyczno-diagnostycznego, a jak zwykla kamere do podgladania dzidziusia. A co za duzo to nie zdrowo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

gosc

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Lis 2008, 21:14:20 »
Rozumiem Twoje obawy. jesli masz taka mozliwosc to rodz w Polsce. Wydaje mi sie ze dunski system zdrowia sprawdza sie calkowicie ale dla kobiet, ktore nie maja problemow z donoszeniem ciazy.Napewno takich kobiet jest wiele i One sa zadowolone. Moj maz jest Dunczykiem, mieszkamy w Danii ale zamierzam ciaze prowadzic w Polsce i napewno tam rodzic.Ja nie mam pracy poniewaz ucze sie jezyka wiec praca mnie czasowo nie ogranicza.Moge jechac do POlski kiedy chce. Moje kolezanka z Norwegii pierwsza ciaze poronila jej lekarz rodzinny mowil ze wszystko w porzadku. Jesli jest wszystko w porzadku to mysle Dania jest ok i nie ma co wymyslac problemow.Natomiast jesli czujesz ze cos jest nie tak to nie polegaj na opinii lekarza rodzinnego.To Ty poniesiesz konsekwencje a nie lekarz rodzinny.jesli nie masz mozliwosci konsultacji w polsce nie mozesz pozwolic sobie na czeste jezdzenie do polski to radze ginekologa dunskiego.Niechby nawet dunski ale specjalista.Napewno ma wieksza wiedze niz lekarz rodzinny.Mysle, ze prywatnie przyjmie Ciebie bez problemu choc jesli czujesz zagrozenie to powinnas bez zadnej laski dostac skabusewanie. Moze powinnas pojsc i naklamac troche wyolbrzymic sprawe. Z doswiadzenia wiem ze to pomaga, lekarz zaczyna traktowac Ciebie powaznie.

gosc

• Gość
Odp: Słuzba zdrowia w Danii do Magi
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Lis 2008, 21:37:53 »
jescze raz do Magi
na Twoim miejscu poszlabym jeszcze raz do tego lekarza rodzinnego przedstawila  jeszcze raz to co mowil ginekolog w Polsce z ta tylko roznica ze cala rozmowe w tym zapewnienia ze wszystko jest w porzadku, lekcewazenie tego co mowil polski lekarz nagralabym. W razie czego niech on tez jakies konsekwencje poniesie. jesli nie daj Boze cos sie stanie ten lekarz sie wszystkiego wyprze bedzie twierdzil, ze o niczym mu nie mowilas.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #86 dnia: 21 Lis 2008, 21:55:20 »
I po co jej nagranie? Myślisz,że każdy lekarz rodzinny mówi po polsku?

gosc

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Lis 2008, 22:31:01 »
myslalam ze Magi rozmawia z lekarzem rodzinnym po dunsku.lekarz rodzinny w Danii mowi po dunsku. Zrozumialam ze dunski lekarz rodzinny olewa ja.twierdzi ze jej ciaza jest ok podczas gdy jej polski ginekolog i ona sama twierdzi ze nie jest ok. A nagranie lekarza ktory mowi ze nie ma problemu Magi pisze ze zasmial jej sie prosto w oczy i powiedzial ze silne bole to nie problem w razie gdyby cos sie stalo to zawsze jest dowod.Nie moze byc tak ze lekarz jest bezkarny i ja lekcewazy. Niech Magi zrobi tak jak chce.

magi

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Lis 2008, 22:42:46 »
Przy poprzedniej wizycie u lekarza porozumiewałam się po angielsku, tym razem obecny był tłumacz, nie chciałam, żeby były jakieś niedomówienia, bo chcę bezpieczenie donosić ciążę. Najbardziej zdziwiło mnie podejście duńskiego lekarza do tego, co powiedział polski lekarz - wyszło na to, że polscy lekarze ginekolodzy nie wiedzą, co mówią.

nika

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Lis 2008, 16:03:14 »
magi ja po urlopie w PL przyjechałam z wypisem ze szpitala (przetłumaczonym) na którym wyraźnie było napisane: poronienie zagrażające. Duński lekarz rodzinny potraktował moją ciążę jako normalną. A ja nadal byłam na tabletkach na podtrzymanie które dostałam w PL. I całe szczęście że nic wielkiego sie już nie działo, bo przy ich podejściu pewnie mogłabym tej ciąży nie donosić. Tu po prostu chyba mają podejście do ciązy jak np w Norwegii, że słabe jednostki muszą odpaść.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 24 Lis 2008, 16:03:14 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309074
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16827
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39578
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45793
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand