Ogólne > Podatki
Ulga przy zmianie pracy
mi1805:
Witam wszystkich, jestem nowa uczestniczka tego forum :)
Czy ktos sie moze orientuje czy nalezy mi sie nowa ulga jezeli zmienilam prace z jednej tymczasowej na inna (ok. 613 dkk na dzien)?
Dodam ze w Danii pracuje od sierpnia 2006 a w maju zmienilam prace.
Czytalam "pozostale koszty pracownika" oraz inne wiadomosci na forum ale nie znalazlam takowej informacji.
Wiem ze jezeli zmienia sie prace z jednej na druga i w tej drugiej przepracuje sie 20 dni a nastepnie powroci sie do pierwszej pracy to mozna znowu korzystac z ulgi na podwojne prowadzenie domu przez kolejnych 12 miesiecy. Jednakze ja zmienilam prace z dnia na dzien bez zadnej przerwy i nie wiem czy przysluguje mi ulga?
Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz
Pozdrawiam :)
mondzik:
najnowsze przepisy podatkowe (duńskie) mówią, że nowa (ponowna) ulga należy się osobom, które zmienią pracodawcę, który zapewni 30 godzin pracy tygodniowo, wymeldują się z dani na min 20 dni i na czas zmiany pracodawcy oraz zaświadczą, że w polsce w tym okresie byli zatrudnieni.
Klingon:
Wiesz jak te przepisy namierzyć - duńską nazwę? Gdzie o nich słyszałeś?
mala_z_Aarhus:
Czy w przypadku wymeldowania nie nalezy ponownie zabiegac o pozwolenie na pobyt?
Panie Mondzik, ma pan jakies liniki do aktow prawnych, o ktorych pan pisze?
mondzik:
pani laila ze skatu ma odpowiednie akty prawne, które ustnie przekazuje.
po ponownym zameldowaniu się w danii należy ponownie ubiegać się o pozwolenie na pobyt i pracę. to jest jedyna niedogodność + chodzenie ponowne po urzędach. w zamian mamy jednak ponownie ulgę podatkową.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej