Ogólne > Rodzina ...
dodatek mieszkaniowy
pytanko:
mam pytanko czy moge dostac od komuny dodatek mieszkaniowy w takiej sytuacji kiedy mam żone i 3dzieci w polsce a ja sam pracuje w dani iwynajmuje mieszkanie płace za nie 4500kr ,niekorzystam juz z odpisu delegacyjnego ,czy takie pieniążki moge tylko dostać wtedy jak miał bym tu rodzine
Jomir:
Mozesz dostac tylko wtedy jesli masz tu pobyt staly lub obywatelstwo.
Nawet gdybys mial tu sprowadzic rodzine, to wymagane sa odpowiednie dochody na osobe i odpowiednie mieszkanie.
Dopoki nie jestes obywatelem Danii lub nie mieszkasz tu na stale (nie w Twoim mniemaniu, a mam na mysli pozwolenie na pobyt staly) zasada jest prosta - jesli nie stac Cie na zycie w Danii wracaj do swojego kraju. - NIe traktuj tego osobiscie, tak mniej wiecej mowi prawo.
Bella:
Dowiedz sie w komune. Moja kolezanka, pomimo ze nie ma pobytu stalego ani obywatelstwa dostaje doplate do mieszkania. Zalatwiala to przez komune. Ale ona jest tu z dwoma corkami. Wiec moze to ma wplyw?
Klingoon:
Nazywa sie "boligsikring" i oblicza sie na podstawie czynszu i sumy dochodow zamieszkalych osob. Mozna wstepnie obliczyc np. na tej stronie:
http://dinboligstoette.borgerservice.dk/produkt/beregn/default.asp?p=netborger
anha:
--- Cytat: Mirra w 19 Lis 2007, 22:08:13 ---Mozesz dostac tylko wtedy jesli masz tu pobyt staly lub obywatelstwo.
--- Koniec cytatu ---
Nieprawda.
--- Cytuj (zaznaczone) ---czy moge dostac od komuny dodatek mieszkaniowy w takiej sytuacji kiedy mam żone i 3dzieci w polsce
--- Koniec cytatu ---
Raczej żadnych szans bo dochód dzielony ;D będzie na jedną osobę.Gdybyś rodzinę sprowadził tu to szanse duże bo dochód dzielony jest na kilka osób.Już gdzies pisałam o tym,że zlicza się dochód wszystkich osób zamieszkałych w danym lokalu.
Jestem pewna takich informacji bo pomagałam koledze to załatwić (jako tłumacz).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej