Ogólne > Hydepark
PD3
yoursoul:
Dla ciekawych przesylam nasze tematy z wczorajszego egzaminu DU 3 , modul 4 .
W czesci ustnej oprocz standartowego opowiadania lektury lub historii , moim i kolezanki wylosowanym tematem do dyskusji bylo "Czy transport publiczny powinien byc bezplatny ?" .
W czesci pisemnej do wyboru : napisac artukul do gazetki mieszkaniowej w sprawie wprowadzonego zakazu trzymania zwierzat domowych w mieszkaniach lub opisac co sie robilo w tyg. 28 wg zamieszczonych w cwiczeniu zapiskow w kalendarzu
Drugie pisemne zadanie polegalo na napisaniu historii , ktora musiala sie zakonczyc zdaniem "To byl wspanialy ale dlugi dzien " .
Reszta testu taka jak na module 2 i 3 lecz oczywiscie trudniejsza + 3 zadania na rozumienie ze sluchu - wylapac informacje ktore pojawialy sie w dialogu i monologach na CD .
marta_malgorzata:
Ups, wszystko o czym piszecie dopabuse przede mna.
Na razie budzi to we mnie mala trwoge, ale mam nadzieje, ze przez to przebrne.
Pozdrawiam i zycze powodzenia ;)
gosc:
Czy zdawanie tych modulow to koniecznosc w Danii?Rozumiem, ze jesli ktos jest zainteresowany obywatelstwem czy stalym pobytem to musi zdac egzamin z dunskiego. Z tego co tutaj wyczytalam moduly ktore zdaliscie nie mialy nic wspolnego z egzaminem z dunskiego jak ktos stara sie o obywatelstwo.Jestem osoba, ktora jest w Danii od niedawna.Aktualnie czekam na papiery. Moj maz jest Dunczykiem ale przez ostatnie 3 lata mieszkalismy w Polsce. Podczas pobytu w Polsce uczylam sie dunskiego. Z rozumieniem dunskiej telewizji nie mam problemow tak samo jak z komunikacja.Moze to wynika z faktu ze skonczylam w Polsce germanistyke. A jednak dunski nalezy do jezykow germanskich. Chodzi mi o to czy jak dostane karte cpr to czy odgornie musze chodzic na te kursy. O pobyt staly sie nie staram bo za krotko tutaj jestem. Moze sie orientujecie czy Dania ma duzo kontaktow handlowych z krajam rosyjskojezycznymi?
Juta:
Jak dostaniesz zolta karte i cpr, to bedziesz miala prawo (ale nie obowiazek) do bezplatnej nauki dunskiego przez nastepne 3 lata. Uwazam, ze warto z tego skorzystac, bo nigdy nie wiadomo co sie w przyszlosci stanie, taki papierek w szufladzie moze sie kiedys przydac.
A moduly to kolejne kroki stawiane na drodze do owego PD3.
yoursoul:
szkola obowiazkowa nie jest. Natomiast egzamin tak
zeby dojasnic - trzeba byc minmum 10 razy na zajeciach aby przystapic do egzaminu z danego modulu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej