Ogólne > Hydepark
PD3
mawi:
ma rozmowę w przyszłym tygodniu ,zobaczymy co mu powiedzą ,jak na razie to miał taki plan :zaliczyć egzamin i szkoła 10 miesięcy i praktyki , wcześniej słyszałam że tylko po PD3 można uczyć się dalej , wszystko będę wiedziała po tym spotkaniu.
Juta:
Lilia ma racje, do sosu skolen przyjmuja po PD2. A co do tego, ze "tylko po PD3 mozna sie uczyc dale"j, to jakie konkretnie szkoly masz na mysli, Mawi? Bo zasadniczo powazniejsza nauke po dunsku to umozliwia tylko i wylacznie studieprøven.
madzialenasz:
Teoretycznie to po studieprøven mozna zaczynac na Uniwersytecie...
Natomiast po PD3 moze np robic cos w stylu HF, HGS, HTX, co sie wiaze z tym robic np kontorassistant, indkøber, sælger itd itd, niezaleznie od wieku.
Mam kolezanke, ktora chodzila na PD3, ale nie podeszla do drugiej czesci egzaminu bo na pisemnej wyszla za slabo, teraz zostala przyjeta bez problemu na Jydsk Pædagog-seminarium, gdzie nauka trwa 3,5 roku.
Ja kiedys bylam na rozmowie w VIA University College, porozmawialam znimi, powiedzieli ze bez problemu moge zaczynac kiedy chce, nawet nie pytali czy skonczylam szkole jezykowa, zupelnie o nic, a ja wtedy bylam jakos zaraz po PD3.
Nieraz moze tylko sprawdzaja jak ktos sie porozumiewa po dunsku, nie wiem.
willy:
A mojej żony z kolei nie chcieli przyjąć do jakiegoś Pædagog-seminarium właśnie z powodu braku Studieprøven ... choć mówi lepiej niż niejeden "duńczyk" (nie mylić z duńczykami)
madzialenasz:
No widzisz, wlasnie nie rozumiem tego jak Oni to rozpatruja, chyba od osobistego "widzimisie". Jesli moja kolezanke przyjeli na te seminarium, to widac nawet jej sie nie pytali chyba o PD3, a Ona znowu super po dunsku nie rozmawia, brakuje jej slow itp.
Zdenerwowac sie mozna, co nie? Od innych zadaja studieprøve, a od innych nic.
Naprawde zalezy od studievejleder chyba, ja kiedys poszlam do jednej uczelni pytac sie o jeden kierunek, gdzie juz Moja kolezanke przyjeli a nawet nie miala studieprøve(byla w trakcie jak Ja), a jak ja tam poszlam to rozmawialm z innym studievejleder, to juz do mnie mowila ze musze zdac studierøve najpierw, baaaa nawet mowila ze jestem za krotko w Danii, zebym moze probowala za rok to poznam lepiej slownictwo i kulture dunska, haha. Poczekalam miesiac i poszlam na rozmowe z tym innym vejleder, efekt byl piorunujacy :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej