Ogólne > Podatki

stale zamieszkanie w Danii a podatek w US w Polsce????

(1/2) > >>

katia963:
Mieszkam w Danii od 3 m-cy. Moj maz jest dunczykiem.Czy jesli pracuje  w Danii mam obowiazek rozliczyc sie ze swych zarobkow w Urzedzie Skarbowym w Polsce?

Jomir:
Wyszukiwarka nie gryzie, ale niech tam.
Jesli pracowalas w tym roku w Polsce musisz jeszcze zlozyc Pit za ten rok i niesety bedziesz musiala wliczyc dunskie dochody do tego roku.
Bowiem przepis mowi, ze za staly pobyt za granica uwaza sie pobyt powyzej 183 dni w roku  - tak wiec Twoj pobyt tutaj jeszcze w tym kontekscie nie jest staly.
Drugim warunkiem jest osrodek interesow zyciowych - ktorym maz jest jak najbardziej.
Jedynym problemem dla CIebie w takiej sytuacji moga byc akcje lub umowy wynajmu, jesli masz takowe w Polsce - US moze sie czepiac i dyskutowac - ze to jest Twoj ineteres zyciowy w Polce :)

Ponadto:
Powinnas w Polsce zlozyc Nip 1, by sie "wymeldowac" z polskiej skarbowki - zmiana adresu, zmieniajaca wlasciwosci US.
Powinnas rowniez wymeldowac sie z Polski... (doradzam, ale sama jeszcze tego nie zrobilam)

To tak z grubsza, reszte doczytaj, bo bylo na ten temat sporo.

malin:
Jeszcze dodam, ze dobrze jest miec certyfikat rezydencji podatkowej w Danii. Wystraczy wyslac meil z taka prosboa do skatu i poczta dosla.
Certyfikat dostarcza sie do US w Polsce.

Jomir:
Ja pisalam w innym watku, mnie o nic takiego nie pytali.
Ale .... jak ktos ma, niech wezmie.

katia963:
dziekuje slicznie za informacje.W Polsce nie posiadam zadnych akcji ani umow wynajmu.Jestem tylko wspolwlascicielka mieszkania razem z moim bratem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej