Ogólne > Rodzina ...
urlop macierzynski
Karola:
mam kilka pytan...
jestem w 7 miesiacu ciazy, mam juz przepracowane 120 godzin w tych 13 tygodniach. Pracowalam na zasadzie viakriatu i od tego tygodnia juz nie pracuje, ale mam ciagle kontrakt na caly rok, tyle ze moj pracodawca nie potrzebuje mnie na zastepstwa i mam wolne, a za miesiac dopabuse ide na macierzynski. Czy w takim wypadku dostane pieniadze, jezeli tak to od kogo i jak sie o nie starac, czy mam sama sie zglosic do pracodawcy czy nie? i ile wynosi macierzynskie? nie mam pojecia ile dostane pieniedzy, czy to jest tylko symboliczna kwota, czy normalna wyplata?
Jomir:
Karolciu, na poprzedniej stronie wkleilam fragment przepisow, mam za tydzien egazmin, wiec nie mam czasu na tlumaczenie calosci. Moze ktos przetlumaczy w miedyzczasie, jak nie, zrobie to za tydzien.
A poki co:
Barselsdagpengebeløbets størrelse afhænger af din løn, og det antal timer du arbejder. Det maksimale barselsdagpengebeløb er 3.515 kr. pr. uge (gældende fra 7. januar 2008). Hvis du har flere arbejdsgivere ændrer det ikke størrelsen på det beløb, som du får udbetalt i barselsdagpenge.
Zasilek macierzynski zalezy w wiekszosci od Twojego wynagrodzenie i czasu przepracowanego. Maksymalnie moze to byc 3.514 tygodniowo (obowiazuje od 7 stycznie 2008).
Jezlei mialas kilku pracodawcow, wybiera sie tego z najwyzszym wynagrodzeniem.
Powodzenia i pomyslnego rozwiazania....
amga30:
Witam. No wlasnie czy moglby ktos napisac o ile to nie jest tajemnica w jakiej wysokosci wyplacaja ten zasilek macierzynski z komuny?
amga30:
ODP. do Karoli
Ja bylam w swojej komunie i dali mi druk z ktorym musialam zglosic sie do pracodawcy i oni w firmie dla ktorej pracowalas w dziale gdzie naliczaja pensje wypelnia ci. Potem z wypelnionym drukiem idziesz do komuny i skladasz. To wszystko. Ja wlasnie jestem na tym samym etapie i wczoraj zostawilam w firmie ten paier z komuny.
Pozdrawiam
Karola:
Mirra i Amga30 dzieki za odpowiedzi...
moze wkrotce jeszcze ktos cos napisze na naszym forum i wiecej sie dowiemy :) ...
pozdrawiam was serdecznie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej