Ogólne > Podatki

8% w Danii a, podatek w Polsce + feriepenge

(1/3) > >>

robi2007:
Witam wszystkich ;)
Mam pytania: jak wygląda sprawa rozliczenia się w polsce jeśli tutaj w danii będe miał  ulgę i zapłacę tylko 8% na rynek pracy?
Czy w polsce będe musiał zapłacić podatek od zarobinych pieniędzy? bo wiem ze jeśli zapłace podatek w DK (około 37%) to w polsce praktycznie nie płace nic (tak miał mój kolega w ubiegłym roku)

jak wygląda sprawa feriepenge tzn: czy pieniądze za 2006rok da sie jeszcze wyciągnąć, czy już za puźno?

z góry dziękuje za odp.
pozdrawiam, Robert.

Klingon:
Dania ma z Polską umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania dlatego możesz tylko zyskać płacąc tylko 8 % w Danii. Na tej stronie są linki do artykułów na ten temat:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/index.html

Feriepenge wypracowane w 2006 są do wykorzystania do 30 kwietnia 2008. Zobacz
http://home25.inet.tele.dk/pl/FerieKonto/index.html

PS. Pisz jak nie znajdziesz odpowiedzi.

Dodam, że na forum były te tematy poruszane.

robi2007:
Witam ponownie
dziękuje przedmówcy za odpowiedź.
trochę poczytałem no i mam pytanie:
 jeżeli będę miał tą ulge podatkową w DK i placę tylko 8%, to jak rozumię od dochodu w danii odejmuję kwotę tej ulgi i od tej sumy obliczam podatek do zapłacenia w polsce tak?
Być może się myle ale "kto pyta, nie błądzi"

pozdrawiam, Robert.

Klingon:
Na w/w stornie dodałem link:
Opodatkowanie dochodów z pracy najemnej wykonywanej za granicą (stan prawny na dzień 1 stycznia 2007 r.)

Ad 2)
Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce, ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą.
Odliczenie to możliwe jest tylko do wysokości podatku przypadającego proporcjonalnie na dochód uzyskany w obcym państwie.

2. Metoda proporcjonalnego odliczenia:
a) dochód uzyskany w Polsce30.000 złb) dochód uzyskany za granicą20.000 złc) podatek zapłacony za granicą5.000 złd) razem dochód (a + b) 50.000 złe) podatek polski wg skali podatkowej od 50.000 zł10.397,28 złf) podatek zagraniczny do odliczenia od podatku polskiego = (10.397,28 x 20.000) / 50.0004.158,91 złg) podatek do zapłacenia w Polsce: 10.397,28 - 4.158,91 minus zaliczki pobrane w Polsce6.238,37 zł
Komentarz
Razem zarobiłeś 50.000 zł. z czego powinieneś zapłacić 10.397,28 zł. podatku w Polsce. Jednak 40 % dochodu ((20.000 / 50.000) * 100) był uzyskany za granicą, dlatego polski podatek został zmniejszony o 4.158,91 zł (40 %). Ulga w podatku nie może być większa niż podatek zapłacony w Danii (tzn. gdybyś w Danii zapłacił mniej niż 4.158,98 zł. to ulga byłaby równa podatkowi duńskiemu).

Tak to rozumiem. Ewentualnie proszę o poprawienie.

JohnnyZet:
A ja mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie, dotyczące ulg / odliczeń od podatku. Czytałem już o tym w wielu artykułach, ale chciałbym być pewny co do mojego przypadku:

Pracodawca proponuje mi ze względu na ulgi kontrakt na 12 miesięcy (oczywiście chcę pracować dłużej, bo w tej firmie pracowałem już w PL 6 lat),
rozumiem z tego, że z otrzymywanej pensji zapłacę 8% podatku na rynek pracy Będę jednak rezydentem podatkowym, tzn. w Polsce zapłacę wyłącznie podatek od dochodu w PL, pozostając w DK wicęcej niz 185 dni.

Jaki więc dodatkowy, poza 8% podatek zapłacę, albo ile wyniesie moja kwota wolna od podatku ?
Czy przedmiotowe 8% potrącane jest jako zaliczka i opłacane przez pracodawcę do US?
I czy ew. reszta podatku - pobierana jest zasadą zaliczki, czy muszę sam dbać o płacenie podatków?

z góry dzięki za info.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej