Ogólne > Rodzina ...

Paszport dla dziecka ???

(1/5) > >>

twarozki:
Witam wszystkich Forumowiczów  :)

Za kilka m-cy planujemy z mężem wyjechać do Danii i od jakiegoś czasu śledzę to Forum w poszukiwaniu interesujących mnie wiadomości - muszę przyznać, że mile zaskakuje mnie fakt, że zwykle życzliwie i z dużą dokładnością odnosicie się do pytań takich "laików"  jak ja :) 

Przeszukiwałam właśnie wątki dotyczące konieczności posiadania paszportu i wywnioskowałam, że dla nas przy staraniu się o pobyt i pracę pewniej będzie wyrobić sobie paszport, ale nie znalazłam informacji jak postąpić w przypadku naszej 4 letniej córeczki. Chcemy wyjechać od razu razem i nie jestem pewna czy wystarczy jej dowód osobisty czy też musi mieć paszport i jakie ewentualnie jeszcze dokumenty mogą być potrzebne dla dziecka.

Czekam bardzo cierpliwie na odpowiedzi i nadal wnikliwie wsłuchuję się w audio kurs duńskiego (uff nie będzie łatwo :)

Z góry dzięki za pomoc :)

MargaretMitchell:
Dziecko ma dowód osobisty? Dobrze zrozumiałam?

Dzieci do 16 lat mogą przekraczać granicę na podstawie własnego paszportu, wpisu do paszportu rodzica lub opiekuna, z którym przekraczają granicę lub własnego dowodu osobistego. Nie mogą natomiast wyjechać na podstawie wpisu w dowodzie osobistym rodzica starego typu. Danych dziecka nie wolno wpisywać samodzielnie - dokument z własnoręcznym wpisem rodziców musi być zatrzymany przez Straż Graniczną. Młodzież od 16 roku życia musi, tak jak dorośli, legitymować się na granicy paszportem lub dowodem osobistym.

Natomiast, jesli planujesz wyjechać na dłużej, na pewno wyrobienie paszportu nie jest złym pomysłem.

Jomir:
Wyrobiernie nie paszportu nie jest zlym pomyslem, aczkolwiek dowod osobisty dziecka w zupelnosci wystarczy, rowniez dla celow proceduralnych tutaj.
Paszport bedzie niezbedny wtedy tylko kiedy bedziecie sie wybierali poza Unie. Jesli bedziecie mieszkali w Danii mozecie go w kazdej chwili wyrobic za posrednictwem ambasady.
Zakladam, ze obydwoje jestescie rodzicamy dziecka.
Jesli jest inaczej, dla urzedu imigracyjnego potrzebny bedzie dokument potwierdzajacy sprawowanie opieki nad dzieckiem przez danego rodzica lub zgode notarialna drugiego.

Gdyby ktos mial pytania jak wybrnac z takiej sytuacji odpowiem na PW.

Agga:
witam.poza paszportem dla dziecka,niezbedny bedzie tez akt urodzenia dziecka,oraz wasz akt malrzenstwa. ::)

kangur68:
Przepraszam , a teraz w Polsce dzieci  maja dowody osobiste? Chyba jak skoncza 18 lat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej